FACEBOOK

"Olyan játékosok kellenek, akik nem elégednek meg a csapatba kerüléssel" - Interjú Kemény Dénessel

"Olyan játékosok kellenek, akik nem elégednek meg a csapatba kerüléssel" - Interjú Kemény Dénessel
hozzászólás, 2008.05.22.

Hétfőn megkezdi a felkészülést a malagai Európa-bajnokságra és a pekingi olimpiára a magyar válogatott. Kemény Dénes a "nagy menetelés" kezdete előtt válaszolt a vlv.hu kérdéseire. A kapitánnyal a bajnokság és az Euroliga értékelésével kezdtük a beszélgetést, de a fő téma természetesen a most kezdődő felkészülés. Rákérdeztünk a végső csapatba kerülők kiválasztásának szempontjaira, s arra is, hogy mit várhatunk a nemzetközi játékvezetői "széljárástól".

- Szezon közben a bajnoki meccsek után nem kérdeztünk, mert közismert, hogy nem nyilatkozol, elsősorban az edző kollégák iránti tisztelet miatt. Most azonban esedékes lenne egy rövid számvetés. Milyennek láttad a bajnokságot?

- Összességében azzal az egy mondattal jellemezném, hogy a Vasas bravúrosan szerepelt. Az, hogy nüanszokon múlnak a dolgok, nagyon régóta így van a vízilabdában: egy kapufán, egy tenyérről becsorgó lövésen dőlt el az Euroliga-továbbjutás, s egy emberelőnyön a bajnoki elődöntő. Magabiztosabb volt a Vasas a döntőben, mint a Honvéd elleni, imént említett párharcokban, de szerintem némiképp váratlan volt, hogy a Vasas végül is bejutott a Final Fourba és ott bronzérmet szerzett, illetve hogy megnyerte a magyar bajnokságot. Az egész éves teljesítmény alapján az ember inkább a Honvéd vagy az Eger sikerét várta, ők voltak lendületben, bizonyos időszakokban egymással szoros versenyben, amibe a Vasas akkor nem nagyon szólt bele. De ott volt, és a kellő pillanatban élni tudott a lehetőségekkel. Erről szól ma az élsport. Abszolút megérdemelte tehát, pontosan ezért. Ahogy mondani szoktam: az eredményjelző-tábla nem hazudik.

Azt, hogy a magyarországi csapatok egymás közötti sikerei mit érnek, igazából majd a válogatott szezon fogja megmutatni. Az egyik csapat bejutott a Final Fourba, ami mindenképpen jó teljesítmény, a másik nem került be a legjobb nyolcba, a harmadik pedig már ősszel nem jutott be az Euroliga 16-os főtáblájára. Mégis, ez a három csapat közel azonos teljesítményt nyújtott itt Magyarországon. Kicsit szét kell választani a dolgot: van a magyar póló, amelyben hazai viszonyok között, újra és újra ugyanazokkal a magyar játékvezetőkkel szerepelnek a csapatok és van a nemzetközi, ahol kicsit más kvalitásokra van szükség. Ez utóbbi kicsit „nyersebb”, nem nagyon számít a tekintély, a halvány mosoly a vízből vagy a kispadról, ott egyszerűen le kell gyűrni az ellenfelet. Nekem ez nem szokatlan, ez mindig ilyen, akkor is, amikor sikerül nyernünk, akkor is, amikor nem. Kevesebb a folklór, több a póló.


- Néhány hónapja azt mondtad, a válogatott csapattagságért harcoló minden játékostól elvárod, hogy a bajnoki hajrában mutassa meg: komoly ambíciói vannak, ki akar kerülni az olimpiára. Ilyen szempontból hogy teljesültek az elvárásaid?

- Vegyesen. Nyilvánvaló, voltak olyan játékosok, akikről sütött, hogy ez egy olimpiai év, és nem csak annak a konkrét mérkőzésnek az eredményéért küzdenek. Ezzel egyébként a csapatuk is jobban járt. Úgy gondolom, normális volt, hogy 22-23 játékost vettem figyelembe a keret kialakításánál. Ezek a játékosok ilyen nagy számban nyilván nem voltak egyformák sem a teljesítményt, sem a hozzáállást illetően. Legalább a feléből valóban sütött a nagy ambíció, a többiből nem. Vannak még a 18-as keretben is olyan játékosok, akiknek az akarata, lendülete, vízben nyújtott teljesítménye, vagy a vízben látható hozzáállása, viselkedése nem volt ugyanolyan jó, mint mondjuk a többieké. De hát mindenki a maga sorsának a kovácsa. Hogy most valaki bent van a 18-ban, ez csak egy lépés abba az irányba, hogy a 13-ba kerüljön, arról nem beszélve, hogy nekem olyan játékosok kellenek, akik nem fognak majd a 13-ba kerüléssel megelégedni. Mert a csapattagság egy dolog, de én például mindenképpen ott leszek a padon, és szeretnék olyan játékosokat, akik nem csak bekerülni akartak, hanem ezt csak részeredménynek tekintik az igazi cél felé vezető úton.

- Azt is nyilatkoztad, hogy a nyerő típusú játékosokat preferálod. Érvényesítetted ezt a szempontot a válogatásnál, illetve bővült-e a meccset eldönteni képes vízilabdázók száma ebben a bajnoki szezonban?

- Ha az említett elvet most szó szerint alkalmaztam volna, akkor a Vasasból kellett volna sokkal több játékost beválogatnom, hiszen a bajnokság finisében ők szerepeltek a legjobban, Európa harmadik csapata lettek, s megnyerték a magyar bajnokságot. Ám ez nem ennyire egyszerű. Például azért, mert a Vasasban jó teljesítményt nyújtók posztján a csapat nagyon erősen „le van fedve”, hiszen még mindig nagyon jó korban vannak a már sokszor bizonyított „posztrivális” játékosok, vagy akár a saját csapaton belül más nagyszerű válogatott kerettagok voltak nagyon jók. Úgy gondolom, hogy az összes poszton jól be vagyunk biztosítva, tehát bárhol történne valamilyen váratlan dolog, van olyan játékos, aki most tulajdonképpen az adott poszt elsőszámú tartalékának tűnik, ám azonos értékűként bevethető. Aztán vannak olyan posztok, amelyek esetében abszolút nyílt a verseny, mondjuk két helyre három játékos 33 százalék eséllyel pályázik.

Ami a kérdés másik felét illeti, egyértelmű, hogy az elmúlt hónapok fontos mérkőzésein, - nemzetközileg is - kritikus pillanatokban Dumi olyan teljesítményt produkált újra meg újra, mint azok a „nagy nevek”, akik már tíz éve bizonyítják, hogy nyerő emberek. Remélem, hogy a felkészülés most kezdődő öt hetében még legalább egy ilyen „új” játékost találok. Minél több olyan csapattagunk van, aki nyerő teljesítményt tud nyújtani, annál nehezebb a dolga az ellenfélnek. Mindkét olimpiát úgy nyertük meg, hogy hét-nyolc olyan játékos volt a vízben, akiből kijöhetett a nyerő teljesítmény. Az elmúlt három évben nem volt ennyi.

- Most mennyit látsz?

- Nem tudom. De öt hét múlva megmondom. Szeretném, ha 7-8 lenne. Akár Kásás, akár Biros, akár Kiss Gergő, Benedek vagy akár Molnár - maradjanak azok, vagy ha nem, akkor aki helyettük fog játszani, az legyen ilyen, s jöjjenek újak is.

- Az elmúlt években a felkészülés alatt mindig „tartottál” egy-két fiatalt is a csapat mellett, aki később egyébként be is épült. Ez a hagyomány most megszakad?

- Nem. Vörös Viktor és Hárai Balázs fog a csapat mellett dolgozni. Vörös Viktor inkább a távolabbi jövő, Hárai Balázs akár az azonnali igény kielégítésére is képes. Három középcsatár untig elég a keretbe, de azzal, hogy Hárai Balázs ott lesz mellettünk - egyébként is nagyon fiatal ahhoz, hogy nyáron sokat üdüljön… -, ha véletlenül valami történik, vagy durva formahanyatlás áll elő, esetleg valami egyéb probléma, akkor a két center már kevés lenne, s ő mégiscsak ott van kéznél. Mindkét fiatal játékos pályafutása szempontjából lökést jelenthet, hogy az olimpiai felkészülést hellyel-közzel végig fogják csinálni. Érdekes egyébként: volt már olyan, hogy a kereten kívül, a csapat mellett dolgozó játékos kikerült egy világversenyre. Vak nem vagyok, tehát ha valaki a kereten kívül dolgozva játszik folyamatosan nagyszerűen és jobban, mint a többi, akkor miért ne venném őt figyelembe?

- A nemzetközi meccseken láttál-e valami változást a bírói felfogásban? Mire lehet készülni, esetleg van-e ez ügyben egyeztetés vagy lobbizás a szövetségi kapitányok között?

- Ilyen nem volt soha. Elsősorban azért nem, mert bármilyen is a bírói felfogás, nem egyformán kedvez, vagy árt a csapatoknak. Nehéz egyeztetni, mert akinek a jelenlegi előnyösebb, az nem fog ellene szót emelni. Az tény, hogy utoljára ami számottevő és fontos világverseny, FINA-rendezvény volt, az a melbourne-i vb volt. Az ottani tendencia végül is tudomásom szerint a legutóbbi bírói konferencián nagyjából elfogadást nyert. Ez a  “vibráló”, rengeteg kontrafaulttal járó bíráskodás. (A megelőző két-két és fél évben tipikus volt a nagyon-nagyon erősen fizikai alapokra helyezett, izomtömegekre alapozott „vízirögbi” - a sérülés vagy a durvaság határán.) Ez azért a magyar csapatoknak nem rossz, még ha az ész nélkül, össze-vissza befújt meccsenkénti húsz kontra nem is használt a játéknak. Én azt problémának látom ugyanakkor, hogy továbbra sincs meg a bírókban a kellő (lelki) erő, hogy a négyperces kiállítást négypercesnek is fújják be. Ez így volt egyébként a magyar bajnoki döntőben is. Voltak négyperces kiállítások, amikre cserést fújtak. Én úgy gondolom, hogy nem a húsz kontrával, hanem pontosan az esetleges brutalitások miatti négyperces végleges kiállítással kellene az olimpián megfogni a durvaságot és hagyni ugyanakkor a vízilabda klasszikus szép játékát.

A barcelonai Euroliga-mérkőzéseken volt egy egy újabb aggasztó benyomás. Mégpedig az, hogy meccsről meccsre nagyon változik a játékvezetői felfogás. Az első elődöntőn rengeteg kiállítás volt, a másodikon lényegesen kevesebb. Miután a játékvezetői listát már láttam és azért eléggé sokféle kultúrából érkeznek majd a bírók Pekingbe, ott is várható, hogy lesznek ilyen hullámzások. A legjobb csapatok alkalmazkodni fognak mindenhez, s a közöttük zajló mérkőzéseken ez eleve kevesebb gondot fog okozni. Bízom abban, hogy miután olimpiáról van szó és óriási lesz a média figyelme, nem látunk a mérkőzés végeredményét szándékosan befolyásoló bírói ítéleteket. Mert egy szoros mérkőzésen még a vétlen bírói hiba is eldöntheti a partról a végeredményt. Remélem, hogy nem lesz részrehajlás, az olimpián eddig nem volt, ez a tapasztalatom. Ha voltak gyengébb bírói teljesítmények, vagy elfogult bírói ítéletek azon a két olimpián, amin én edzőként részt vettem, azoknak nagyobbrészt az volt az oka, hogy a mérkőzés folyamán egy-egy csapat a viselkedésével, a rendszeres tiltakozásával különleges idegállapotba hozta a játékvezetőt. A bíró pedig ezután nem igazán tudta kontrollálni saját ítéleteit, és ettől tűnhetett részrehajlónak. (Szerencsére olyat nem nagyon láttam, hogy csapatok a hozzáállásukkal a játékvezetőket a saját maguk oldalára állították volna, inkább azt, hogy maguk ellen.)

- Időről időre szóba kerül, hogy a vízilabda nem elég népszerű, nem elég látványos, ezért hovatovább “veszélyeztetett” sporttá válik. A vlv-n Varga Dani érdekes ötleteket fogalmazott meg a vészhelyzet elkerülésére. Ezekről mi a véleményed?

- Egyrészt az, hogy a sportág résztvevőinek (ebbe beleértem a sportági vezetést, a nemzetközi sportági vezetést, az országok sportági vezetését, edzőket, játékosokat,) az kell legyen a célja, hogy minél eladhatóbbá lehessen tenni a sportágat, hogy minél nagyobb legyen a nemzetközi nézettsége, minél látványosabb legyen, minél inkább reklámhordozóvá válhasson, mert ez esetben a sportág jövője biztosított. Én ugyanakkor nem látom egyáltalán veszélyben a vízilabdát. Ez az egész bizonytalanság, hogy leszünk-e olimpiai sportág vagy nem, egy meggondolatlan, magamutogató újságcikkből indult el. Egy magyarországi pletykáról van szó. Egy olyan felvetésről aminek semmi alapja nem volt, ez a téma egyáltalán nincs is napirenden. Csak aztán ugye ahogy lenni szokott, az önmarcangoló magyar a másik esetleges sikereire irigy “átlag-magyar” mentalitásnak megfelelve (beleértve a médiát is) ezt a csontot azóta rágja. Tehát Dani ebben a témában kicsit alulinformált, nincs veszélyben a sportág. Amiket mondott azokkal egyébként nem lehet nem egyetérteni, viszont hogy ő ezzel foglalkozik, az már kicsit elgondolkoztató, szerintem most inkább más feladata volna, például a magyar válogatottal aranyérmet nyerni. De örülök, hogy ilyen sok energiája van.

- A közvetlen olimpiai felkészülésre rátérve: van ennek egy kidolgozott íve? Mikor kerül előtérbe a fizikai felkészítés, mikor a taktika, mikor döntesz a játékosok kiválasztásáról?

- Az első öt hétben nyomatékos lesz az EB-t és az EB-n keresztül az olimpiát célzó fizikai felkészítés. Elfogadható és szükséges, elégséges szintű lesz a taktikai felkészítés, mert enélkül a taktikai felkészítés nélkül nem lesz olyan kerete a játékuknak, amelyen belül a személyi kérdéseket el tudom dönteni. De a leglényegesebb része az első öt hétnek az ING Kupa utolsó mérkőzéséig végül is az EB-csapat megtalálása lesz. Ezt nehezíteni fogja, hogy esetleg lesz, aki az erős fizikai munka miatt nyújt kevesebbet, mint az a társa, akit ez a terhelés kevésbé visel meg és magához képest jobbat tud nyújtani. El kell tudjam majd képzelni, hogy “beélesített állapotban” a játékosoknál milyen eltérés lehet ahhoz képest, amit a felkészülés során majd látni fogok. Elképzelhető, hogy két teljesítmény közül a valamivel gyengébbet fogom választani, mert azt látom, hogy aki most gyengébbet nyújtott valamivel, mint a másik, addigra, amikor a csapat igazán formába lendül, sokkal többet fog javulni, mint az, akit a nagy fizikai munka esetleg kevésbé viselt meg. Tehát a leglényegesebb gyakorlatilag a 13 kiválasztása, amihez az öt hét alatt megteremtek annyi taktikai keretet, ami ezt lehetővé teszi és függetlenül mindentől egy komoly fizikai felkészítés végére fogunk érni az ötödik hét befejezésekor.


- Tehát akkor az Európa-bajnokság. Mi a tétje? Lehet-e kétszer csúcsformában lenni, vagy ha nem is adjuk fel az EB-t, de azért esetleg csapatépítésre szánod azokat a meccseket?

- A felkészülés első ciklusának az ötödik hét végére-hatodik hét közepére le kell zárulnia. Ez lesz az első csúcsa a formánknak, egy “közepes csúcs”, tehát nem az a csúcs, amit Pekingre szeretnék elérni. Hogy aztán ezzel mit fogunk tudni teljesíteni, azt most még nem tudhatjuk, de az biztos, hogy a mérkőzéseken a lehető legjobb eredményt akarjuk majd elérni, függetlenül attól, hogy ebben az öt hétben bizonyos munkafázisok már Pekinget szolgálták. Tehát a pillanatnyi erőnkkel fogunk megpróbálni a legjobban szerepelni, hogy ez mire lesz elég, nem tudom. Nagy tragédia akkor sem lesz, ha nem szerepelünk nagyon jól. Ami nehéz lesz: ha úgy látom ezen a hét vagy nyolc mérkőzésen, hogy egy-két csapattag a tizenháromból sorozatosan gyengébben teljesít, és megfordul a fejemben, hogy néhány odahaza hagyott játékos ennél jobbat tudna nyújtani - az EB-ről hazajövet olyan játékosokat kellene betennem az olimpiai csapatba, akikkel két hétig egyáltalán nem találkoztam. Most még azt sem tudom, hogy az EB alatt mit fog csinálni az az öt játékos, aki a 18-ból nem lesz kint Malagában. Nagyon nehéz ez a helyzet, nyilvánvaló, hogy ha jól játszunk és jó eredményt érünk el, érmet nyerünk, esetleg nagyon szép színűt, akkor az ember úgy érzi, hogy ez a csapat összeérett, egy újabb mini-felkészülés során még emelünk 20-30 százalékot a játékosok fizikai állapotán, tovább csiszoljuk a taktikát és azzal ki tudunk menni bátran Pekingbe. De egyáltalán nem biztos, hogy így alakul. A jól szereplő csapatok kivételével mindegyik kollégámnak nehéz dolga lesz, vacillálniuk kell, hogy most mihez kezdjenek. Hát ez Malaga tétje.
 

- Köszönjük az interjút és sikeres felkészülést kívánunk!


Szombaton az Inforádió Aréna című műsorának vendége volt Kemény Dénes. A szövetségi kapitány Farkas Dávid kérdéseire válaszolt és a csaknem egyórás beszélgetés során konkrét posztokról, játékosokról is szó esett. A műsor - négy részre bontva - mp3-as hangfile-ok letöltésével, az alábbi linkekre kattintva meghallgatható.

Inforádió - az Aréna vendége Kemény Dénes 1. rész

Inforádió - az Aréna vendége Kemény Dénes 2. rész

Inforádió - az Aréna vendége Kemény Dénes 3. rész

Inforádió - az Aréna vendége Kemény Dénes 4. rész

38 régi hozzászólás

t hozzászólása
t8658
2008.05.26. 16:06

Kedves "Hentes"! Maximálisan igazat adok. /Erről próbálok beszélni én is. Persze csak olyan finoman nőcisen, tudod.-:)/

Hentes hozzászólása
Hentes8652
2008.05.25. 23:25

Üdv! Azt gondolom hogy a helyzet aggasztó, illetve "magyaros". Ebben az országban a 10-en millió ember profi módon tud széthúzni. Nem tudunk együtt örülni semminek. Gyerekek! Üljetek oda a Dénes helyére és lehet okoskodni!!!!! Lehet dönteni hogy ki marad és ki megy!!! És nem érzelmi alapon hogy én vasas drukker vagyok vagy épp honvédos! Nyilván mindenkinek vagy véleménye és el is fogadom hogy nem egyforma ez az álláspont. De! Ez az egyetlen olyan csapatsportunk ahol aranyban gondolkozhatunk.Ez felülírja azt hogy x-nél a Papesz a jobb center, vagy a Gór-Nagy a jobb bekk. Mi Magyarok mindent túlélünk de sosem tudunk teljesen összefogni. Politikától vízilabdáig.Na ezt kell megtanulnunk. Hajrá Magyarok!!!!

t hozzászólása
t8651
2008.05.25. 21:08

Kedves "tt"! -:) Szeretem a tökéleteshez közelit és bizton tudom, hogy Kemény Dénes tudása ilyen, ezért bízom is benne.

djtesla hozzászólása
2008.05.25. 09:40

Sziasztok! Ne felejtsétek el, hogy a tavalyi vb előtti 18as kerethez sem nagyon akart hozzányúni a kapitány, de idén megtette, mert láthatóan nem működött valami már jól. Ez is nagyon nehéz döntés lehetett, gondoljunk csak a Rajmi kihagyására. A mester tökéletesen tudja, hogy mit kell tennie, és én biztos vagyok benne, h nem érzelmi alapokon fog továbbszűkíteni, akkor nem lenne sikerkovács. Ha a Molnár gyengébb lesz mint az Ádiék ki fogja hagyni; egyébként meg egy bő keretbe kell 3 center, teljesen jól van ez így. A Tomi lehet hogy már nem volt eléggé motivált a bajnokságban, de egy Olimpia az teljesen más kategória, ott ő is meghlana a vízben a győzelemért, majd meglátjátok.

Rebo hozzászólása
Rebo8624
2008.05.24. 19:00

Tényleg, miért baj az, hogy Dani gondolkodik ? Gondolom annyit nem vesz ki az edzés a játékosokból, hogy már gondolkodni sem tudnak. Az már nagyon nagy baj lenne.

 cse hozzászólása
cse8623
2008.05.24. 18:57

Nekem az a határozott véleményem (igaz ez nem oszt és nem szoroz),hogy Kemény Dénes eddig határozottan jol látta el feladatát,jelen pillanatban csupán két döntésével nem tudok eggyetérteni éspedig a Molnár beválogatásával és Steinmetz Barna kihagyásával.Az utobbi évek igazolták,hogy az egybekkes taktika nem váltbe az ellenfelek megtalálták az ellenszerét.Ami Molnárt illeti az utobbi években sajnos már nem üti meg a válogatottban kötelező szintet,sőt inkább hátráltatja ajátékot a rengeteg szabálytalankodásaival és kiállitásaival Kivánom,hogy nagyon jol szerepeljen a csapat az olimpián,de az is jolenne,ha E.B.is sikerülne.

Gábor hozzászólása
Gábor8609
2008.05.24. 04:49

Szerintem is túlzás volt, ahogyan a kapitány nyilatkozott a Danival "szemben", nevezetesen: "hogy ő ezzel foglalkozik, az már kicsit elgondolkoztató, szerintem most inkább más feladata volna, például a magyar válogatottal aranyérmet nyerni". Egyébként 2-3 hónapja a Benedek Tibi egyik nyilatkozatában - ha jól emlékszem - egyenesen így fogalmazott: Olasz- és Spanyolországban haldoklik! a sportág, valamit tenni kellene, ezen gondolkodunk, a Gerendás Gyuri állítólag nemrég a rádióban beszélt a változtatás szükségességéről, a Csapó Dudi évek óta ezt hajtogatja... Miután a póló az egyik kedvenc sportágam, az elmúlt 13 évben láttam kb. 250 meccset,ennek kb. a felét élőben és miután sosem csináltam, ezek után is csupán "műkedvelő laikus" lehetek, mert az esetek jelentős részében tényleg csak az tudja, hogy az "érthetetlen" bírói ítéleteknek mi lehet az oka és valójában mi zajlik a víz alatt,aki csinálta is ezt a játékot... Mindezeket csak azért írom, hogy aki laikus /sohasem pólózott/ szurkoló - mint én - az szerintem legyen "óvatos" akkor, ha szakmai véleményt mond. Félreértés ne essék, ezzel nem azt mondom, hogy senki sem kritizáljon vagy értsen egyet csak ne felejtsük el, hogy rengeteg olyan "nüansz" lehet a játékban,amit csak a volt /és jelenlegi/ pólósok tudhatnak... Centerügyben laikusként: Szerintem végül majd a Kicsi és az Ádám lesz a szűkített keretben ,a Papesz kimarad...

tt hozzászólása
tt8606
2008.05.24. 00:14

szia t! brrrrrrrrrrrrrr.... mi a bajod azzal ha vki nem ért egyet bizonyos dolgokkal? szerintem mindig lehet javítani dolgokon.... vagy szerinted megvan a tökéletes?...... reméljük ............................................. hajrá magyarok!....

SAPécs hozzászólása
2008.05.23. 22:42

Sziasztok! Szerintem az természetes, hogy a Kapitány ragaszkodik azokhoz, akikkel korábban nyert és jogos, hogy megadja nekik újból a lehetőséget a csapatba kerüléshez. Ugyanakkor nekem továbbra is az a véleményem, hogy Ő elsősorban győzni akar és végül, ha sajátmaga is úgy látja jónak, bevállalja, és elköszön akár a kétszeres olimpiai bajnokoktól is. Hiszen korábban igy volt ez Vincze Balázsékkal Vári Atival, Székely Bulcsúval, Barnával és még sorolhatnám. Örömmel olvastam elismerő szavait a Vasasról, szerintem az onnan válogatott fiúknak is sokat jelent a kapitányi bizalom ilyen megnyilvánulása. Azt én sem értem, miért kell a Danit cinkelni, bár talán ráfért némi késztetés és az kétségtelen, hogy Dénes korábban olimpiai bajnokokkal szemben is élt ezzel a módszerrel és bevált, csak remélem, hogy ezt a Dani is tudja. A lényeg: HAJRÁ MAGYAROK! MINDENT BELE FIÚK!

hehhe - molnár kérdés...-nek hozzászólása
2008.05.23. 22:40

Egyetértek veled, Barna 2 éve biztosan megérdemli a válogatottságot, Papesz 2 éve viszont nem igazán...Hárai pedig MÉG nem válogatott szintu játékos....és bizony ki kéne próbálni Szirányit is...jó idénye volt, és tehetséges fiatal...

hehhe - pénteknek hozzászólása
2008.05.23. 22:37

Péntek! A Szebek és a Horvátok ellen van a hiba...nem véletlenul nem tudjuk megverni a Szerbeket már vagy 4 éve...mostmár felnottek melléjuk/ellenunk a Horvátok és a Spanyolok is...remélem Montenegró még nem...a taktika az , hogy bekk nélkul valaki mindig hátrahúzógik segíteni a center elé....de ez már nem nyero....erre játszanak a tobbiek is...mi arra, hogy behúzódhatunk nyugodtan a center elé segíteni valami gyengébben lovo játékosról, vagy ellenfélnél balkezes hiányában a rosszkézoldalról....de a Szerbeknél, Horvátoknál nics gyengébben lovo játékos, és a Szerbeknél balkezes is van...(és sajna Montenegróban is)....de ezt már említettem...szóval itt a baj...

t hozzászólása
t8600
2008.05.23. 22:33

Milyen rendeske a kapitány! Részletesen nyilatkozik. Mit tesz a magyar szurkoló? keresi fogást! Mi a rossz? Mi a kritizálható? Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

molnár kérdés... hozzászólása
2008.05.23. 18:26

az bizt h molnar tamas helyett inkabb a barnat,vagy varga tamast vinnem!bekk nelkul nem lehet hatekony vedekezes, raadasul benne(S.B.) megvan h vigye a hatan a csapatot(nem feltetlen golokkal hanem buzditassal). Harait meg nem ertem h miert nyomjak ennyire?nem valogatott szintu jatekos, meg tartalek eseten sem...

Kedves B hozzászólása
2008.05.23. 15:59

ha neked az semmi , hogy az összes döntőben ott vagyunk akkor tudok gratulálni

Felhúzott szemöldök hozzászólása
2008.05.23. 14:30

Remélem, Péntek, ezt a hozzászólásodat Te sem gondoltad komolyan.

péntek hozzászólása
2008.05.23. 13:16

Sziasztok! Azt nem értem, hogy Kemény Dénes taktikájába hol volt a hiba?? VB dövtőt játszottunk, és ha Szívós nem hagyja ki a ziccert, ha jól emlékszem 7-6nál és 2 és félpercel a vége előtt, akkor most nem lenne miről beszélni! Nem mondaná senki, hogy hiba van a taktikába, hisz 1 évvel az Olimpia előtt aranyat (VB ARANYAT) nyertünk volna! Attól félek, hogy a kapitánynak most az olimpia előtt nem kellett volna ennyi új játékoshoz nyúlni! Az olimpián nagyon sokat fog számítani a rutin és az összeszokottság! Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, bár ne lenne igazam, de az új játékosok, ha csapatba kerülnek, nem fogják azt nyújtani amit kellene! Üdv mindenkienk, és elnézést a negatív kommnteért, de így gondolom! HAJRÁ MAGYAROK!

B hozzászólása
B8589
2008.05.23. 12:58

Gergőke, tök igazad van! Nincs is baj a rajongókkal, csak szeretném a figyelmükbe ajánlani, hogy a hőseiknek van más dolguk is, mint jópofának, kedvesnek, aranyosnak, izmosnak lenni. És ez nem más, mint a győzelem. Női gyeplabdában nem írnám ezt le, de most nem a női gyeplabdáról van szó, hanem a magyar felnőtt férfi vízilabda-válogatottról.

Gergőke hozzászólása
2008.05.23. 12:03

Tistelt B! Nagyon igazad van, mind a kapitány, mind a hozzászólókkal kapcsolatban, de ami őket illeti, egyet ne felejts el; vannak rajongók és vannak szurkolók! Ez tény.

sese hozzászólása
sese8584
2008.05.23. 11:30

Vitatahatlanok Kemény DÉnes képességei, de nekem Vasas szurkolónak nagyon bántja a szemet, hogy nem kedveli valahogy a piros-kékeket. Ez már a keret összetételén is látszik, agyonfavorizálja a dominos öregeket, Steinmetz Barna neve pedig véltelenül sem merült fel nála. Az se szimpatikus amit Varga Danival kapcsolatban mondott. Szerintem a kapitánynak is más feladata van, az ő szavaival élve. Egy kérdésre válaszolt Varga Dani, ráadásul ha jól tudom nem is egészen friss ez az interjú...na mind1. azért remélem ő ott lesz az olimpián:)

Kamilla hozzászólása
2008.05.23. 09:57

Kedves Dénes! Nagyok sokk sikert kivánok neked. Te vagy életem szerelme. A tőlem kapott kö remélem ott van a szobájában, és segitett neked. Kamilla a Hajós lelátojáról Aki minden edzésen ott ül, gyönyörü derékig érő hajjal!!!

B hozzászólása
B8580
2008.05.23. 09:44

Köszönöm a szerkesztő válaszát!

B hozzászólása
B8579
2008.05.23. 09:18

Egyébként meg azokkal értek egyet, akik nem értenek egyet a kapitánnyal. A bekk nélküli védekezésre épülő elmúlt három és fél év eredménytelensége számomra egyértelműen bizonyítja, hogy a taktika hibás volt. Persze most mindjárt előugrik néhány Kemény-fanatikus kis hölgy, hogy leordítsa a fejemet, amiért bántom az egykori aranykapitányt, meg néhány kispesti metróbandita, mondván, utólag könnyű okosnak lenni. Hozzátenném, hogy kb. három éve ezen a véleményen vagyok. Viszont Kemény (vagy akárki) azért kapitány, hogy előre legyen okos, ne utólag. Az egy más kérdés, hogy szerintem már annyian mondhatták neki a környezetében, meg a kudarcok is erre vezették rá, hogy most már biztosan visz stabil bekket az olimpiára. Jobb későn, mint soha. Ha bejön, jó, ha nem, akkor mondhatja, hogy na látjátok, ti sem vagytok okosabbak. A kapitányt istenítő hozzászólókkal igazából az a fő baj, hogy ők elsősorban a kapitányért lelkesednek, és minden más csak ez után következik náluk. (Kemény az isten, tudja mit miért csinál, amit csinál az úgy jó ahogy van, mert valamikor régen a csapata futószalagon szállította a sikereket.) Most jönne az, hogy na jó, de felnőttek mellénk a riválisok, meg jöttek hozzájuk újak. És? Mi nőhetünk tovább? Nekünk meg kell rekedni? Vagy arra gondolt Kemény, hogy a fejlődés a bekk nélküli víziladba? Ettől aztán összecsinálja magát a világ Kaliforniától Kelet-Ausztráliáig? Hát ez az, ami nem jött be. Nem baj, csak miért kellett rááldozni három évet és hat világversenyt? És ezzel visszatértünk az elejére. Szóval kapitány úr, köszönjük az elmúlt három és fél év próbálkozásait, de sajnálattal kell megállapítanom, hogy NEM JÖTT BE. Ez nem von le semmit a kapitány érdemeiből, de alaposan beárnyékolja azokat. Ettől még persze sok siker kívánok a csapatnak az olimpiára! Ahol az esélyesség terhe legalább nem minket nyomaszt...

szerk hozzászólása
szerk8578
2008.05.23. 09:11

Kedves B! Ez nem technikai probléma. Előzetes moderálást alkalmazunk és sajnos nem tudunk 24 órát a gép mellett tölteni, de azért igyekszünk, hogy az új commentek minél előbb felkerüljenek.

B hozzászólása
B8576
2008.05.23. 08:43

Egy apró technikai észrevétel a rendszergazdának. Rendszeresen (itt is, Péter) belefutnak a nem rutinos kommentezők abba az elég bosszantó csapdába, hogy ha nem jelenik meg a hozzászólásuk mondjuk öt percen belül, akkor azt hiszik elszállt. Pedig csak egy-másfél órát kellene várniuk és "máris" láthatnák. Ezért beküldik még egyszer. Szóval nem lehetne egy kicsit (vagy inkább nagyon) gyorsítani ezen a meglehetősen rossz reakcióidőn?

Endru hozzászólása
Endru8572
2008.05.23. 00:38

center poszton "ha véletlenül történik valami" ....hárai és az a másik ott vannak... de ha van náluk jobb, akkor miért nem őt választja K.D. tartalékosnak???? Szirányit spanyolországból (spanyol döntőt játszott barcelonában) miért nem lehetett volna minimum tartalékcenternek meghívni???????? "vak nem vagyok" ......hát akkor miért nem néz szét nemzetközi szinten is, hogy van sokkal ütősebb, erősebb MAGYAR centerünk a két kis Mo-n játszó fiatalkához képest????????.... az országhatáron túl sem árt kicsit áttekingetni....

Gergőke hozzászólása
2008.05.22. 23:52

Ha itt Molnárt esetleges nyerő emberként tartják számon, akár el se induljunk.

Hehhe hozzászólása
Hehhe8569
2008.05.22. 23:09

Még valami....ez az olimpia sem lesz meg...és hogy miért? Mert ugyanaz a taktika már lassan 4 éve, athén óta....nincs kimondott centerfogó, a Dani, meg olyanok, akik ott nem érzik jól magukat azok fogják a centert, az ellenfelek meg erre játszanak....értem én a taktikát...az az ember aki a rosszkézoldalon levo támadót fogja, az húzódik be center elé segíteni...csakhogy ezt már tudják az ellenfelek is, + a szerbeknél nincs rosszkéz, mert van 1 Filipovičuk....az meg aki képes lenne a semmibol gólt loni, aki tipikusan támadó, az hátul védekezik...n

Hehhe hozzászólása
Hehhe8568
2008.05.22. 23:03

Nyero típusúembereket, és nincs ott Barna...o veszíteni szeret, ugye? Menjen má...

Hehh hozzászólása
Hehh8567
2008.05.22. 23:02

Hát kapitány úr, a stílusán lenne mit változtatni...és a gondolkodásmenetén is, az is biztos...

PéterPP-nek hozzászólása
2008.05.22. 21:53

Úgy gondolod, hogy most az olimpia előtt alakítson ki új csapatot új játékosokkal? Ezek a felnőtt világversenyen még nem lévő fiatalok (akiknek képességeivel, tehetségével kapcsolatosan nem merül fel kétség) győzzék le a szerbeket, horvátokat, ...???!!!Ez véleményre sem méltó felvetés. Aki szóba jöhet, az benne van a keretben, lásd Dumit például. A többiekre majd az olimpia után sor kerülhet. Egyébként pont horvátok próbálkoztak korábban fiatalokkal, s akkor - pont Bp. előtt - jött a döntés: vissza az öregeket. Ezzel nem azt mondom - nem mondhatom - , hogy mindig ez az üdvözítő, de: VAN EGY KAPITÁNY. (Ajánlom figyelmedbe a Rollingnak írt gondolatokat. Teljes mértékben elfogadom, egyetértek vele.) Most adott a csapat magja, a hozzá passzintható játékosokat kell megtalálni - akik ismerik is egymást nem utolsó sorban.

Péter hozzászólása
Péter8564
2008.05.22. 21:35

Kemény úr! Talán a taktikai repertoárunkat is kellene bővíteni. Nem a játékosokkal van a baj, hanem azzal a szerbek (és lassan már a midnenki) már kottából játszanak ellenünk! Tudják az összes emberelőnyös figuránkat, támadási variációkat, a gyors lefordulásainkat, stb. Ezért tudnak ilyen eredményesen védekezni ellenünk. A bekk nélküli játékstílus taktikai zsákutca volt. Mint ahogy az is, hogy a 100-110 kilós szerb, horvát centereken a vékonyabb Varga Dani vagy Madaras bekkel, akiknek ráadásul nagyon jó kezük van, így fölös kiállításokat kapnak, illetve annyira lefáradnak a birkózásban, hogy a támadásra kevesebb energiájuk marad. A Vasas ambíciózus, tehetséges, fiataljait pedig nyugodtan be lehet dobni a mély vízbe, egy-két pályája végén lévő, "kétszeres bajnok" helyett. Úgy látom, hogy Ön saját magát is győzködi arról, hogy nincsenek bérelt helyek, és hogy a forma és hozzáállás alapján dönt, de ezzel csak a saját lelkiismeretét nyugtatja, mert a lelke mélyén már most tudja, hogy kik azok akiket semmiképp nem hagy ki. (Molnár nyerő típusú? Szivós nyerő típusú játékos? Milyen alapon lehet ezt eldönteni?) Kemény úr! Ön rangsorol a régiek és az újak között, és érzelmi alapon dönt és viszonyul játékosokhoz. Ez érthető persze, hisz azzal 7-8 emberrel nyert meg mindent. Viszont ha nem nyerünk, akkor félő, hogy a "nagy bajnokok" árnyékában kiégnek a fiatalok. (lásd: Varga Dani, Dumi) Egyébként a realitás az, hogy a horvátok vagy a szerbek nyerik az olimpiát, ha mi nyernénk az bravúr lenne. Ugyanis nem mi vagyunk a legjobbak, már több éve, sajnos. Ráadásul a LEN/FINA sem biztos, hogy szeretné, hogy 3* egymás után ugyanaz a csapat nyerjen olimpiát. Ez van, sokszor sportdiplomáciai meg egyéb érdekek vannak. Én úgy látom, hogy a Jug Dubrovnyikot nagyon támogatják a játékvezetők. Nem lennék meglepve, ha a (világbajnok) horvát válogatott is komoly hátszelet kapna az olimpián. Csak tökéleteshez közeli játékkal tudunk nyerni...

Csaszi  hozzászólása
2008.05.22. 21:33

Molnár Tamás 18-as keretbe kerülése is necces volt már sokunk számára, a szűk olimpiai keretbe kerülésről már nem is beszélve, ehhez képest -a nyilatkozat alapján- ahhoz a belső maghoz tartozik Kemény Dénesnél akik a hátukon viszik majd a csapatot. Szerintem vagyunk itt egy páran, akik ezt a Molnár Tamást talán már Athénban sem láttuk, nemhogy az azóta eltelt időben...

PéterPP hozzászólása
2008.05.22. 21:21

Kemény úr! Ideje lenne a taktikai repertoárt is bővíteni. Nem a játékosokkal van a baj, hanem azzal, hogy a szerbek (és a horvátok is) már kottából olvassák az emberelőnyös figuráinkat, és támadó variációnkat, a gyors lefordulásainkat. Ezért tudnak ellenünk jól és hatékonyan védekezni. A Vasas fiataljait meg nuygodtan be lehetne dobni a "mély vízbe", egy-két kétszeres, pályája alkonyán lévő "kétszeres bajnok" helyett.

Rolling-nak hozzászólása
2008.05.22. 20:43

Bérelt helyekkel kapcsolatos véleményedre azt mondom, hogy ez csapatsportág, s nem lehet mindent centire mérni. Azt, hogy "formától, mentalitástól, hozzáállástól függetlenül" be lehet kerülni a csapatba ... - egyszerűen átgondolatlan megjegyzésnek vélem. Ki az az őrült edző, aki nem az általa legjobbnak vélt csapatot viszi ki? Ki az aki haragszik saját magára? Szerinted Kemény Dénes ezt, a valószínűleg soha többé vissza nem térő alkalmat (zsinórban 3. arany megszerzése) egy ilyen butaság miatt kockára tenné? Biztos vagyok benne, hogy nem. Egy, a mai helyzettel kissé párhuzamot mutató helyzetet szeretnék felidézni: Az '54-es foci VB-n döntője előtt Sebes Guszti bácsi dilemmája az volt (ha volt), hogy játszassa-e a sérülés után játékra jelentkező Puskás Öcsit. Mint tudjuk játszatta. Ezért volt, aki bírálta - utólag. Én csak azt kérdezem: van-e olyan ember, aki egy ilyen világklasszis esetében nemet mond? Szerintem a normális fajtából nincs. Az elmúlt évek alapján kialakult szellem alapján tuti, hogy vannak olyan játékosok, akikben "egyszerűen" jobban bízik a kapitány, s nagy valószínűséggel be tudja határolni, hogy kiből mennyit tud kihozni. S ha ez a bizalom megvan, s ha a játékos ezt érzi, s nem bolondult meg olyan formában , hogy ezzel visszaél, akkor ez a kapcsolat döntő fontosságú lehet. Tehát: 1. a kapitány felől biztosak lehetünk, hogy a legjobbat akarja 2. a felelősség teljesen az övé, a siker "csak" részben 3. ekkora nyomás alatt jól dönteni - ez már maga egy nagy feladat, ne terheljük végig nem gondolt megjegyzésekkel, hisz apró szösszenetek dönthetnek egy-egy játékos mellett 4. az utóbbi időben számtalanszor nyilatkozta már, hogy nyerő típusú játékosokat keres (szerintem nem véletlen pl. hogy bent van a keretben a Varga Tamás és a Varga II. Zsolt.) S végül - kicsit oldva a fentieket - azért leírom, hogy én kiket vinnék ki a mezőnyjátékosok közül: Benedek, Madaras, Kiss Gergő, Kásás, Biros, Varga Tamás, Varga Dumi, Varga II. Zsolt, Steinmetz Ádám, +1 fő(Molnár, Szívós, Kis G. Varga Dani - sorrendben) Nagyon, nagyon nehéz!!! Hátmég aki ért hozzá, annak milyen nehéz lehet! Sok sikert kívánok a csapatnak (kapitánnyal együtt természetesen)! A legfontosabb, hogy saját lelkiismeretével tudjon jól elszámolni a kapitány, a többi boritékolható előre - sajnos: ha nyer a csapat a kutya sem fog már azzal érdemben foglalkozni, hogy kit vitt ki, s ki maradt otthon, ha pedig nem arany lesz a végeredmény, k.... sok okos ember lesz e szép hazában, aki megmondta már előre, hogy kit kellett VOLNA kiválasztani. De egyet senki se felejtsen el: dr. Kemény Dénes ért a vizilabdához, mi pedig nem, pusztán műkedvelő laikusok vagyunk. Mindenki legyen tisztában a helyével - ezt tudva ezért én sosem fogom számonkérni a mestertől, hogy mikor mit tesz. Ria - ria - HUNGÁRIA!!!

Rolling hozzászólása
2008.05.22. 17:55

Azt is nyilatkoztad, hogy a nyerő típusú játékosokat preferálod. Érvényesítetted ezt a szempontot a válogatásnál, illetve bővült-e a meccset eldönteni képes vízilabdázók száma ebben a bajnoki szezonban? - Ha az említett elvet most szó szerint alkalmaztam volna, akkor a Vasasból kellett volna sokkal több játékost beválogatnom, hiszen a bajnokság finisében ők szerepeltek a legjobban, Európa harmadik csapata lettek, s megnyerték a magyar bajnokságot. Ám ez nem ennyire egyszerű. Például azért, mert a Vasasban jó teljesítményt nyújtók posztján a csapat nagyon erősen ?le van fedve?, hiszen még mindig nagyon jó korban vannak a már sokszor bizonyított ?posztrivális? játékosok, vagy akár a saját csapaton belül más nagyszerű válogatott kerettagok voltak nagyon jók. Úgy gondolom, hogy az összes poszton jól be vagyunk biztosítva, tehát bárhol történne valamilyen váratlan dolog, van olyan játékos, aki most tulajdonképpen az adott poszt elsőszámú tartalékának tűnik, ám azonos értékűként bevethető. Aztán vannak olyan posztok, amelyek esetében abszolút nyílt a verseny, mondjuk két helyre három játékos 33 százalék eséllyel pályázik. Vagyis "magyarra" fordítva: továbbra is vannak bérelt helyek, és tuti emberek mindentől (formától, mentalitástól, hozzáállástól) függetlenül. Ezért nem nyertünk Athén óta semmit. Remélem ettől függetlenül nyerünk Pekingben (az EB nem számít).

MG hozzászólása
MG8555
2008.05.22. 17:19

Minden tiszteletem a Kapitányé, de nem értem, hogy Dani mért kapott ilyen megjegyzéseket, azért, mert foglalkoztatja a sportág jövője, és adott esetben elgondolkodik azon, hogy hogy lehetne javítani a helyzetén, ami mindenkinek az érdeke. Nem hiszem, hogy annyi energiát elvonna a részéről, ami hátrányosan érintené a felkészülés során nyújtott teljesítménye miatt... Hajrá magyar vízilabda!

x hozzászólása
x8552
2008.05.22. 15:32

amire mar ezer eve tudjuk a valaszt.

dzenisz hozzászólása
2008.05.22. 13:38

A Világliga kihagyása megért volna egy kérdést.