FACEBOOK

Papp László fehéren-feketén Pekingben

Papp László fehéren-feketén Pekingben
hozzászólás, 2008.06.22.

Olimpia az európai fotográfusok lencséjén keresztül címmel fotókiállítást rendeztek Pekingben, amelyen Magyarországot a háromszoros olimpiai bajnokról, Papp Lászlóról készült 13 fekete-fehér fénykép képviseli.

Az Európai Unió 19 tagállamának részvételével olyan művészi fényképekből állították össze a kiállítás anyagát, amelyek a közreműködő országok legnevezetesebb olimpiai pillanatait, vagy sportolóit mutatják be.

"Az Európai Uniónak, a tagállamokkal ellentétben nincs külön olimpiai bizottsága, ezért a közösség ezzel a kiállítással kíván részt venni az olimpiát bevezető kulturális programokban" - mondta Serge Abou, az Európai Unió Kínába delegált nagykövete a kiállítás megnyitóján, hozzátéve, hogy a tárlaton látható 250 felvételt több mint 6000 fénykép közül választották ki.



A Papp Lászlóról készült összeállítás a legendás ökölvívó angol és kínai nyelven olvasható életútjával kezdődik, majd az olimpiai bajnok amatőr és profi pályafutásának legnevezetesebb pillanatait mutatja be.

A magyar sport legendás alakja pályafutása során mind az amatőrök, mind a profik között kimagasló eredményeket ért el. Az újkori olimpiák történetében ő volt az első, aki három aranyérmet szerzett. Amatőrként 193 mérkőzésből 183 győzelmet aratott 2 döntetlen és 8 vereség mellett. Profi ökölvívóként 29 találkozóból 27-et megnyert, a további 2 pedig döntetlenre végződött.



A magyar és az egyetemes ökölvívás kiemelkedő alakja életének 78. évében, 2003. október 16-án hunyt el.

Az eredetileg az olimpiai faluba tervezett ingyenes kiállítást július 4-ig a pekingi Köhua (Gehua) toronyban található művészeti központban tekinthetik meg az érdeklődők.

(MTI)