FACEBOOK

Szakszemélyzet a pekingi vécékben

Szakszemélyzet a pekingi vécékben
hozzászólás, 2008.06.22.

Nyolcezer embert képeztek ki Pekingben a városi illemhelyek tisztántartására. Az olimpiai főváros egy-egy nyilvános vécéjében szolgálatot teljesítő személyzet az általános higiénés szabályok elsajátítása mellett a legfontosabb angol kifejezésekre szorítkozó nyelvoktatást is kapott.

Az olimpiára készülve a kínai fővárosban három évvel ezelőtt indítottak kampányt az elhanyagolt nyilvános vécék modernizálására. A mintegy 400 millió jüanos (közel 9 milliárd forintos) beruházással évente ezer közterületi illemhelyet építettek vagy újítottak fel.

Pekingben ma már nem a szag után mennek azok, akik az utcákat járva mosdót keresnek. A fővárosban található 5333 jól felszerelt, tiszta, vízöblítéses vécéhez szabványos útbaigazító táblák vezetnek, amelyektől az illemhelyek gyalogosan is legfeljebb öt percnyi távolságban vannak.

Az olimpiai helyszíneken 700, a sportesemények közelében pedig 800 illemhelyet adnak át a játékok kezdetéig.

Az új mosdóknál a környezetvédelem is kiemelt helyen szerepelt. A kivitelezők érzékelőket építettek be a vízfelhasználás csökkentésére, miközben a kellemetlen szagok semlegesítését sem hagyták figyelmen kívül.

A nyugati emberek a kényelmes, ülőkés vécéket részesítik előnyben, Ázsiában viszont a testkontaktus kiküszöbölése érdekében a sokkal higiénikusabbnak tartott guggolós megoldást kedvelik.

A viták eldöntésére az olimpiai szervezőbizottság több mint 30 felmérést végzett, amelyből kiderül, hogy a külföldiek a guggolós változatra továbbra is gyakran panaszkodnak, ezért az olimpiai faluban és a sportesemények közelében a fülkék egy részében a fajanszokat a nyugati kultúrákban megszokott vécécsészékre cserélik.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking színes

1 régi hozzászólás

... hozzászólása
...9442
2008.06.28. 12:39

wow