FACEBOOK

A Pekingbe utazó turistáknak a trópusi betegségektől kell a legkevésbé tartaniuk

A Pekingbe utazó turistáknak a trópusi betegségektől kell a legkevésbé tartaniuk
hozzászólás, 2008.07.03.

A Pekingbe utazó turistáknak a trópusi betegségektől kell a legkevésbé tartaniuk, még a kutyaharapás is nagyobb veszélyt jelent, mivel Kínában a második leggyakoribb a világon a vesztettség emberi előfordulása.

A Kínába érkező turistákra a kutyaharapás, a légúti fertőzések és a hasmenéses megbetegedések jelentették az utóbbi 10 évben a legnagyobb veszélyt - derült ki az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene című amerikai orvosi szaklapban megjelent felmérésből, amelyhez az adatokat különböző trópusi betegségekkel foglalkozó korházakból egy nemzetközi kutatócsoport gyűjtötte össze.

A felmérés szerint trópusi betegség, vagy parazitás fertőzés ritkán fordul elő a Kínába utazó külföldiek körében, jóllehet a legtöbben ezektől félnek a leggyakrabban.

A kínai egészségügyi minisztérium adatai szerint az ázsiai országban tavaly 3380 ember halt meg veszettségben. Kínában a kutyák veszettség elleni oltását 2008 januárjától tették kötelezővé, ezt megelőzően a háziállatok alig 10 százaléka volt védett a központi idegrendszert megtámadó halálos vírus ellen.

A pekingi kutyatartóknak az ebenként fizetett regisztrációs díjjal együtt a veszettség elleni oltás is jár, vidéken viszont nem alakult még ki ilyen regisztrációs rendszer, a megbetegedéseket is többnyire falusi településekről jelentik.

A gyakori kézmosás és palackozott ivóvíz fogyasztásával elkerülhetők a hasmenéssel járó fertőzések, az utcán árusított gyümölcsök közül pedig csak olyat érdemes venni, amelyet nem hámoztak meg, vagy vágtak fel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint a Pekingbe utazók hastífusz és hepatitis ellen védekezzenek.

Kínában több mint 93 millióan hordozzák a hepatitis B vírust, amely krónikussá váló esetekben májrákot is okozhat. A betegség vér- és testnedvek útján terjed, ezért a veszélyeztetett területeken oltás nélkül még manikűröshöz sem tanácsos menni.

A legnagyobb veszélynek talán azok vannak kitéve, akik biciklizni, vagy a zebrán gyalog szeretnének átkelni. Kínában ugyanis a piros jelzés ellenére a kanyarodó sávban lehet haladni, és még kevesen vélik úgy, hogy a gyalogosnak a felfestett, közlekedési lámpával védett átkelőben elsőbbsége lenne.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking