FACEBOOK

Olimpikonok ünnepélyes csapatgyűlése - Kolonics Györgyre emlékezett a magyar sportvilág

Olimpikonok ünnepélyes csapatgyűlése - Kolonics Györgyre emlékezett a magyar sportvilág
hozzászólás, 2008.07.19.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke levélben fejezte ki részvétét Kolonics György halála miatt - a levelet Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke olvasta fel a Tatán tartott ünnepélyes csapatgyűlésen.


A jelenlévők, pekingi indulók, edzők, szakvezetők és újságírók egyperces felállással, egymás kezét megfogva emlékeztek a kedden 36 évesen elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenusra, akinek emlékét filmbejátszások elevenítették fel.


A csapatgyűlésen megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter is.

- Jókedvű örömünnepre készültünk, de az élet átírta a forgatókönyvet - mondta Schmitt Pál, aki fekete gyászszalagot kötött a magyar zászlóra. Arra buzdította a sportolókat, hogy a közös fájdalom erősítse lelküket, akaratukat, hitüket és elszántságukat, hiszen a világ legjobb 10 500 sportolója közé tartoznak, akik indulhatnak Pekingben.

- Nagykövetei lesztek a sportnak, és igen, rövid időre Magyarországnak. Tisztán kell készülnötök és úgy is kell versenyeznetek - mondta a MOB-elnök. - Ha valaki az elmúlt időszakban úgy érezte, hogy a doppingellenőrzésekkel szinte rászálltak, azt megnyugtatom, a zéró tolerancia világméretű, nem csak rátok vonatkozik. Annak viszont, aki csalást forgat a fejében, üzenem, most még kiszállhat. Ez az élsportolók klubja. Nincs az a pénz, amiért érdemes szégyent hozni az országra.


- A játékok alatt Önök lesznek Magyarország - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, kiemelve, hogy bármennyire nehéz, tovább kell menni, mert az ország éhezik a sikerre. "Erre a két hétre el fognak tűnni a hírek, egy nagy hír lesz, az olimpiai szereplés. Amilyenek önök lesznek, olyannak látnak majd minket. Akik itthon maradnak, önökben fogják meglátni magukat."

Jelezte, soha annyi pénz, mint most, nem állt még rendelkezésre a közvetlen olimpiai felkészülésre, majd hozzátette, ezért persze nem jár köszönet. "Hajrá Magyarország, hajrá magyar csapat!" - zárta beszédét a miniszterelnök.

A hivatalos csapatgyűlés előtt avatták a tatai edzőtábor fennállásának 60. évfordulójára készült szobrot, melyen az összes itt készült magyar olimpiai bajnok neve helyet kapott arany betűkkel. A földgömböt formázó alkotás tetején fáklyával a kezében fut egy férfialak, a fáklyát a cselgáncsozó Csernoviczki Éva lobbantotta fel a közben a helyszínre érkező lánggal. 

- Egy szobor, egy alkotás, mint ez itt, mindig üzen. Hol emlékeztet, hol pedig figyelmeztet. Egy szobor, ha szerencsés csillagzat alatt születik, egy idő után kiindulási pont lesz, vagy találkozóhellyé válik - fogalmazott Gyenesei István. - A mi nemzetünknek mindig szüksége volt példaképekre. Az olimpikonok ilyenek. Misszió, nemes küldetés az olimpiai szereplés.

A program olimpiai dallal, szavalattal és a Himnusz közös eléneklésével zárult. (MTI)

Címkék:
olimpia Peking Volvo

7 régi hozzászólás

anya hozzászólása
anya12125
2008.07.23. 12:09

Nagyon-nagyon sok sikert az összes sportolónknak.Mi itthonról szurkolunk értetek, de lélekben ott leszünk veletek.Vigyázzatok mindenkire és érjétek el önmagatokhoz képest a maximumot:), mindegy, az egy 125. hely, vagy aranyérem.Mi mindennek örülünk és mindig veletek leszünk. Kolonics György valóban példakép mindenki számára.Negyon sajnáljuk, ami vele történt. Részvétünket nyilvánítjuk a családjának, barátainak, sporttársainak:( Minden jót Nektek, hajrá MAGYAROK! B., D., G., A.

Árpád király (!) hozzászólása
2008.07.22. 09:19

smese4: a miniszterelnök tiszte, hogy búcsúztassa az olimpikonokat, ez nem kampányszöveg volt.

smese4 hozzászólása
smese411850
2008.07.20. 13:53

bárcsak az olimpikonjaink lennének Magyarország!egy halálesetből pol.kapányszöveg? SZÉGYEN!!!HAJRÁ MAGYAROK!!!NYUGODJ BÉKÉBEN KOLO!

t hozzászólása
t11838
2008.07.20. 09:28

Nincsenek szavak mennyire megrendítő ez a szörnyűség. Nagyon,de nagyon vigyázzatok magatokra! Kolonics Gyuri nyugodj békében, emléked megőrizzük!

sasa hozzászólása
sasa11832
2008.07.19. 21:07

hajrá! kolo halálából is belpolitika?

Viki hozzászólása
Viki11830
2008.07.19. 20:29

Méhes Gábor írt egy nagyon szép és elég megható cikket Korai könnyek címmel: "Tudod, Koló, sejtettem, hogy lesz egy nap a nyáron, amikor mindenki rólad beszél. Amikor az emberek éppen úgy a dicsőséged zengik, mint az elmúlt tizenöt év versenyei utáni felemelő pillanatokban. Amikor ezredszer is példaként állítanak kicsik és nagyok, fiatalok és idősek, bátrak és gyávák elé. Amikor milliomodszor elhangzik az unásig koptatott kérdés, hogy "honnan meríted még a motivációt, és egyébként is meddig folytatod még?". Te pedig a végjegyeddé vált kisfiús mosollyal az arcodon, a szokásos szerénységgel azt válaszolod: "Szeptemberben megnősülök, a többit majd meglátjuk." Éreztem, Koló, hogy idén még könnyet csalsz az emberek szemébe. Mondjuk augusztus 22-én, legkésőbb 23-án. Amikor Kozmann Gyurival megnyeritek Pekingben az ezret, esetleg az ötszázat. És úgy gondoltam, hogy nem lesz ember a földön, aki úgy érezné, hogy a rólad szóló ódák nincsenek rendjén. Tudod, Koló, még csak július 15-e van. A könnyeit törölgetve már mindenki rólad beszél. És először az életben mindenki bánja, hogy ilyen gyors voltál. " R.I.P. Kolo!

Hajrá! hozzászólása
Hajrá!11829
2008.07.19. 19:18

Koloért és 15 millio magyarért,küzdjetek az utolso pillanatig,ahogy elődeitek tették! Hajra magyarok!!!!Pro Patria et Libertates!!!! Gyurcsany végre igazat mondott, Ti lesztek MAGYARORSZÁG!!!