FACEBOOK

Vesztett a magyar-román pályázat - Zágrábban lesz a 2010-es vízilabda-EB

Vesztett a magyar-román pályázat - Zágrábban lesz a 2010-es vízilabda-EB
hozzászólás, 2008.03.23.

A közös magyar-román pályázat 9:6 arányú vereséget szenvedett, így 2010-ben nem Debrecenben és Nagyváradon, hanem a jelenlegi világbajnok otthonában, Zágrábban rendezik meg a vízilabda Európa-bajnokságot. Erről a LEN vezetősége döntött vasárnap Eindhovenben, az úszó EB helyszínén. Nem született döntés arról, hogy az idén júliusi malagai EB-re felemelik-e a válogatottak 13-as nevezési játékoskeretét 15-ösre. Részletek és Kemény Dénes reagálása.

Mint ismeretes, az Európai Úszószövetség Technikai Bizottságának javaslata alapján korábban úgy döntöttek, hogy a július 4-13-i malagai Európa-bajnokságra 13 játékos nevezését kell leadnia minden részvevőnek. A döntés meghozatala előtt az érintettekkel nem konzultáltak, pedig az EB-n szereplő válogatottak négyötöde kifogásolja ezt a korlátozást. Az olimpia előtti utolsó nagy megmérettetést szerették volna arra felhasználni, hogy az EB-szereplés alapján jelöljék ki a 13-as olimpiai keretet. Ehhez arra lett volna szükség, hogy Malagában országonként 15 játékos kapjon részvételi lehetőséget. A számunkra is kedvezőtlen döntés megváltoztatására csak a LEN Bürónak van lehetősége.

A nagyváradi kvalifikációs torna előtt és alatt az ügyben érintettek (elsősorban Alessandro Campagna görög, Ratko Rudics horvát és Kemény Dénes magyar szövetségi kapitány) konzultáltak egymással, közösen lobbizni kezdtek a döntés megváltoztatásáért.

Eindhovenből származó információk szerint a LEN vezérkara vasárnapi ülésén napirendre tűzte a kezdeményezést, sőt hajlik is a korábbi döntés megváltoztatására, de előbb mindenképpen állásfoglalást szeretne kapni a FINA-tól. Így ez ügyben a manchesteri rövidpályás úszó VB alatti (április 9-13.) újabb Büro-ülésen hoznak végleges határozatot.

Kemény Dénes így értékelte a hírt a vlv-nek:

A remény hal meg utoljára. Bízzunk benne, hogy a józan ész, és a sportág érdeke felül fog kerekedni a hatalmi harcokon.

A LEN vezérkara ugyanezen az ülésen határozott a 2010-es Európa-bajnokság helyszínéről. Mint ismeretes, Debrecen és Nagyvárad közös pályázatot nyújtott be, a rivális pedig a horvát főváros, Zágráb volt. Az elmúlt napokban már kiszivárogtak olyan információk, amelyek szerint a horvátok pályázata esélyesebb, elsősorban azért, mert a LEN óvatos a közös rendezést illetően.

A vasárnapi döntés szavazással született meg, Zágrábra 9, a debreceni-nagyváradi EB-re 6 Büro-tag voksolt. 

Kemény Dénes a vlv-nek:

Sajnálom, hogy elvesztettük a pályázatot. Egyértelmű, hogy két Büro-tag szavazatán múlt, de igazából nem akarom kommentálni, mert eddig is csak az újságok, vagy a televíziók híradásából értesültem arról, hogy egyáltalán magyar város pályázik vízilabda Európa-bajnokság megrendezésére.

Ami a zágrábi Európa-bajnokságot illeti, nyílt sisakkal kell odautazni és úgy gondolom, hogy gyönyörű lesz Zágrábban EB-t nyerni! Mondom ezt azzal a tapasztalattal is, hogy 2000 decemberében a Nemzetek Európa Ligáját Zágrábban sikerült megnyernünk, a döntőben a horvátok felett aratott 12:8-as győzelemmel.