FACEBOOK

Ha felkínálnák, Pavlik doktor most nem menne bele az ezüstérembe…

Ha felkínálnák, Pavlik doktor most nem menne bele az ezüstérembe…
hozzászólás, 2008.08.06.

A magyar válogatott orvosát az Unicum Kupán köszöntötték abból az alkalomból, hogy negyedszázada áll készenlétben a mindenkori válogatott játékosok mellett. Ha valakivel baj történik, beveti szaktudását és az orvostudomány vívmányait a minél gyorsabb gyógyulás érdekében. A pekingi előkészületekről még itthon, a fűzfői edzőtáborozás előtt faggattuk.

- Először is a 25 évhez gratulálok!

- Nagyon szépen köszönöm, igazán kedves.

- Melyik a legemlékezetesebb meccsed a 25 év alatt?

- Jézus Mária, ilyet nehéz mondani, de azt hiszem, azért mégiscsak az athéni döntő. Mondhatnám a Sydney-i döntőt is, de az egy sima mérkőzés volt, ott az elődöntő és némelyik csoportmérkőzés volt kemény. Az athéni döntő, megmondom őszintén, azért hagyott bennem különösen mély nyomot (tudom, hogy mindenkiben mély nyomott hagyott, aki látta), mert a 0:3 és az 5:7 ellenére éreztem, hogy meg fogjuk tudni nyerni. Valahogy nem „zuhognak” ránk a szerbek, és biztos voltam abban, hogy előbb-utóbb tudunk fordítani.

 


- 25 év alatt mi volt olyan különleges orvosi eset a csapat mellett, amit fel tudsz idézni?

- Nem mondanék nagyobb eseteket, mert nem nagyon voltak, talán egy-kettő, amikor el kellett vinni valakit belgyógyászati, kardiológia kivizsgálásra. Inkább azt mondanám emlékezetesnek, hogy egy-egy izgalmas mérkőzésen tudtam segíteni, például azzal, hogy régóta alkalmazom a szövetragasztót, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen varrni a sérülést, hanem az ember összeragasztja, és a játékos mehet is vissza játszani. Ez elég sokszor fordult elő még idén is. Sőt, még olyan is gyakran megesett, hogy kimentem szurkolóként egy klubmeccsre, és a tribünről leszaladtam, úgy ragasztottam össze játékosok sebét, vagy egy-egy meccs után a lakásomra jöttek ilyen „műtétre” még vidékről is. Most már kluborvosoknak is van ilyen eszközük, és általában használják is.

- Mi másban fejlődött még a tudomány, olyasmire gondolok, amiről 25 évvel ezelőtt még csak nem is álmodhattál?

- Rengeteg dologban. Elsősorban azt kell itt megemlíteni, hogy a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában olyan műszerekkel végzünk kardiológiai vizsgálatokat a játékosokon, hogy ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Ugyanakkor talán kicsit illúzióromboló lesz, amit most mondani fogok: de én ugyanazt a tesztet fogom most Fűzfőn megcsináltatni velük, mint amit 1983-ban, itt a 33-asban elvégeztettem Csapóval, Budavárival, Gerendással, Sudárral...

- Az miből állt?

- 6x30 m úszás, ahogy lüktet a mérkőzés, 15 másodperces pihenőkkel, mérem az átlag időeredményt, mérem a sprint-eredményt, majd a pulzus megnyugvását, és egy matematikai trükkel hozom össze egy indexszé ezt az egészet. Természetesen a pulzusmegnyugvásnál vannak korszerűbb eljárások, csak én ezt 1983 óta csinálom, tehát van referenciám, tudom mihez hasonlítani az eredményeket. Látom ebben a folyamatokat, és azt kell hogy mondjam, az ilyen egyszerű és kipróbált régi teszteket nem kell lebecsülni.

- Milyen állapotban van a csapat még a teszt előtt, ránézésre?

- Jó, jó állapotban vannak. Hogy a teszt jobb lesz, mint mondjuk három évvel ezelőtt, tavaly vagy tavalyelőtt, ez nem biztos, azzal a biológiai ténnyel állunk szemben ugyanis, hogy többen harminc év felettiek. Ez azonban a játékban kamatozhat, mert a rutin nagyon sokat számít ebben a sportágban. Úgy látom, hogy mindenki képes arra, hogy a maximumát nyújtsa.

- Hogy néz ki nálad otthon egy ilyen, világverseny előtti csomagolás?

- Van otthon két hatalmas asztal egymás mellett. Úgy történt a csomagolás, hogy ez megy Fűzfőre, ez megy Pekingbe, ez megy Fűzfőre, ez megy Pekingbe, két párhuzamos sor alakul ki. Ráadásul azzal, hogy Fűzfőn töltjük a Pekingbe utazás előtti utolsó munkanapokat, mindenről jó előre gondoskodnom kellett, amit boltból, patikából vagy a munkahelyemről kellett beszerezni.


- Hányféle gyógyszert, műszert, szerszámot, fogót, szikét viszel?

- Két-három ollót, csipeszt, gyógyszert természetesen rengeteget, de az olimpiára nem annyira idegesítő a pakolás, hiszen nem csak a csapat utazik, hanem egy nagy magyar küldöttség. Külön gyógyszertár lesz, tehát ha valami kifogy, könnyebb lesz pótolni. Viszont amit én viszek, csak a mi csapatunknak, az a lézerterápiás készülék, az ultrahang-terápiás készülék, egy mágneságyas készülék - ezek nem az olimpiai csapat „tartozékai”, csak a vízilabdázók gyógyítását szolgálják általában mindig hordom és használom is gyakran ezeket a berendezéseket.

- Elkerülhetetlen a kérdés: milyen várakozással tekintesz a torna elé, hol végez szerinted a magyar csapat?

- Természetesen kizárólag optimista érzéseim vannak. Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de én most nem mennék bele, ha azt mondanák előre, hogy fogadjuk el az ezüstérmet. Nem fogadnám el, mert úgy érzem, hogy egyik csapatnál sem vagyunk rosszabbak, akkor pedig meg lehet nyerni…
Címkék:
Pavlik Gábor Volvo

4 régi hozzászólás

hajdul hozzászólása
hajdul12723
2008.08.07. 15:39

Kedves Doktor Úr! Nagyon köszönjük a hosszú, kitartó, nem stresszmenets munkát! Sok sikert kívánunk Önnek és a csapatnak! Hajrá fiúk! hl

BOdza hozzászólása
BOdza12686
2008.08.06. 10:12

Köszönjük a munkáját DOKTOR ÚR,hálásak vagyunk és remélhetöleg az ön számámra eza pekingi verseny csak egy vizilabdával egybekötött kirándulás lesz:D

Hanna hozzászólása
Hanna12684
2008.08.06. 08:33

Gratulálunk az elmúlt 25 év munkájához! További sok, a csapat mellett eltöltött évet kívánok! :-)

Szöszke hozzászólása
2008.08.06. 01:04

Gratulálunk mi szurkolók is a Doktor Úr munkájához!