FACEBOOK

Meghalt Kőnigh György

Meghalt Kőnigh György
hozzászólás, 2008.03.12.

Életének 78. évében, szerdán reggel, hosszú szenvedés után elhunyt Kőnigh György, a magyar vízilabdázás kiemelkedõ egyénisége - tájékoztatta a vlv szerkesztőségét Köpf Károly, az MVLSZ főtitkára. A korábbi világhírű játékvezető és edző halálhírét megrendülten fogadta Benedek Tibor, akinek - több más későbbi olimpiai bajnokkal egyetemben - egyik első nevelőedzője volt.

Sportpályafutását mint játékos, élvonalbeli vízilabda-klubokban kezdte, nevezetesen a "MUE", az "Elõre" és az "MTK" egyesületében. Gyarmati Dezsõ és Gallov Rezsõ mellett õ volt az egyik létrehozója edzõként a Központi Sportiskola vízilabda szakosztályának 1963-ban.

Nevelõi tevékenysége nyomán olimpiai bajnokok és kiváló játékosok sora nõtt fel, mint például Sudár Attila, Kenéz György, Varga Zsolt, Benedek Tibor és mások.

Edzõi tevékenysége mellett tekintélyes, kiváló nemzetközi játékvezetõként is beírta nevét a sportág történetébe, a hetvenes években a világ legjobb bírójaként tartották őt számon. Számos világeseményen képviselte Magyarországot.

A Magyar Vízilabda Szövetség honlapján kötzzzétett megemlékezés szerint "hozzáértése és személyes aktivitása hozzájárult még az elmúlt években is a magyar vízilabdasport kiváló eredményeihez".

1991-ben az állami sportvezetés „Mesteredzõi” díjjal tüntette ki, haláláig közmegelégedésre végezte ellenõri munkáját.

Kõnigh Györgyöt a Magyar Vízilabda Szövetség és a Központi Sportiskola SE saját halottjának tekinti. Temetésérõl késõbb intézkednek.

Benedek Tibor kétszeres olimpiai bajnok, a magyar válogatott csapatkapitánya Reccóban, a vlv-től értesült nevelőedzője haláláról. Megrendülten fogadta a hírt, s egy kis időt kért, hogy felidézze emlékeit, összeszedje  gondolatait. Ígérete szerint még az este folyamán írásban juttatja el szerkesztőségünkhöz Kőnigh György halála kapcsán készített megemlékezését.
Címkék:
Benedek Tibor