FACEBOOK

Déli javaslat készül Észak-Koreának

Déli javaslat készül Észak-Koreának
hozzászólás, 2008.07.02.

Dél-Korea ismét indítványozni kívánja észak-Koreának, hogy a két ország sportolói közösen vonuljanak fel a pekingi olimpia nyitó- és záróünnepségén.

Erről egy magát megnevezni nem kívánó szöuli kormánytisztviselő nyilatkozott, aki időpont említése nélkül azt mondta, hogy kapcsolatba akarnak lépni a Koreai NDK olimpiai bizottságával.
 
A múltban a megosztott félsziget két országa már megvalósított hasonló együttműködést: uniformisban, kék-fehér "egyesítési zászló" alatt vonultak fel észak- és dél-koreai sportolók kiemelkedő nemzetközi viadalokon, így a 2000-es és a 2004-es olimpián. Az augusztusi, pekingi játékokkal kapcsolatos hasonló elképzelések valóra váltását azonban nagyon megnehezítette a kapcsolatok elhidegülése annak nyomán, hogy a Koreai Köztársaság februárban hivatalba lépett konzervatív új elnökét, Ri Mjong Bakot a Koreai NDK keményvonalasnak ítélte, Szöul címére heves bírálatok érkeztek Phenjanból, amely még a déli élelmiszersegélyt is visszautasította.
      
A viszony felmelegítésére kísérletet tett Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is, aki minapi levelében azt kérte a két Koreától, hogy térjenek vissza az előző olimpiák gyakorlatához Pekingben is. Ennek jegyében ígérte meg Szöul, hogy felújítja  az ezt célzó megbeszéléseket Észak-Koreával.

A megegyezésre még van idő, már csak azért is, mert - amint arra megfigyelők emlékeztetnek: - a 2004-es athéni ötkarikás versenyek előtt alig több mint egy hónappal állapodott meg a két Korea a közös olimpiai felvonulásról.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking