FACEBOOK

Rugalmas munkarend Pekingben az olimpiai csúcsforgalom csökkentésére

Rugalmas munkarend Pekingben az olimpiai csúcsforgalom csökkentésére
hozzászólás, 2008.07.14.

Rugalmas munkarendet vezetnek be a pekingi állami vállalatoknál július 20. és szeptember 20. között az olimpiai csúcsforgalom csökkentésére.

Az olimpia és a paralimpia idején az alapszolgáltatásokat nyújtó intézmények alkalmazottainak továbbra is 9 és 17 óra között kell dolgozniuk, azonban a többi vállalatnál fél órával később kezdődik, és ennek megfelelően fél órával tovább tart a munkaidő. A nagyobb áruházak pedig reggel 10 órától este 10 óráig, vagy még tovább tartanak nyitva - jelentette be a pekingi kormányzat.

A kínai főváros vezetése a reggeli és az esti csúcsforgalom csillapodását reméli a lépcsőzetes munkaidő bevezetésétől, amellyel egy időben lép életbe a személyautók használatának korlátozása is, azaz a páros számú rendszámmal közlekedő autók a páros napokon, a páratlan számra végződő rendszámok pedig a páratlan napokon közlekedhetnek.

Az olimpiai forgalom folyamatossága érdekében a pekingi autópályákon és a sportesemények helyszíneihez vezető utakon olimpiai sávokat festettek fel, amelyeken csak az engedéllyel rendelkező járművek közlekedhetnek.

Összesen 126 "intelligens közúti szenzort" építettek az ötkarikával jelölt forgalmi sávok útvonalán lévő kereszteződésekbe, amelyek érzékelik, ha a speciális sávban érkező járműveknek várakozniuk kell. Ebben az esetben pedig a rendszerbe épített szoftver az olimpiai sávnak zöld utat ad.

A közlekedési balesetek és más események rögzítéséről egy külön rendszer gondoskodik a játékok alatt; ennek használatával a közlekedési rendőrök 3-5 perc alatt a baleset helyszínére érhetnek, és ezzel elkerülhetik a kisebb koccanások utáni forgalmi dugókat.

A korlátozó intézkedések mellett a városvezetés arra ösztönzi a pekingieket, hogy ha tehetik, vegyenek ki szabadságot az olimpia alatt.

(MTI)
Címkék:
olimpia Peking