FACEBOOK

Besúgáspénz olimpiai fülesekért

Besúgáspénz olimpiai fülesekért
hozzászólás, 2008.07.11.

A pekingi rendőrség tekintélyes besúgáspénzt ajánlott fel azoknak, akik fülessel szolgálnak arról, milyen "komoly veszély fenyegetheti" az augusztusban kezdődő olimpiai játékokat.

A rendőrség arra számít, hogy a felkínált jutalom - amely akár a félmillió jüant (10,7 millió forint) is elérheti - nemcsak abban segít, hogy az emberek lelkesedését serkentse a közbiztonság megvédésére, hanem abban is, hogy az olimpiát veszélyeztető olyan tényezőket ismerjenek fel és zárhassanak ki, amelyek mindeddig rejtve maradtak.

A felhívásban az is szerepel, hogy olyan füleseket várnak, amelyek valóságos veszélyekre figyelmeztetnek: mint illegális szervezetek kitervelte terrorista támadások vagy szabotázsok, amelyek az olimpiával kapcsolatos személyek és az eseményre érkezett látogatók halálát okozhatják, illetve súlyos baleseti kockázatokra és bűnügyekre irányítják rá a figyelmet - írta az Újkína hírügynökség.

Az olimpiára készülő ország illetékesei már eddig is rengeteg biztonsági intézkedést tettek: százezer terrorelhárítót állítottak csatasorba a helyszínen, föld-levegő rakétákat telepítettek a sportesemények biztosítására, és a táskákat is átkutatják a metrón.

Emberi jogi szervezetek azonban figyelmeztettek: a kínai vezetés a biztonsági rendszerek szigorítását arra használja fel, hogy lecsapjon belső ellenzékre például Tibetben és Hszincsiangban.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking