FACEBOOK

Kína százezres terrorellenes biztonsági erőt toboroz az olimpiára

Kína százezres terrorellenes biztonsági erőt toboroz az olimpiára
hozzászólás, 2008.06.22.

Mintegy százezer fős terrorellenes biztonsági erőt toboroznak a kínai hatóságok, hogy szavatolják a biztonságot az augusztusi pekingi nyári olimpiai játékok idején.

Az Új Kína állami hírügynökség csütörtöki közlése szerint az új biztonsági erő magába foglalja majd a június elején tartott gyakorlatozáskor létrehozott, rendőrségi kommandósokból, speciális egységek tagjaiból és katonákból álló alakulatot. Emellett tagjai lesznek a Hófarkas nevű félkatonai elit alakulat fegyveresei is, akiket eleve terrorellenes és rohamrendőri feladatok ellátásával bíztak meg az olimpia idejére.

Liu Sao-vu (Liu Shaowu), az olimpia biztonságáért felelős iroda igazgatója elmondta: az elmúlt olimpiák tapasztalata azt mutatja, hogy a nyári játékok kezdete előtt is történhetnek terrortámadások, ezért a kínai terrorelhárító erők már a megnyító ünnepség előtt készültségben lesznek. Hozzátette, hogy az iroda több mint 500 biztonsági, szállítási, tűzvédelmi és a nagyon fontos személyiségek (VIP) védelmét szolgáló forgatókönyvet dolgozott ki.

Kína már elrendelt biztonsági korlátozásokat, s a támadások megakadályozására 440 ezer őrző-védőt és önkéntest toborzott. A pekingi kormány szerint a terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt a nyári olimpiára, s a hatóságok azt állítják, hogy szeparatisták számos összeesküvését hiúsították már meg.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking