FACEBOOK

Dr. Pavlik Gábor válaszai a vlv.hu olvasóinak

Dr. Pavlik Gábor válaszai a vlv.hu olvasóinak
hozzászólás, 2008.04.28.

A válogatott orvosa Vivaldihoz és Bach-hoz nyúl, ha a hangulatán szeretne javítani. Bevallja, egyetemi oktatóként adott már "kegyelemkettest", és azt vallja, nem igazán jó tanár, akivel ez még nem történt meg. A meccsek alatt csak a teendői maitt nem izgul úgy, mint egy vérmes szurkoló, s szerinte a jelenlegi csapatban benne van még egy olimpia. Dr. Pavlik Gábor válaszai a vlv.hu olvasóinak kérdéseire:

kérdés (2008-04-09 13:02:53)
Csókolom! 1.Azt szeretném kérdezni hogy mit tetszik aolyánlani edzések alatti vagy meccsek alatti ivásra? 2. Hogy lehet jól lelazítani a vállunkat?

1. Mindenképpen fontos, hogy hosszabb - különösen verejtékezéssel járó - terheléskor fogyasszunk folyadékot. Rövidebb terheléskor szinte mindegy, mit iszunk: gyümölcslevek, szénsavmentes üdítők, hosszabb terheléskor azonban mindenképpen javasoltak a sportitalok. 1 óránál hosszabb terheléskor kellenek a szénhidrátok az italban.

2. Mint minden izomzatot, a vállkörüli izomzatot is nyújtással, laza gimnasztikával, esetleg masszázzsal lehet lazítani. Elsősorban a váll forgató izmait kell megnyújtanunk.


holnaputan (2008-04-09 13:54:27)

Tisztelt doktor úr! A vízilabdások vitálkapacitása mennyiben tér el az átlagemberekétől? Mi volt a legkomolyabb sérülés/betegség, amit helyben el kellett látnia? Szerintem a szurkolók legalább annyira örülnek a jelenlétének, mint a csapat tagjai! A csapattal együtt Önnek is jó egészséget, sikeres munkát és minél kevesebbet kelljen orvosi tevékenységét gyakorolnia!

Elismerő sorait, jókívánságait köszönöm. A vízilabdások vitálkapacitása szinte a legnagyobb a sportolók között, az átlegember 4-4,5 l-es értékével szemben kb. 5,5-7 liter.
A leggyakoribb helyben ellátandó sérülés az arcbőr felrepedése, amit össze szoktam ragasztani.

petya  (2008-04-10 10:13:45)
en is polozok de fáj a vállam mit teccik ajánlani

Sajnos, vizsgálat nélkül nehéz ajánlani, valószínű, hogy első kezelésként gyulladáscsökkentő krémek lennének alkalmasak: Activon, Fastum, Diclac, Voltaren, stb., majd a fájdalom csökkenése után forgató gyakorlatok a stabilitás helyreállítására.

lecsó (2008-04-10 16:45:42)
engem az érdekelne,hogy van-e valami speciális étrend a pólósok számára?mi lenne az? további sok sikert!

A vízilabdázók nagyon sokat esznek, de ez arányban áll a napi olykor 5-6 órás edzésmennyiséggel. Speciális étrend nincs, általában tisztában vannak az egészséges táplálkozás alapjaival. Egyes játékosok esetében adunk speciális étkezési tanácsokat.

pb (2008-04-10 16:48:38)
nem lehet egyszerű egy meccs minden apró pillanatában figyelni.a statisztikában miket kell pontosan feltüntetni? köszönöm a válaszát

Gyakorlatilag mindent, ami a meccsen történik: szerzett vagy kapott kiállítást-büntetőt, szerzett vagy kapott labdát, mi lett a lövéséből, mikor van a játékos a vízben, mennyit van a vízben.

emy (2008-04-10 16:51:20)
hogyan vált kedvenc szórakozásává a válogatott egészségére ügyelni? nem akart inkább edző lenni? köszönöm válaszát

Játékos voltam hosszú évekig, majd sportorvos lettem. Soha nem voltam edző. Gyönyörű munkának tartom, de az orvosi pálya mellett az edzői szinte nem követhető. Egykor űzött és szeretett sportágam mellett dolgozni azonban mindig szerettem és megtisztelő feladatnak érzem.

Katica (2008-04-10 22:11:36)
On szerint benne van a csapatban meg egy olimpia? Azok a jatekosok akik 2000ben a 20as eveik kozepen voltak ma mar 30asok.Fizikailag kepesek felvenni a versenyt a fiatalabbakkal,kulonosen a torna vegen peldaul egy dontoben? Elore is koszonom valaszat!

Igen, benne van. Hogy megvalósul-e, az sok mindentől függ. A csapatjáték mindig bizonytalan tényezőket is tartalmaz. A fizikai tulajdonságok mellett a koncentrációtól, rutintól is függ. A harmincéves kor még nem jelenti a teljesítőképesség csökkenését mindenkinél, a rutin azonban nagyobb. Egy harmincéves csapat idős, de egy csapat, amely tartalmaz harmincéveseket, lehet eredményes.

E73 (2008-04-10 22:12:38)
Tisztelt Doktor Úr! Ha jól tudom, Ön nagy operarajongó. Honnan ez az indíttatás egy ilyen komoly műfaj iránt? Ki a kedvenc zeneszerzője, operaénekese? Gondolom, a hangulatától is függ, hogy melyik operát hallgatja meg. Melyik ária vagy opera szól, ha jó kedve van (mondjuk, ha nyer a vízilabda-válogatott)és melyiket, ha szomorkás vagy kicsit borongós a hangulata? 1983 óta jó pár szövetségi kapitány mellett dolgozott már.Azóta vezeti a statisztikát a válogatott mérkőzéseiről vagy Kemény Dénes kapitánykodása óta? Sok sikert, kitartást kívánok munkájához. Válaszát köszönöm.

Köszönöm érdeklődését. Nemcsak az operákért, hanem a komolyzene minden fajtájáért rajongok gyermekkorom óta, és szeretek a művekkel, hátterükkel kicsit mélyebben foglalkozni. Nincs kimondottan "örömzeném" vagy "bánatzeném", inkább az dönti el, hogy mennyire tudok figyelni rá, vagy háttérzeneként hallgatom. Nagyon sok zeneszerzőt szeretek: Verdi, Mozart, Beethoven. Ha szükségem van, hogy a zene a hangulatomra hasson, az említettek mellett Vivaldihoz, Bachhoz nyúlok szívesen.

A statisztikát - nem ennyire részletesen - már Rusorán Péter kapitánysága alatt kezdtem vezetni, Kásás Zoltán kapitánysága kezdtem részletesebbé tenni, mai formáját Kemény Dénessel együtt dolgoztuk ki.

Buksika (2008-04-11 16:32:58)
Valaha is adott kegyelem kettest vizsgáztatás alatt. Ha igen...hogyan történt?

A
ki nem adott, az nem igazán jó tanár. Az elvtelen segítség elítélendő, de bizonyos szempontok - pl. a hallgató szorgalma, olykor sportsikerei - igenis lehetnek pozitív tényezők. Nem jelentheti azonban ez azt, hogy minden készülés és tudás nélkül enegedjük át a hallgatót.


tűzföld (2008-04-11 17:42:18)
Van különbség a Sydney-ben, Athen-ban győztes csapat és a jelenlegi keret fizikai állapotában? Mit mutatnak az indexek? Van olyan játékos, akinél a mutatók romlottak az idő múlásával?

Minthogy jelenleg a munka a klubokban történik, felmérés még nem történt.

A tavalyi mérés és a játékosok ismeretében az indexek valamivel jobbak lesznek, mint Athén és Sydney előtt. Óhatatlan, hogy a konkrét fizikális állapot változik az életkorral. Az úszóteszt összevont indexe általában

22-23 éves korban a legjobb, ezután kb. 30 éves korig stagnál, majd enyhén romlik azoknál is, akiknél az edzés mennyisége magas szinten marad. A teszt összetevői (úszógyorsaság, pulzusmegnyugvás) azonban nem egyformán változnak.

2bad (2008-04-11 17:52:55)
Tisztelt Doktor Úr!A következő lenne a kérdésem: Miért 'puhos' egy-két játékos?? Megfelelő étkezéssel,nem lehtnének olyanokk,mint pl.Szívós Marci?? Nem hat hátrányosan a tejesítményükre,hogy több kiló súlyfelesleget cipelnek?? Pekingben nyerni kel!!!!

A vízilabdázók testalkata nem azonos a szárazföldi sportolókéval, valamivel több a testzsírtartalmuk, és a nagyobb izomtömegük miatt nem előnyös a vékony alkat. Több játékos éppen azzal küzd, hogy szedjen fel valamennyi súlyt. A felkészülés utolsó szakaszában antropometriai mérések segítségével mindig beállítjuk testsúlyukat, ezt a válogatott közös edzései alatt végezzük.

trixi (2008-04-11 18:02:14)
Tisztelt doktor úr! Mikor az Ádám nyaka sérült volt, sokat gondolkoztam, hogy egyik meccsen megkérdezem Önt vagy az Ádámot, hogy ezoterikus gyógymódot alkalmaznak-e, mert tudtam volna egy jó természetgyógyászt ajánlani, aki nekem is sokat segített. Aztán addig készültem erre, hogy megjelent egy cikk, hogy a Vasasnak van egy ezoterikus segítsége (egy hölgy, sajnos a nevére már nem emlékszem), aki a Varga Dénes vállát és az Ádám nyakát is gyógyította, és a Benedek is meglátogatta már. A válogatottnak van ezoterikus segítője? Az energiaadás (pl. reiki) szerintem mindenképp jól jönne bárkinek. Sok sikert, a 2004-es olimpiát pont a névnapomon nyerték a fiúk és csodálatos ajándék volt. Köszönöm

A játékosok gyógyításában széles körben veszünk részt. Ebben vannak szakorvosok, gyógytornászok, masszőrök. Igénybe vesszük a modern orvostudomány különböző eszközeit a diagnosztika (pl. modern képalkotó eljárások) területén, a terápiában használunk a hagyományos gyógymódok (gyógyszer, kenőcs, stb.) mellett lézer, ultrahang, mágnes, lámpa kezelést, egy világverseny előtt azonban nem szándékozunk új megoldásokat keresni.


krap (2008-04-11 18:42:25)
Kedves Tanár Úr! Első kérdésem: előfordul, hogy Kemény Dénes kikéri az ön véleményét egy játékos beválogatásával kapcsolatban? (Edzettség, erőnlét szempontjából, nem pedig egy akut sérülés/betegség kapcsán?) Második: közhelyként emlegetjük, hogy a 30asok szervezete nem olyan már, mint a fiataloké. Ezt az erőnléti felmérések, tesztek is igazolják, vagy csak másban (pl. sérülékenységben) jelentkezik? Előre is köszönöm a  válaszokat, jó egészséget kívánok!

A válogatás a kapitány feladata, de célzott kérdésekben szoktunk eszmecserét folytatni. A 30asok szervezete csak bizonyos szempontból "rosszabb", más szempontokból jobb. A helyes gyakorlat nem az életkor, hanem a pillanatnyi állapot szerint válogatni.

jo-jo (2008-04-12 18:46:14)
Tisztelt Doktor Úr! Először is gratulálok minden eddigi elért sikérehez a válogatottal.Én is vizilabdázok és az a gondom h a karjaim hamar elfáradnak gyorsúszás közben olyan érzésem van mintha görcsölne mindkét karom és onnantól már nagyon nehezen megy az úszás,régebben rendszeresen súlyzóztam az edzések mellett, lehet,hogy ettől van?Előre is köszönöm a válaszát.

Elismerését köszönöm. A görcsnek sok oka lehet, de valóban az egyik leggyakoribb az izomzat fokozott tónusa, amit esetleg stretchinggel, lazább úszásokkal lehetne javítani. Ha nem javul, további vizsgálatokat igényel.

CsiRe (2008-04-13 15:37:31)
nagyon szeretjük a válogatott meccseit,de ön nélkül már szinte elképzelhetetlen a csapat.Az mellett h a fiúk orvosa,megfigyeléseink alapján a szurkolólányok ajándékainak továbbítója is:DHogyan viseli ezt a feladatot?:D:Dtovábbi sok sikert,jó munkát!!!

Nagyon köszönöm elismerő sorait. A szurkolólányok ajándékainak továbbítójaként azonban nem szoktam szerepelni.

Műkedvelő (2008-04-14 10:26:19)
Kedves Pavlik Doki! 1. Körülbelül mennyi időre van szüksége a srácoknak ilyen fárasztó program (szerda-szombat, Euroliga stb.) hogy regenerálódni tudjanak a meccsek között? Az alvás mellett, milyen praktikákkal lehet elősegíteni a regenerálódást? Nem lenne jó ha pont nyárra lennének kiégve.... 2. A pulzusszámos vizsgálatok alapján kinek szokott a legjobb lenni az állóképessége a válogatottak közül? 
Köszönöm előre is a válaszokat, jó egészséget és továbbra is tessék vigyázni a srácokra, mert aranyat érnek

Nagyon köszönöm elismerő szavait. Valóban nem lesz könnyű a feszített tavaszi versenynaptár után a felkészülés, de egy néhány hetes pihenés után a fokozatos terhelés mindig megtette hatását. A regenerálódást mindenféle vitaminokkal, sportitalokkal, masszázzsal segítjük elő. Az úszóteszt adatokat orvosi titokként kezelem, különben sem mindig azonos a sorrend a játékosok között. :))

 

Györgyi (2008-04-14 11:36:59)
Kedves Pavlik Doktor! Érdekelne, hogyan telik egy átlagos napja? Röviden tömören ennyi-jó egészséget-további sok sikert a csapattal közös munkájához!!!

Köszönöm elismerését és érdeklődését. Alighanem nem meglepő, hogy nagyon elfoglalt vagyok. Napközben egyetemi elfoglatság: előadások, vizsgák, sportorvosi rendelés, és tudományos kutató munka (ez nálam szívvizsgálatokat, méréseket jelent). A kutató munka otthon folytatódik:

adatok feldolgozása, értékelése, cikkek, könyv írása és olvasása.

Meccslátogatás, válogatott edzések idején edzéslátogatás, a statisztikák értékelése. No, és mellette a család és a hobbik: komolyzene, kultúra - amennyire van idő.

Kritikus Péter (2008-04-15 14:44:10)
Tisztelt Doktor Úr! A statisztikakészítő tevékenységével kapcsolatban érdeklődnék, hogy ez csak a magyar csapat meccseire vonatkozik, vagy azokra is, ahol a potenciális ellenfeleink játszanak egymással. (Vagy azokra elég a videó is.) Minél kevesebb orvosi munkát kívánva várom a válaszát.

 

A többi csapat meccsén üldögélni és jegyzetelni provokatív lenne és ellenszenvet váltana ki. Marad a videó
 

Imola (2008-04-15 17:11:11)
Tisztelt Doktor Úr!Gratulálok az eddig elért eredményeihez a válogatottban.Ön is szokott izgulni a meccseken mint egy átlagos szurkoló?Maga nélkül a válogatott elképzelhetettlen.:) További sok sikert!Remélem nem sok beteg pólóssal!Jó egészséget és sok sikeres munkát!:D

Nagyon köszönöm jókívánságait. Rendkívül izgulok, legfeljebb a meccs alatti tevékenység - sérültellátás, statisztika - nem engedik, hogy csak érzelmeimnek adjam át magam.


Kohán Imre (2008-04-15 22:15:06)
É
n is grartulálok az eddigi sikerekhez! Kérek részletesebb információt a bizonyos "úszóteszttel" kapcsolatban - Sportorvosi Szemle 42/3/2001... A 6X30-at mennyi szünettel ússzák, ill. hány mp-ként indulnak? A képletet is kérem magyarázni, konkrértan: az "sXd" jelentése számomra sajnos egyáltalán nem világos (de esetleg a többit sem árt pontosítani, nem bízom el magam).

Továbbá: nagyon hálás lennék, ha két végletes értéket megtudnék, tehát egy nagyon gyengét és egy nagyon jót, naná, hogy nevek nélkül. Köszönöm a segítséget, és persze, hogy a legjobbakat kívánom a továbbiakra is! Üdv - Kohán mre

Köszönöm érdeklődését. A 30 métereket 15 mp-es szünetekkel ússzák. A képletben az sxd a standard deviáció, matematikai statisztikában a szórás, annak a mértéke, hogy mekkora az ingadozás az adott mutatóban. Azért kell alkalmazni, hogy az összevont indexben egyforma súllyal szerepeljenek az egyes összetevők, ne vigye el az, amelynek nagyon nagy az ingadozása. Az index lényege, hogy az egyes összetevőknek az átlagtól való eltérését mutatjuk be, tehát a 0 jelenti az átlagos értéket, a pozitív tartomány a jobb, a negatív a rosszabbat jelenti. Mindez azt jelenti az évek alatt az index eredmények egyre magasabbak lesznek. +15-20 összevont érték nagyon jó eredményt jelent, a -5, -10 érték a statikus játékosokra jellemző.

Üdvözölöm (2008-04-16 15:13:19)
Milyen táplálékkiegészítőt ajánlana?

Általában nehéz ajánlani. Nagyon nagy intenzitású edzések mellett hasznos a vitamin bevitel komplex vitamin formájában és a téli időszakban C vitamin. verejtékező, hosszantartó sporttevékenységnél sportitalok.

kérdés egy szőkétől (2008-04-18 00:13:22)
Tisztelt doktor Úr! A fiúknak "Csak" szurkolok de magam is egyenletlenül terhelem testem két oldalát.A sportág íjászat. Kérdésem hogyan lehetne a két oldal terhelését ha nem is optimalizálni de legalább közelíteni?

Nem elsősorban a passzív végtag szelektív erősítése, hanem sok szimmetrikus gyakorlat. A legfontosabb az ellenőrzés, ha eltérés (scoliosis, gerincferdülés) kezdődik, akkor célszerű gyógytorna szükséges.

Andrea (2008-04-18 09:40:22)
Tisztelt Doktor Úr! Először is Gratulálok az eddigi sikereihez! Az előttem írok már sok olyan kérdést feltettek,amit én is meg szerettem volna kérdezni.Néhány a maradékból: 1.Ön szokott kimenni a magyar bajnokság meccseire, figyelemmel kíséri,azokat is. 2.Mi az amit a játékosok meccs alatt isznak? 3. Van valami speciális étrend,amelyet a  játékosoknak be kell tartani világversenyeken, versenyek előtt. 4.Nem tartja túlságosan zsúfoltnak a magyar és nemzetközi versenyek egymásutániságát? Elég idejük marad a játékosoknak regenerálódni? 5.Mitől van,az,hogy egyik másik játékos nagyobb testsúllyal rendelkezik,mint a többiek,étrend vagy alkati kérdés-genetika? 6.Oktat

még a Testnevelési Egyetemen? 7.Olimpia utánra vannak már tervei? Köszönöm megtisztelő válaszait, további sok sikert és minnél kevesebb orvoi munkát!És ,hogy lássuk minnél tovább a válogatottal együtt!

Köszönöm elismerő sorait. Pontonként válaszolok.
1. A magyar bajnokság nagyobb meccseire - ha csak tehetem - kimegyek, majdnem minden "rangadón" ott vagyok.
2. Nem tudom, mennyire szabad italneveket mondanom reklámjogi szempontból, de amit isznak, az ismert sportitalok közé tartozik
3. Az étrendet általában a játékosok választják meg, ilyen nagy energiaforgalom emellett korlátoznunk nem kell. Egyes játékosoknak adunk dietetikai tanácsokat.

4. Zsúfoltnak tartom, bizonyos versenyeket feleslegesnek (pl. Világ Liga), és azt sem tartom normálisnak, hogy az Olimpia előtt egy hónappal Európa-bajnokságot rendeznek. Próbáljuk megtalálni a helyes egyensúlyt a vezetők (nemzetközi szövetségek), szponzorok igényei és a játékosok teherbíró képessége között.

5. A vízilabda mindig is tartalmazott nagytestű játékosokat, sőt, bizonyos esetekben ez előnyt jelent. A nagyobb testű játékosok könnyebben jutnak az élvonalba, ott speciális kérdés, hogy ez ne legyen túlzott, ne menjen a teljesítmény rovására.

6. Igen, jelenleg is a Semmelweies Egyetem TF karának egyetemi tanára vagyok , élettan és anatómia tantárgyakat oktatok magyarul, angolul - meglehetősen nagy óraszámban.

7. Jelenleg az Olimpiára koncentrálok.

Címkék:
Dr. Pavlik Gábor

2 régi hozzászólás

nyuszi1948 hozzászólása
2008.05.01. 16:04

nagyon cuki

t hozzászólása
t7440
2008.04.28. 19:36

Önnél rátermetebb orvost nehezen tudnék elképzelni a vízilabdázók mellé!-:) Örülök, hogy van nekünk!