FACEBOOK

Kásás Zoltán három évig szegedi - Nagy igazolás nélkül is dobogó a cél

Kásás Zoltán három évig szegedi - Nagy igazolás nélkül is dobogó a cél
hozzászólás, 2008.05.19.

Kásás Zoltán, akit edzőként két hónappal a bajnokság vége előtt szerződtettek a Szeged élére, hároméves szerződést ír alá a Tisza-partiakkal. A válogatottnál, Kemény Dénes mellett is tevékenykedő edző szívesen válaszolt kérdéseinkre, s reagált Varga Dánielnek a vlv-n megjelent interjújára is.

- Már amikor átvettem a csapatot, eleve hosszabb távra szólt az ajánlat, én kértem, hogy a bajnokság végén, illetve a Final Fourt követően adhassak választ a több évre kínált szerződésre. Az ajánlatot most elfogadtam.

- Hogy értékeled a már a vezetéseddel elért bajnoki eredményt, a csapat telejesítményét?

- Két hónap alatt nagyon nehéz változtzatni, ezt már akkor jeleztem, amikor átvettem a csapatot. Nem is tudtam sokat hozzátenni, igaz, nem is akartam megzavarni a játékosokat. Sokat dolgozott a csapat Tojás alatt is de nagyon statikus a játék, dinamikusabbá szeretném tenni.

- Milyen mozgások várhatóak a csapatnál?

- Volt szó nagy nevek leigazolásáról, többen bejelentkeztek, de én mondtam a vezetésnek, hogy ne tápláljanak túlzott reményeket, mert az érintettek csak felsrófolják az árukat a klubuknál azzal, hogyha elmondhatják: tárgyalnak a Szegeddel. Ez így is lett, neveket nem mondok, mert nincs értelme. Balatoni Máté a Fradiba ment, a Szeged pedig tárgyalt Raduval, a Firenzében játszó román centerrel és Andrei Ioseppal, a Mladost balkezesével. De hát végül is nagyon nagy összegekről volt szó, a Szeged ezt nem engedheti meg magának. Tehát a trgyalásnál nem sikerült tovább jutni. Ioseppel beszéltem Barcelonában, s kiderült hogy a Mladost is nagyon marasztalja, úgyhogy ezek a tervek kútba estek. Ami nekünk a leglényegesebb volna, az egy center leigazolása… A vezetés még tárgyal Milos Korolija bátyjával, aki – pestiesen szólva - lehet hogy nem olyan ütős, viszont bekknek és centernek is használható. Szó van még egy fiatalabb szerb balkezes játékos leigazolásáról, ő Filipovics mögött játszott a Partizánban.

- Mitől ilyen jó a klub kapcsolata a szerbekkel?

- Mi vagyunk a legközelebbi csapat Belgrádhoz, így a jó kapcsolat régebbi keletű, többször voltak már kétkapuzások, közös felkészülések, s ez mindkét csapatnak jó. A Partizánban közismerten nagyon jó munka folyik, gyakorlatilag ők jelentik ma a szerb vízilabdázás alapját, más számottevő klub nincs az országban.

- Mi a helyzet a szegedi utánpótlással?

- Már korábban úgy döntöttünk, hogy ha a nagy nevek nem jönnek be, akkor ezt az évet arra szánjuk, hogy egy vagy két fiatalt beépítsünk és meglátjuk, hogy ez hogy működik. A jövő év végén esetleg egy nagyobb névvel erősítünk. De hát itt azért a fiatalok egy év alatt rengeteget fejlődhetnek.

- Ki a legnagyobb tehetség?

- Török Béla, aki 2 méteres, most érettségizik. Elsősorban őt szeretnénk beépíteni a csapatba, ugyanis Monostori Attilával nem újított szerződést a Szeged. Ő 37 éves, és így a Komlósi egyedül maradt bekként, tehát mellé mindenféleképpen kell valaki.

- Milyen játékot fog játszani a Szeged, ha mondjuk egy év múlva már az történik, amit elképzelsz?

- Én egy „mozgásosabb” vízilabdát képzelek el. Őszintén szólva ezt a mai vízilabdát nem nagyon szeretem. A páros birkózást, a karfelszedést, a fejletépést. Sajnos az edzőket rákényszeríti erre a stílusra a játékvezetés. Igazából nem tetszik, hogy ennyire elment a fizikum felé a játék, kicsit erősen fogalmazva: egy hentes és mészáros és egy klasszis között eltűnik a különbség. Erősnek kell lenned, meg jól kell tudni úszni. Aztán vagy lefújják, vagy nem, hogy letéped az ellenfél fejét. Ez egy picit távolabb áll a vízilabdától, és ez a helyzet játékvezetés bűne. De értelemszerűen nem a játékvezetőké, hiszen tőlük megkövetelik nemzetközi „nagyemberek”, hogy most éppen így értelmezzék a szabályokat. Az elmúlt évben másképp értelmezték. Mert mindig ugyanazokról a szabályokról van szó, csak az értelmezés más. Ez pedig kicsit az edzőket is meghülyíti. Egyszer hozzá lehet nyúlni a centerhez, agyonütheted, nem fújnak, aztán ha egy ujjal hozzányúlsz, kiszórnak. Hát elég nehéz ehhez alkalmazkodni. Én azonban mindenféleképpen dinamikusabb, sokkal több mozgással párosuló, támadásban aktívabb játékot szeretnék. Nyilvánvalóan elsősorban jó védekezéssel.

- Mi a hivatalos elvárás a csapattal, illetve veled szemben?

- Egyelőre szóban egyeztünk meg, de ez annyi, mintha a szerződést aláírtam volna. Az elvárás nyilván az, hogy meg kell próbálnunk dobogóra kerülni, még akkor is, ha nem történt nagy igazolás. Csak ez lehet a cél! Értesüléseink szerint a Fradi erősödött némileg, de csak a dobogó lehet a célunk.

- De három olyan csapat van, a Vasas, a Honvéd, meg az Eger, amely esélyesebb a dobogóra...

- Igen. Ebben az összeállításban esélyesebb, ám a játékstílust megváltoztatva, agresszívabb támadójátékkal ennek ellenére lehetséges a dobogóra kerülés.

- Varga Dániel a vlv-n megjelent interjúban számos javaslatot fogalmazott meg a vízilabdázás népszerűsítése érdekében. Ezekről mi a véleményed? 

- Olvastam a cikket és sok okos dolgot látok benne, van változtatási javaslat, amivel egyet is értek. Én is lerövidíteném a pályát, s megszüntetném a húsz másodperces kiállítást, tehát kiúszom-beúszom, legfeljebb úgy, hogy ugyanaz nem jöhetne vissza, akit kiállítottak. Fel lehetne gyorsítani és érdekesebbé lehetne tenni a vízilabdát. Ami az interjú személyes vonatkozásait illeti - hiszen Dani az én edzőségem idejére visszaemlékezve rossz emlékeit idézte fel, mert keveset játszhatott -, nos, Dani azon tehetséges játékosok közé tartozik, akik későn kezdtek beérni. Az általa felemlített csapatban valóban nagy nevek voltak, de a nagy nevek még nem jelentenek jó csapatot. Ő is egy fogaskerék volt, játszott a meccseken és nagyon sokat küzdöttem vele, hogy amikor vízben van, az edző elképzelését próbálja végrehajtani. Akkoriban még úgy hagyott ki emberelőnyöket egy meccsen belül  többször, hogy elnézett oldalra és a rövidsarokra rálőtte a labdát. És nem ment be egyik se... Hiába szóltam újra és újra, hogy ne nézzen félre, mert nem látja, hogy van-e blokk a rövidnél. Nagyon jól tudom, hogy hogy működik ez, mert Sapicsot én szoktattam rá a hosszúsarkos lövésre – sajnos. Egy szezonomba került a Becsejnél, mert állandóan a rövidsarokra lőtt. Ezek reflexek. Soha nem is szúrtam le Danit, de az edzőnek az a dolga, szóljon. Később aztán le is szokott Dani erről, jobban is lő ma már. Lehet, hogy én úgy segítettem neki, hogy ez akkor nem tetszett, de mégiscsak leszoktattam arról, hogy elnézzen és a rövidsarokra lőjön. Ilyet ma nem nagyon látni tőle. Az pedig érthető, hogy többet akart játszani - később többet is játszott. Tudomásul kell venni, hogy kevés játékos tud a mai vízilabdában négy negyedet végigjátszani, pontosan a borzalmas fizikális megterhelés miatt. Emlékezzünk csak a mostani Final Fourra, amelyen a horvátok védekezése néha már brutalitássá fajult.

- Köszönjük a beszélgetést!

30 régi hozzászólás

SZILVER hozzászólása
SZILVER12893
2008.08.10. 18:48

LEHET HOGY EZ NEMIDE TARTOZIK DE MAGYARORSZÁG MONTENEGRO AZ OLIMIÁN 10 10 ES VÉGEREDMÉNYEL ZÁRT EZVVOLTAZ 1 SŐ MECSE !!! AZT VETEM ÉSZRE HOGYA FIUK 4 3 GOLAL ELMENEK UTÁNA KIENGEDNEK ÉS EZT NEMKELENE NEKIK!!!

t hozzászólása
t8592
2008.05.23. 13:52

Jé! Az első hozzászólásom,amit nem tettek közzé "tojással" kapcsolatos volt. Tudjátok mit nem is ér ennyit az egész.-:)

dr zozo hozzászólása
2008.05.21. 10:49

heinrich pécs

miamanó hozzászólása
2008.05.21. 01:19

Körkép Vasasban Kállay Heinrich csere? Hová megy Heinrich, és mi újság a Fodor R-al?

lootoo hozzászólása
lootoo8480
2008.05.20. 23:53

az az ob1bs hodmezei csapat maradjal mar felsohazba se fognak jutni

jobi hozzászólása
jobi8479
2008.05.20. 22:26

körkép vörös nem hinnem hogy vasas

Hááát..... hozzászólása
2008.05.20. 21:35

Én sajnálom kicsit Csuvit....de tényleg igaz,nem hagy érvényesülni maga mellett senkit4 De ez hogy jön ide nem a cikkhez tartozik marhák....

:) hozzászólása
:)8464
2008.05.20. 15:03

Tojás gyere Hódmezőre jövőre, ha 5. helynél jobb lesz az OB1 /B-s csapat akkor Te vagy a jobb edző!!!!!! :):):)

szerk hozzászólása
szerk8459
2008.05.20. 12:06

Azért, mert emberi méltóságot sértett

akárki hozzászólása
2008.05.20. 11:55

Miért nem lehetet feltenni az egész üzenetemet?? Fáj az igazság?? minden igaz amit irtam KEDVES SZERKESZTÖ. VÁROM VÁLASZODAT!!

Vikcó hozzászólása
Vikcó8456
2008.05.20. 09:53

Kissé elkanyarodtunk a cikktől... Kedves Kásás Zoltán! Én részemről sok sikert kívánok Önnek és a Csapatának (bárkikből is fog állni)! A magyar vízilabda életnek (klubszinten) szüksége van több azonos szinten játszó csapatra, hogy erős, hasznos és izgalmas bajnokságot láthassunk.... mégha ez nem is fog összejönni jövőre...unalomtól nyálfolyásig döntőkre nincs szükség (bocsánat a hasonlatért). szmzs! Rég beszéltünk:)--> mail?! Edzőváltások (Koko): Ilyen az amikor a felnőttek homokoznak...(újra bocs a hasonlatért, de ma ennyire telik:D). Hajrá Magyar Vízilabda!

Körkép hozzászólása
2008.05.20. 01:06

Jövö évi keretek: -Vasas:SteinmetzB,Takács,Gór-nagy,Vörös,Hosnyánszky,Kovács,Kállay,Kis Gabi,Toth M,Vargák,Katonás,Nagy,Jónás...Fix bajnok...söt final four-os csapat... -Eger:Decker,Binder,Varga Zs,Bárány,Hárai,Nyéki,Kiss Cs,Hege,Biros,Feltham,Szécsi,Decker...fix2. -Honvéd:Paján,Vári,Kovács,Molnár,Matajsz,Windisch,Csucsu,Borsos,Szívos,Cigány,Gergely,Gergely.Bisztró..Fix3. -FTC:Mátyás,Bálint,Vivoo,Kaszper,Regös,Kincses,Balatoni,Császár,Hoppál,Dávid,Maklári,Marnitz,Babay...(4.) -Szeged:Komlósi,Török,Koroja,VargaP,Éles,Molnár,Juhász,Lehmann,Weszelovszky,V.T.,SzaboZ,Baksa,Németh...(5.)

akárki. hozzászólása
2008.05.19. 23:21

Tojás. Mit akarsz a magyar vizilabdátol mikor te mindenkivel össze vagy veszve, mindenki a haragosod? (...a többi kimoderálva)

Csaszi hozzászólása
Csaszi8449
2008.05.19. 22:00

Elég érthetetlen edző cserék voltak a szezon végén, Gyöngyösi András eseténél is érthetetlenebb volt Kovács István felállítása a Honvédtól, annyi sikeres év után már kibírhatták volna azt a pár meccset...

dzsó hozzászólása
dzsó8448
2008.05.19. 21:56

fradi befér a szeged elé.. sőt szerintem honved is.. bar eddig csak a matajsz meg a czigany erkezett tudtommal

Tram! hozzászólása
Tram!8447
2008.05.19. 21:09

Nem hiszem h errol szolt a cikk vagy a hozzaszolas de biztos nagy spiller vagy te is nyugodj meg!

Bálint hozzászólása
2008.05.19. 21:07

Gyöngyösinek már játékos korában mindenkivel meggyűlt a baja.Ez talán nem véletlen.Ja és Tojás (--moderálva)...Ennyi.

Bamako hozzászólása
Bamako8445
2008.05.19. 20:57

Ez igaz a Csuviról,a válogatottnak hasznára lesz de,mert kirugják ha nem áll sorba!De klubban.......Vasasban,Ujpesten,Szegeden is csinálta az örületet,csak azt nem értem ezt mindenki észreveszi csak az elnök nem?Inkább Kásas Tomi kéne annak a csapatnak meg 1 center,nem a Gorilla:)....

Bp-i hozzászólása
Bp-i8444
2008.05.19. 20:50

Sajnos szegeden csak ilyen tramtrammok voltak amiknek nagy hangja volt de mást nem tudtak......

Spanyol hozzászólása
2008.05.19. 19:26

Szerintem ezzel eldőlt: varga tamás lett a játékos-edző : ) !

Tram-tram hozzászólása
2008.05.19. 19:14

Uraim!Azt azért ne felejtsük hogy a Tojásnak voltak érdekes dolgai:Saját játékosait bundázzással vádolta,nem bizott bennük,és nem állt ki értük,+éjszakai élet..... Ö ott hibázott hogy össze-hozta ezta társaságot(igazolás)... Mikor Tojás edzö lett Gerendás azt mondta róla"kivánom hogy 13 olyan játékosa legyen mint amilyen ö volt" (nem a játéktudására gondolt)...na és ebbe bele is bukott...Balatoni,Éles,Wesze,Csuvi... És ha már Csuvinál vagyunk...Ö olimpiai bajnok de elég nehéz ember, köztudott hogy ö furta meg..De kérdés miért türték ezt?És az is köztudott hogy miatta nem megy le Szegedre senki polozni...csak külföldivel tárgyalnak??...Hát ezért! Bárány,Kovács R,Steinmetzék,Toth M,stb...és az is vicces hogy ezt a capatot csak "nyugdijasak alkotják"

szmzs hozzászólása
szmzs8440
2008.05.19. 19:09

De ha Kásás nem vállalta volna el, akkor elvállalta volna más, vagy nem? Arról miért nem beszélünk, hogy mi történt a Honvédnál? Alig volt már meccs hátra, amikor Kokót leváltották.

sasa hozzászólása
sasa8438
2008.05.19. 18:04

Tojással nehéz nem egyetérteni abban, hogy bárki hozta volna azt az eredményt a Szegeddel, mint a mindig nagyon okos Kásás apuka. Van olyan ember a földön, aki mondjuk 5. tudott volna lenni hasonló helyzetben? Abban is igaza van a Tojásnak, hogy nem volt túl szimpatikus elvállalni abban a helyzetben az edzőséget. De hát ez az ő curriculuma. Arról a produkcióról, pedig a legjobb hallgatni, amit a sztár-vasasban produkált.

Najó hozzászólása
Najó8436
2008.05.19. 16:20

Szerintem ez egy másik Tojás (bár két tojás közt nem nagyon van különbség:-) )! De ha mégsem, akkor elég elkeseredett, pedig nemigen van rá oka! Megpróbálta, dolgozott, nem is rosszul, ennyi volt a csapatban! Leginkább az a fájó, hogy senki sem keresi, még az irkászok sem! Jó szakember és nagy játékos (vízben és parton)! Én is csak azt mondanám: Fel a fejjel, lesz ez még jobb is! Üdv, Najó Egerből

lacla hozzászólása
lacla8435
2008.05.19. 15:48

Tojás véleményének igazat adok, korrektül leírta a lényeges dolgokat.

Ba hozzászólása
Ba8434
2008.05.19. 15:47

tényleg tojás írt ide vagy csak valaki nagyon vicces?

B hozzászólása
B8432
2008.05.19. 12:41

Fura érzés Tojással kommentezni... Az NSO-ra írt be egyszer egy Kásás Tamás nevű felhasználó, egész profi hozzászólást arról, hogy anno a nagy Becsejben kik is ültek a kispadon, de az egy megszállott bejelentkezése is lehetett. Ez viszont valódi Tojás vélemlény volt. Ezúton is köszönöm neki, hogy ha már az újságírók nem keresik, legalább itt megosztja a véleményét a vízilabda iránt érdeklődőkkel! Ha esetleg visszatérne a témához, megkérdezném tőle, hogy külföldről kapott-e megkeresést illetve itthon vállalna-e (ismét) feltörekvő vidéki csapatot. Üdv mindenkinek! Fel a fejjel, Tojás!

Tojás hozzászólása
Tojás8430
2008.05.19. 11:47

Sok megnyilatkozás történt mióta eljöttem, mivel nem nagyon kérdeznek, egy-két dolgot hozzáfűznék. Érdekes megközelitése a végjátéknak, hogy "két hónap alatt nehéz változtatni" vagy " nem is tudtam sokat hozzátenni" vagy, hogy "nem akartam megzavarni a játékosokat" Itt felmerül az a kérdés, akkor miért kellett elvállalni? Ezt az eredményt az uszómester is elérte volna,és ő ha akarta volna se zavart volna meg senkit. A másik, hogy sok példa van,hogy két hónap alatt is lehet sokat tenni, Pl. Baldineti két hónap alatt play-offos csapatot csinált a kieső helyen álló Nerviből, vagy Matics két hónap alatt bajnokságot nyert egy padlón lévő szegedi kézicsapattal,de emlithetném magam is mert amikor idejöttem nekem is ennyi időm volt és egy 8-9. helyezett csapatot, majdnem a Len-kupába vezettem, vagy a Peresztegi az Albacomp kosarasaival menetel, de sok a példa. Érdekes felvetés a statikus- dinamikus játék. Véleményem mindig azt a játékot kell játszani egy csapattal,amire a képességei legjobban alkalmassá teszik, nehéz dinamikus gyors játékot játszani egy olyan csapattal ahol az egyik leggyorsabb játékos egy 37-38 éves tartalék, de most lehet bizonyitani.Véleményem szerint a biztonságos, centerre épülő támadójáték , már a védekezés alapja mivel ez zárja ki a lefordulást,de ennyire nem mennék bele. Mint edzőnek érdekes a Varga Dani felvetés ,mert nem hiszem hogy a mai képességei az akkori Vasasban nem voltak láthatók, az hogy meg felelőtlenül lő nem olyan nagy baj egy fiataltól, ennek változtatása azért nem szabadna, hogy egy évig tartson. Magamról csak annyit, mióta eljöttem szegedről ,egy magyar csapat se hívott, amit megértek,csak elfogadni nehéz,de megszokja az ember..... Zolinak sok sikert a sok mozgásos játékhoz, jövőre már teljes éve lesz rá, és ha valami nem lesz jó azt már remélem nem rám fogják. Üdv mindenkinek!

Najó hozzászólása
Najó8429
2008.05.19. 11:38

Pletykaszinten beszélték, hogy Dr.Molnár, Fodor és Kiss Csaba is Szegedre tart! Akkor ezekből semmi sem igaz?

B hozzászólása
B8428
2008.05.19. 10:33

Végre hírek Szegedről is! Raduért nagy kár, szerintem bitang jó center és nagyon jól jött volna a csapatnak. A román álmok szertefoszlásával maradnak a szerb "kismesterek", ha már hazai forrásból nem lehet meríteni. Arra viszont kíváncsi leszek, hogy Kásás hogyan fogja megfordítani a szegedi vízilabdázás szekerét. Arra gondolok, hogy Tojás magyar játékosokkal játszatott szerb vízilabdát, míg Kásás több szerbbel(?) szeretne magyart játszatni. Van rá három éve.