FACEBOOK

Államfői biztatás a kínai olimpikonoknak

Államfői biztatás a kínai olimpikonoknak
hozzászólás, 2008.07.24.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő személyesen kívánt sok sikert az ország sportolóinak az olimpiai csapatnál tett látogatása során - közölte a helyi média csütörtökön.

Az elnök Hszi Csin-ping (Xi Jinping) alelnökkel közösen szerdán kereste fel az olimpiai csapat Peking déli részén található edzőtáborát, ahol a hazai sportolók a külvilágtól elzártan készülnek a 15 nap múlva kezdődő játékokra.

Hu Csin-tao a tornászok, szinkronúszók, asztaliteniszezők, súlyemelők valamint a kosárlabda- és a röplabdacsapat edzését tekintette meg.

A kínai államfő a sportolókat külön-külön ösztönözte a sikeres szereplésre, valamint megerősítette, hogy az egész ország jó teljesítményt vár tőlük.

"Az egész nemzet nagyon aggódik a lába miatt. Milyennek érzi most az állapotát?" - kérdezte Hu Csin-tao Jao Minget (Yao Ming), az észak-amerikai profiligában (NBA) szereplő Houston Rockets és a kínai kosárlabda-válogatott sztárját.

"Nincs vele gond" - felelte 2,28 méter magas Jao Ming, aki február végén fáradásos törést szenvedett a bal lábfejében. Az elnök óvatosságra intette őt, egyúttal jelezte neki, hogy a kínai nép nagy reményekkel tekint a kosárlabdázókra, és Jao Ming nagyszerű játékára is számítanak.

Hu Csin-tao a hét végén a vitorlás versenyeknek otthont adó Csingtaóban (Qingdao) is járt, ahol az olimpiai létesítményeknél a környezetbarát anyagok és a megújuló energiaforrások használatát dicsérte, a szervezőket pedig arra ösztönözte, hogy minden erejükkel koncentráljanak a játékok előkészületeire.

A kínai fővárostól mintegy 600 kilométerre délkeletre, a Sárga-tenger partjainál versenyzésre kijelölt 50 négyzetkilométeres vízfelület egyharmadát július elején több mint 250 ezer tonnányi élénkzöld algatömeg borította el. A víz tetején lebegő, telepekké szerveződött moszatokat két hét alatt tízezer katona és 1200 hajó segítségével takarították el.

A kínai elnök az olimpiai csapattól elvárt jó eredmények mellett az ország sportolóit arra biztatta, hogy külföldi társaikat nyíltan és őszinte kedvességgel fogadják.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking