FACEBOOK

Szigorítanak a Pekingbe tartó repülőjáratok tájékoztatási szabályain

Szigorítanak a Pekingbe tartó repülőjáratok tájékoztatási szabályain
hozzászólás, 2008.07.02.

A Pekingbe tartó nemzetközi légi járatoknak a repülőtérre érkezés előtt tájékoztatniuk kell a kínai hatóságokat a gépen tartózkodó utasok személyes adatairól.

Az új ellenőrzési rendszertől a kínai fővárosba érkező utasok beléptetési idejének rövidülését, valamint a biztonsági intézkedések hatékonyságának növelését remélik.

Az előzetesen továbbított utasinformációs adatokat (Advance Passenger Information, API) a kínai közbiztonsági hivatalhoz tartozó beléptetést végző hatóságoknak legkésőbb két órával a gép leszállása előtt kell megkapniuk egy erre a célra kifejlesztett belső hálózaton.

Az ellenőrzéshez - a gépen tartózkodó személyzetet is beleértve - az utasok nevét, állampolgárságát, nemét, születési adatait, valamint az útlevél számát és érvényességi idejét kell bejelenteni. Az API-adatok továbbítását elmulasztó vagy téves adatokat közlő légitársaság legalább 10 ezer jüan (218 ezer forint) pénzbüntetésre számíthat.

A kínai repülőterek és légitársaságok számos egyéb biztonsági intézkedést léptettek életbe. Márciustól kezdve a belföldi járatokra tilos az utasoknak felvinniük folyadékokat, miután a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület (Xinjiang Uygur Zichiqu)fővárosából, Urumcsiból (Urumqi) Pekingbe tartó egyik járat ellen állítólag hszincsiangi muzulmán szakadárok merényletet próbáltak elkövetni.

A kínai polgári légiforgalmi hatóság szerint a biztonsági szabályokat részben a pekingi olimpiára való készülődés jegyében szigorították. Néhány kínai városban, Sanghajt is beleértve, elektromos berendezésenként legfeljebb két darab lítiumelemet lehet felvinni az utastérbe, a helyi repülőtereken a biztonsági ellenőrzéseknél még a cipőt is levetetik az utasokkal.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking