FACEBOOK

Háromszázezer füstölgő járművet tiltottak ki Pekingből az olimpia miatt

Háromszázezer füstölgő járművet tiltottak ki Pekingből az olimpia miatt
hozzászólás, 2008.07.02.

Közel 300 ezer, magas károsanyag-kibocsátású járművet tiltottak ki átmenetileg a pekingi utakról az olimpia közeledtével életbelépő környezetvédelmi szabályok soron következő lépéseként.

A július 1. és szeptember 20. között tartó korlátozás az Euro I szabványt el nem érő gépjárművekre vonatkozik. Ez alatt az idő alatt a Pekingen áthaladó teherautó forgalmat is a fővároson kívüli kerülőutakra terelik.

A teherautókat érintő szigorítás után július 20-tól a személyautó-forgalom korlátozása kerül sorra: a páros számra végződő rendszámmal közlekedő autók a páros napokon, a páratlan számra végződő rendszámok pedig a páratlan napokon közlekedhetnek.

A pekingi városvezetés már korábban ígéretet tett arra, hogy az olimpiai játékok fő helyszíneinek közelében nullára csökkentik a károsanyag-kibocsátást, ennek jegyében a szigorú szabályok bevezetése mellett, a sportlétesítmények közelében használt járműveket is elektromos meghajtásúra cserélik.

A kormányzati autók használatát már korábban 50 százalékkal csökkentették, a gépjárműveket érintő összes korlátozás életbelépését követően 45 százalékkal kevesebb autó közlekedik majd a Pekingben, az autók okozta széndioxid-kibocsátás pedig összességében 63 százalékkal lesz kevesebb.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking