FACEBOOK

"A meglepő dolgokkal még várunk" - interjú Kemény Dénessel

"A meglepő dolgokkal még várunk" - interjú Kemény Dénessel
hozzászólás, 2008.07.25.

A malagai eredményt nemcsak elfogadhatónak, hanem biztatónak is tartja a kapitány. Szerinte a megszerzett bronznál az EB-arany sem lenne jobb ajánlólevél Pekingre. A kapusposzton végrehajtott változtatást egynapos videóelemzés előzte meg, s a végső döntés nem egy-egy bekapott gólon múlt. A csapat lassan elkezdi a taktikai elemek begyakorlását, de a "titkos fegyverek" a legvégére maradnak - mint négy éve, Athénban...

- Ilyen EB-re számítottál?

- Megmondom őszintén, nehéz EB-re számítottam, és nehéz is volt. A legnagyobb nehézség az volt, hogy 10 nap alatt 8 meccset kellett játszani, amiből öt lett nehéz, de lehetett volna hat vagy hét is, mert könnyű mérkőzésnek egyedül Szlovákia tűnt előzetesen, sem a görögök, sem a németek ellen nem lehet úgy bemenni, hogy az ember csak elevickél. Láttuk például a szerb-román mérkőzést, aminek a végeredménye is meglepő, de a játék is az volt. A csapatunk átlagéletkora, a sérülékenység és még néhány dolog miatt számunkra nem volt kedvező, hogy ilyen sok mérkőzést kellett mindössze két pihenőnappal játszani. Mindehhez képest az eredmény szerintem elfogadható, és még biztató is. Nyilvánvaló, hogy sokan vannak, akik nem így gondolják, de én éltem ezzel a csapattal az előző öt és fél hétben, az EB előtt, én láttam, hogy mennyit tudnak dolgozni, s hogy ez a munka mennyiben volt pozitív és negatív hatással a teljesítményünkre, ennélfogva a várható eredményre.

A legerősebb csapatok - amelynek most egyértelműen a három délszláv és a magyar csapat tűnik, - hatalmas meccseket játszottak egymás között, mindenhol egy gól volt, talán egyszer volt kétgólos különbségű végeredmény. Ebben a versengésben mi közepes teljesítményt nyújtottunk, kétszer győztünk, kétszer kikaptunk, az egyik alkalommal döntetlen után, hosszabbításban. Mindegyik meccs szoros volt, a játék alapján mindegyik meccsen voltak olyan időszakok, amikor úgy tűnt, hogy meg tudjuk nyerni, talán legkevésbé Montenegró ellen, ahol volt egy időszak, hogy vezettünk, de a vége felé meg már ők vezettek. Azt kell mondjam, hogy volt szerencsénk, amikor nyertünk, például a bronzmeccsen, de hogyha a torna egészét nézzük, akkor sokszor nem volt szerencsénk, a vereségeknél pedig egyértelműen nem volt, mert egy-egy olyan nüanszon múlott (kapott gólról beszélek), ami elkerülhető lett volna. Mind a két vesztes mérkőzésen meccs közben voltak olyan időszakok, amikor viszont megnyerhettük volna.

Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy egy EB-arany most jobb ajánlólevél lenne az olimpiára, mint ez az EB bronz. És ha abból indulunk ki, hogy az elmúlt három évben a szerbektől mindig kikaptunk, s mondjuk valamelyik vereséget ki kellene választani, hogy melyik a legbiztatóbb egy olimpia előtt, akkor ezt választanám - és ez volt most. Ebből a szempontból ez az Európa-bajnokság – ahogyan azt korábban is mondtam - elfogadható és biztató. Ha valaki ezzel nem ért egyet, az az ő dolga.

- Az EB előtt nem örültél annak, hogy lényegében már olimpiai csapatot kellett hirdetni. Ott a meccseken érezni lehetett-e a játékosokon, hogy van bennük felszabadultság, hiszen már nem elsősorban a helyükért harcoltak?

- Azért száz százalékosan még az EB-n is kevés játékos lehetett biztos abban, hogy ez a csapat az olimpiai csapat is. De nyilvánvaló, hogy azok a játékosok, akik esetleg úgy gondolták, hogy kockán forog még a helyük, minden egyes jó mérkőzés után egyre nagyobb magabiztossággal és egyre jobban játszottak, úgyhogy szépen lassan a csapat lenyugodott. Teljesen nem tudott megnyugodni, mert nagyon jól tudták, hogy én még átgondolhatom ezt az egészet. Nem lett annyival jobb, mintha csak az EB lett volna a fő verseny a kijelölés után, de azért jobb lett, és igazán jó most lesz, hogy már megvan az olimpiai csapat. Remélem, hogy ez most az Unicum Kupán látszódni fog, mert én az edzőmeccseken még nem látom egyértelműen a gyümölcsét.

- Egyetlen kérdés erejéig szeretnék visszatérni a keretben történt változásra. A játékosoktól tudom, az a bizonyos mondat úgy hangzott el a tornateremben, hogy „Egy változás van a csapatban…” És amikor ezt így kimondtad, akkor megfagyott a levegő a teremben, mindenki szinte kővé dermedt. A kérdésem: ha nincs a németektől kapott félpályás gól és az az ejtésgól, akkor ki most a második számú kapus?

- Ez egyáltalán nem egy-egy gólon múlott. Ahhoz, hogy ezt a kérdést eldöntsem, egy egész napot végigvideóztam, megnéztem mindkét kapust (Nagy Viktort és Gergely Istvánt, a szerk.) 4-5 mérkőzésen végig, nyilván pörgetve a videót, azokat a részeket, ahol védekezésben voltunk, nem csak azt, hogy véd vagy gólt kap, egyáltalán, hogy hogyan mozog, ezek után döntöttem. Más játékosokat is leellenőriztem még, hogy esetleg hasznos lenne-e a csapat számára, ha változtatnék. Máshol nem láttam okát változtatásnak, itt láttam, ezért mondtam azt a fiúknak, hogy egy helyen van változás.

- Hazajöttetek, elkezdtétek itthon a közvetlen felkészülést az olimpiára, ma már kétkapuzás volt, méghozzá elég kemény. Látsz-e fejlődést, van-e egy utad, amit be akarsz járni még az elkövetkező két hétben?

- Ebben a néhány napban minimálisan ugyan, de már hozzányúltunk egy-két dologhoz a taktika terén. Azért nem akarok többet, mert lesz még idő, a jövő héten is lesz három edzésnap, aztán kint Pekingben is fogunk gyakorolni. Úgy gondolom, hogy minél később veszünk elő egy-egy meglepő húzást, annál jobb. Így is lesz mit gyakorolni az Unicum Kupán is, például emberhátrányban elég sok gólt kaptunk úgy, hogy már éppen kiegészültünk. A bekapott emberhátrány-góloknak talán a felét vagy negyven százalékát olyankor kaptuk, amikor már egálban voltunk. Ezen próbáltunk most javítani, de hogy ez a néhány gyakorlás fog-e már látszódni vagy nem… Én nagyon bízom benne, hogy fog, nem baj, ha tudják az ellenfelek, hogy jobban rendeződünk, amikor egál van. De az nem lenne jó, ha tudnának az ellenfelek egy-egy olyan ötletet bizonyos játékfázisokban, ami meglepő, mint ahogy meglepő volt Athénban a döntőben egy emberfór-figuránk. Azt ott kint gyakoroltuk be az elődöntő és a döntő között - attól függetlenül, hogy nekem előzőleg már megvolt a fejemben. Az is kockázat ilyenkor, hogyha az ember nem csinálja elég sokszor, mert nehéz helyzetben - miután a mozdulatsor nincs készségszinten - általában nem szokott sikerülni. Akkor szerencsénk volt, mert sikerült, kettőt is belőttünk abból a felállásból. Ilyen jellegű dolgokon még gondolkozom, de semmiképpen nem akartam már az Unicum Kupán gyakorolni, és erre megvan az okom.

- Köszönöm szépen a beszélgetést, találkozunk még a kiutazás előtt.

Címkék:
Kemény Dénes Volvo

20 régi hozzászólás

szerk hozzászólása
szerk12483
2008.07.31. 22:37

Hát ja... Jóét

macskako hozzászólása
2008.07.31. 22:09

T. ,ill Draga 1etlen Modikem ! Mi csunyat irtam megint ???? Hm ??? Netan a frankot ??? Akkor az nem nekem ciki ... Jo ejt ! Lepek !

macskako  hozzászólása
2008.07.31. 19:22

Heureka !! itt a meglepetes !!!!!!!!!!!!!! rajottem mire gondolt kemeny denes !!!!!!!!!! vacsorazgattam,ettem-ittam,majd zongoraztam a TV taviranyiton. egyik adon ismeros arcokat lattam. polosok. Mint kesobb kiderult ,a TV 2 Activity c. musorara tevedtem . Szulak Andi konferal: ,,Ma a vizilabda kiralyai jatszanak " ime a nevsor : turista verekedos molnar Fodor BENEDEK vari Dr.Kiss gergely . 2 kerdesem lenne csak : 1. a ,,Turista" mitol kiraly ????????????????????????????????????????? 2. ezt a musort is szponzoralta a ,,t-mobil " ????????????? Nyugi,elkapcsoltam . ui.: ha mar fizetett t-mobil hirdetes,miert nincs az ,,x" jel a kepernyo also sarkaban ??????????

2008.07.28. 10:37

macskakő - igen, szerintem is már ennél meglepőbb dolgot nem tud produkálni.Az előző olimpiára Gergelyt vitte, mert nem volt se más, se jobb. De most volt és van jobb, így viszont nem meg(ki)érdemelten lesz ott Gergely. A szomorú az,hogy Nagy Viktor az utóbbi 2 év teljesítménye alapján abszolút megérdemelten lehetett volna ott az olimpián és elképzelni sem tudom, hogy tudja ezt feldolgozni (remélem a bajnokság kezdetéig sikerül) - és azt is remélem, hogy Kemény Dénes lelkét sokáig terhelni fogja ez a döntése, főleg annak 'tálalása' miatt!

macskako hozzászólása
2008.07.27. 14:02

T. Szerk ! Csunyat irtam volna ?? Telllllllllleg +lepett engem a head coach . csa

macskako hozzászólása
2008.07.27. 12:35

,,A meglepo dolgokkal meg varunk " -nyilatkozta Kemeny . En maskepp latom : engem hetfon reggel a kerethirdeteskor igen -igen meglepett ,amikor kihagyta az utobbi 2 OB I-es szezon legjobb kapusanak valasztott Nagy Viktort . NEGATIV +lepetes volt . Nem kicsi ...

2008.07.26. 22:42

szerk.-nek : amellett,hogy nekem tetszik az új megoldás, volt egy kommentem.Netán csúnyát írtam, ami miatt nem lehet lehozni? Vagy amellett, hogy megújult, ezáltal le is lassult az 'oldal'? Vagy nem arra való, hogy az ember, aki idelátogat, leírja a véleményét? Hátha lennének hozzászólások.

2008.07.26. 21:57

Még annyit, nekem tetszik így az oldal, amúgy.

2008.07.26. 21:55

Kíváncsi lennék,Kemény D. vajon melyik (tét)meccsét nézte meg Gergely Pistának, amit úgy igazán össze tudott hasonlítani Nagy Viktoréval? Mert akkor gondolom több napja ráment a keresésre,mint amennyit aztán a videó nézésével töltött.De lelke rajta.. IQ (?) valószínű tájékozatlan vagyok ebben a kérdésben, de a mérce az,hogy a kapitányt ki tudja túl licitálni ezen a téren, mert az sem lenne kis dolog! Gondolok itt nem kevés k.anyázásra (és egyebekre)néhány bírói ítélet után, ami K.D. száját hagyja el - jól leolvashatóan. Talán ez nem igazán példamutató viselkedés.

K. Á. hozzászólása
K. Á.12279
2008.07.25. 16:34

Kedves Kritikus Péter! NAgyon köszönöm a választ! Azért tovább kiváncsiskodnék: melyik kettő?

szerk. hozzászólása
szerk.12278
2008.07.25. 15:51

Kedves Olvasók! sajnáljuk, ha az új oldalkép kényelmetlenséget okoz. Mindenki jót akart. Kérjük, barátkozzatok meg vele, szeptember végéig ez lesz. (Egyébként van, akinek tetszik.)

Norci hozzászólása
Norci12274
2008.07.25. 14:39

Szerintem a fiúk is győzni akarnak. Gondolom azt senki nem vitatja, hogy a sportághoz valódi elhivatottsággal, sőt alázattal viszonyulnak. Ha csak brutálpólóval lehet nyerni, akkor nem fogunk. De én akkor is büszkébb leszek rájuk, mintha utcai verekedéssel szereznének aranyat. Valahogy az a stílus nekem nem fér bele a medencébe.. Ha ez a jövő, akkor olyan válogatottat kell összeállítani, amelyik ezt képes játszani. Ezeknek a fiúknak a személyiségébe ez már nem fog beépülni! Én ezért nem hibáztatom, inkább tisztelem őket. Fel nem foghatom, mire ez a nagy sárdobálás napok óta a vlv-n. Tudtommal sem béremelés, sem fizetésmegvonás nem fenyegeti az elért helyezés függvényében a szurkolókat. Személy szerint egyikünk sem lesz nagyobb, vagy kisebb ember az éremtől! Én nem aggódnék amiatt, hogy az önjelölt sikerkovácsok tuti-frankó meglátásai mély nyomokat hagynak a csapatban, még ha olvasgatják is ezeket. Elég nagyok már ahhoz, hogy szakmailag és emberileg is számukra etalon forrásokhoz forduljanak, ha tanácsra van szükségük. A hozzászólás stílusa pedig elsősorban az illető embert minősíti, nem a csapatot, vagy a kapitányt. Igen, az arany valóban kétséges. Ezért akiknek csak a győzelem elég, nézzenek pár hétig mondjuk mézbirkózást. :) Hajrá fiúk!!!Nagyon szorítok a sikeres és szerencsés szereplésért!

Kritikus Péter hozzászólása
2008.07.25. 13:39

Kedves K.Á.! Az athéni, csupán az utolsó negyedben elővett figura lényege abból állt, hogy az emberelőnyös felállásunknál két magyar játékos helyet cserélt akorábbiakhoz képest, aminek hatására a szerbek megzavarodtak. Ez a szűk hely a cikkeknek nem valami nyerő itt az oldalon, a régebbi, kék alapú változat jobb volt. Szerintem azért a spanyolokat sem kellene még leírnia a Mesternek, emlékezzünk csak a Melbourne-i hosszabbításos elődöntőre...

B (régi) hozzászólása
2008.07.25. 12:10

Kedves előttem szólók! Maximálisan egyetértek veletek a csapat és a körülötte tevékenykedő szakemberek és sportvezetők intelligenciájával kapcsolatban megfogalmazott gondolataitokkal, de mindeközben nem felejtem el, hogy ezt a játékot győzelemre játsszák, nem intelligenciára. Ezért fáj különösen, hogy a világ legjobb és legintelligensebb játékosaiból álló magyar felnőtt férfi vízilabda válogatott immáron negyedik éve folyamatosan vereséget szenved az intelligencia terén pozitív jelzőkkel csak nehezen illethető legnagyobb délszláv riválisától. Nem akarom tovább habosítani a témát, megtettem már jó párszor, ezért csak annyit kérek tőletek, hogy ne érjétek be a méltatást az intelligencia emlegetésével, hadd méltassuk végre azért a fiúkat ismét, hogy nem csupán intelligensek, de képesek aranyéremmel a nyakukban hazatérni az éppen aktuális világversenyről, ami nem kizárólag olimpia, hanem VB, EB, Világliga, Világkupa is. Mert ugyebár a fiúk nem csak olimpián a legjobbak és legintelligensebbek.

régi egri hozzászólása
2008.07.25. 11:51

Az sem lenne hátrány, ha a szurkolók egy része is tudna tartani egy minimális IQ szintet.

t hozzászólása
t12266
2008.07.25. 11:48

Bocs! helyett= helyet

celebesz hozzászólása
2008.07.25. 11:46

Szerintem is bíztató volt az EB, 4 teljesen egál csapattal az élen. Nem tudom, hogy a montenegróiak mindent kihoztak-e magukból, vagy nekik is vannak még tartalékaik (attól tartok, vannak: rém erősek, rém gyorsak, s ha még rákezdik a figurázást is...!). De a szerbeket, horvátokat és a mieinket nézve állandóan a francia sakk vagy méginkább a Mátyás király meg a bíró lánya járt az eszemben: játszottak is meg nem is. A taktika kb. arról szólt, hogy hogyan győzzünk úgy, hogy nem mutatunk semmit. Az egyik legviccesebb EB volt, amit láttam. (Kivéve az új bíráskodási rend. Ez a millió kontra és kiállítás halálba tördeli a pólót! S attól tartok, ez Pekingben sem lesz másként.) Viszont ha kijön a lépés, nincs, aki megállíthaná a mieinket. Az utóbbi 4 évben ezt most érzem először. Szóval: hajrá, fiúk!!!

K.Á. hozzászólása
K.Á.12263
2008.07.25. 11:43

Sziasztok! Én egy outsider vagyok, de szeretném jobban megismerni a sportot. K. Dénes több nyilatkozatában tett célzást az athéni "emberfór-figurájukra", amit én sajnos nem tudok beazonosítani, pedig nagyon kiváncsi lennék rá. A hozzáértőktől kérdezem, segítenének nekem abban, hogy az athéni döntőben mikor jött elő ez a figura, és miben áll a lényege (mit figyeljek?)? ELőre is köszönöm a választ!

Magossámán hozzászólása
2008.07.25. 10:00

Az egész csapatról - azokról is, akik nem kerültek be az olimpiára kiutazók közé - elmondható, hogy intelligens. Élmény hallgatni vagy olvasni a nyilatkozataikat. Nem sablon szövegek, hanem kerek és egész mondatok. Véleményem szerint a csapaton belül megmutatkozó intelligencia is hozzájárul, hogy a Magyar csapat a világ legjobbja. A vizilabda ész játék. Egy intelligens embernek nagyobb az esélye jo döntéseket hozni, mint egy kevésbé intelligensnek. Hajrá Magyarország, hajrá fiúk!

t hozzászólása
t12249
2008.07.25. 09:03

Ez egy nagyon intelligens nyilatkozat. Ahogy eddig mindig, most is maximálisan bízom Dr Kemény Dénes munkájában. Szerintem ezen a poszton is a világ legjobb szakemberét tudhatja magáénak a magyar csapat. /Az egész olimpia alatt ilyen szűkös helyett kap a nyilatkozatok rész a honlapon?/