FACEBOOK

Őssejt-dopping nem valószínű az olimpián

Őssejt-dopping nem valószínű az olimpián
hozzászólás, 2008.07.30.

Őssejt-terápiával a tudomány mai állása szerint lehetetlen a sportolók teljesítményének fokozása - közölte a hét elején a kínai egészségügyi minisztérium.

Az ARD német állami televízióban egy dokumentumfilmet mutattak be, amelyben egy kínai orvos őssejt-terápiát ajánlott fel egy riporternek, aki magát amerikai úszóedzőnek adta ki. A filmben azonban sem az orvos, sem pedig a beavatkozást végző kórház neve nem hangzott el.

"Szakértőktől tudom, hogy a sportolók teljesítményének fokozására az őssejt-terápia jelenleg nem lehetséges, sem Kínában, sem más országokban" - mondta Mao Csün-an (Mao Qun'an) egészségügyi minisztériumi szóvivő. Hozzátette, hogy Kínában csak néhány kórházban képesek vérképző (hematopoetikus) őssejtek átültetésére, és az ilyen jellegű beavatkozásokat is kizárólag csak bizonyos vérképzőrendszeri betegségek kezelésére használják.

"Az egészségügyi minisztérium soha, egyetlen szervezetnek sem hagyta jóvá, hogy úgynevezett őssejt-doppingot kínáljon, ha pedig bármi ehhez hasonló, illegális tevékenységre bukkanunk, az elkövetők súlyos büntetésre számíthatnak" - hangsúlyozta Mao.

A kínai állami élelmiszer és gyógyszer ellenőrzési hatóságok intézkedések sorozatát vezették be a gyógyszer és élénkítő szerek gyártóinak felülvizsgálatára, több mint 80, anabolikus szereket és peptidhormonokat gyártó vállalat munkáját államilag kinevezett ellenőrök felügyelik.

A kínai sportügyi hatóságok a nemzetközi gyakorlathoz képest a kínai sportolókra nézve sokkal szigorúbb szabályokat léptettek életbe. A zéró tolerancia elve szerint a doppingvétségen kapott sportoló életre szóló eltiltást kap - mondta Tu Li-csün (Du Lijun), a Kínai Doppingellenes Ügynökség (CADA) vezetője.

"Célunk, hogy valóban csak fedhetetlen kínai sportolók vehessenek részt az olimpián" - hangsúlyozta Tu Li-csün.

A CADA az év első felében összesen nyolc doppingügyre derített fényt, közülük ketten - az úszó Oujang Kun-peng (Ouyang Kunpeng) és a birkózó Luo Meng (Luo Meng) - képviseltek nemzetközi színvonalat, mindketten életre szóló eltiltást kaptak.

A kilenc nap múlva kezdődő játékokon összesen 4500 doppingtesztre lehet számítani.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking