FACEBOOK

Megregulázzák a pekingi taxisofőröket

Megregulázzák a pekingi taxisofőröket
hozzászólás, 2008.07.01.

A kínai közlekedési hatóságok egyhónapos kampányt indítottak a pekingi taxik ellenőrzésére, amelynek során az olimpiára érkező turisták szállodáinak környékét és a fontosabb közlekedési csomópontokat kiemelten figyelik.

Kétezer jüanig terjedő (44 ezer forint) pénzbüntetésre számíthatnak azok a taxisofőrök, akik szándékosan hosszabb utat választanak, megtagadják az utas felvételét vagy a valóságosnál több viteldíjat számolnak fel.

Az akció során a kínai főváros 66 ezer taxijának tisztaságát is figyelik, ha az ellenőrök az üléseket borító fehér huzaton egy foltot is találnak, a sofőrt 200 jüanra (4400 forintra) büntetik. A bírság pedig eléggé elrettentő, mert a pekingi taxik alapviteldíja 3 kilométeres körzetben 10 jüan, azaz 220 forint.

A pekingiek többsége elégedett a taxik állapotával, korábban előfordult hogy az ember orrát cigarettafüst és izzadságszag csapta meg, ma már tiszta üléshuzat és fehér cérnakesztyűs sofőr fogadja az utasokat.


A július 20-tól kezdődő két hónapig tartó forgalomkorlátozás idején a taxiknak az eddiginél is fontosabb szerepük lesz az ötkarikás játékoknak otthont adó város közlekedésben.

A pekingi taxisofőrök az utasfelvétel után csak akkor kapcsolják be a taxiórát, ha a jármű már irányban van és a szállítási címet is sikerült egyeztetni. A taxióra bekacsolásakor egy női hang kínaiul és angolul is üdvözi az utasokat, az utazás végén pedig felhívja a figyelmet arra, hogy a számlát és az értékeiket ne hagyják az autóban.

Az utasok biztonsága érdekében a sofőr fényképe, neve valamint az azonosító száma a kesztyűtartón jól látható, számos taxiban a sofőr biztonságáról pedig az utastér és a vezetőülés közötti elválasztó rács, vagy áttetsző műanyaglap gondoskodik.

A taxisofőrök többsége vidékről érkezett munkavállaló, az olimpiai felkészítés jegyében havi rendszerességgel kötelező angolórán kellett részt venniük. Az alapvető kifejezéseken, illetve a köszönésen kívül a külföldi turista azonban sokkal többre nem is számíthat.

(MTI)
Címkék:
olimpia Peking