FACEBOOK

A maláj érmesek járhatnak a legjobban

A maláj érmesek járhatnak a legjobban
hozzászólás, 2008.07.01.

Átfogó lista még nincs ugyan, de bizonyossággal állítható, hogy Malajzia azon országok élcsoportjában van, amelyek a legtöbbet fizetik versenyzőiknek a pekingi olimpiai éremért.

Kuala Lumpur-i bejelentés szerint 1 millió ringgitre - körülbelül 55 millió forintra - számíthat az a maláj sportoló, aki augusztusban a kínai fővárosban ötkarikás aranyérmet szerez. A dél-kelet-ázsiai országban negyedennyit adnak az ezüstért, s 150 ezer ringgit jár a bronzért. A malajziai kormányzat döntése a prémiumok jelentős megugrását tükrözi, hiszen a 2004-es, athéni nyári játékok előtt 160 ezer ringgitet ígértek az ötkarikás elsőségért.

Oroszországban végleges döntés egyelőre nem született, de emelni akarják az olimpiai prémium összegét, amely 1996 óta változatlan: az akkori elnök, Borisz Jelcin szentesítette táblázat szerint az olimpiai bajnok orosz sportolót 50 ezer dollárnak megfelelő summa illeti meg, az ezüstérmesnek 20 ezer, a harmadik helyezettnek pedig 10 ezer dukál.(A paralimpiai medálok "ellenértéke" ugyanennyi.)

Spanyolországban viszont már eldőlt, hogy mire - helyesebben mennyire - számíthatnak a pekingi hősök. Egy spanyol olimpiai aranyérem 94 ezer eurót - jelen árfolyamon mintegy 23 millió forintot - ér. Ez az egyéniben aratott győzelem díja, mert az ibériai ország olimpiai bizottsága által frissiben elfogadott tételes lista alapján a párosban szerzett olimpiai elsőség fejenként 75 ezer eurót, a csapatarany pedig 50 ezret kóstál. Az ezüstérmek hasonló megoszlása: 48, 37 és 29, míg a bronzoké: 30, 25 és 18 ezer euró.

Magyarországon 20 millió forintot kap a pekingi aranyérmes, 18 millió jár a második, 14 millió a harmadik helyezettnek.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking