FACEBOOK

Átadták a szervezőknek az olimpiai érmeket Pekingben

Átadták a szervezőknek az olimpiai érmeket Pekingben
hozzászólás, 2008.07.03.

Csütörtökön adták át az olimpiai érmeket Pekingben a játékok szervezőinek. A Tienanmen tér közelében rendezett egyórás ünnepség keretében 3000 olimpiai és ugyanennyi paralimpiai érmet adott át a pekingi olimpiai szervezőbizottság (BOCOG) képviselőjének a világ legnagyobb bányavállalata, a brit-ausztráliai BHP Billiton, amely az olimpia egyik főszponzora is egyben.

"Teljesen felkészültünk a pekingi olimpiára" - mondta az átadáson Csiang Hsziao-jü (Jiang Xiaoyu), a BOCOG alelnöke.

Clinton Dines, a bányavállalat kínai elnöke szerint azért váltak a játékok főszponzorává, mert ezzel szeretnék megmutatni a vendéglátó ország iránt érzett elkötelezettségüket, és mert az érdekeltségeik 20 százaléka is Kínában van.

Minden kategóriában összesen 1000 érmet gyártottak le, ez a mennyiség elegendőlesz ahhoz, hogy a dobogós helyezést elérő sportolók, a csapatversenyek tagjait is beleértve, egy-egy medált kapjanak.

A melbourne-i székhelyű vállalat szerint az érmekhez szükséges színesfémek chilei és ausztráliai bányákból származnak. 13 kilogramm aranyat, 1240 kilogramm ezüstöt és 6930 kilogramm vörösrezet használtak fel a kínai Csinghaj (Qinghai) tartomány bányáiból származó jáde féldrágaköveket tartalmazó érmek elkészítéséhez.

A győzteseknek járó medálok mellett 51 ezer emlékérmet is legyártottak.

A Kínai Központi Képzőművészeti Főiskola tervezte érmeket 265 pályázat közül választották ki. Az érem első oldalán az olimpiák görög gyökereire emlékeztető ábrán Niké, a győzelem istennője szerepel, háttérben az 1896-os olimpia központi helyszíne, a Panathinaiko Stadion látható. Az érem hátsó oldalán a kínai kultúrában a becsület és az érték szimbólumának tekintett jáde fűzér öleli körbe a pekingi olimpia logóját. Mindegyik érem átmérője 7 centiméter, vastagsága 6 milliméter, súlya pedig 140 gramm.

(MTI)
Címkék:
olimpia Peking