FACEBOOK

Beismerték a szervezők az internetcenzúrát

Beismerték a szervezők az internetcenzúrát
hozzászólás, 2008.07.30.

A pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) beismerte, hogy a korábbi ígéretek ellenére mégsem biztosít teljesen szabad internethasználatot az újságírók számára.

 Az ötkarikás médiaközpontba telepített számítógépekről nem lehet elérni többek között a nemzetközi emberjogi szervezetek, a száműzetésben élő tibetiek vagy a Falunkung (Falon Gong) meditációs mozgalom honlapjait és egyéb Kínát bíráló portálokat.

"A Falunkung egy gonosz szekta, amelyet betiltottak hazánkban. Az egyes portálok elérhetőségéről nincs információm. A média képviselőinek híradása akadálytalanul működik, a netes hozzáférés pedig kielégítő lesz a játékok alatt" - jelentette ki Szun Vej-Csia (Sun Weijia), a BOCOG sajtófőnöke.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyancsak módosította álláspontját az újságírók számára korábban garantált szabad kínai nethasználattal kapcsolatban.

"Az az ígéret csak a sporteseményekre vonatkozott, nem Kínára általában" - közölte Kevan Gosper, a NOB sajtóbizottságának vezetője.

A NOB eddig kitartott amellett, hogy a cenzúra nem érinti a Pekingbe érkező mintegy 25 ezer médiamunkást, akik közül több mint ötezren fognak dolgozni a fősajtóközpontban.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking