FACEBOOK

Biros Péter válaszai a vlv.hu olvasóinak

Biros Péter válaszai a vlv.hu olvasóinak
hozzászólás, 2008.03.12.

Megtudhatjuk, hogyan is váltott át a kézilabdázásról jelenlegi sportágára annak idején a később kétszer is olimpiai bajnoki címet szerzett Biros Péter. Pedig igazából a Veszprém felnőtt csapatába szeretett volna bekerülni... Ösztönből csinál mindent a vízben, így tudta behozni a lemaradást. Egerben igazán otthon érzi magát, 21 kilós ponty a legnagyobb horgászzsákmánya, pontyozni feeder bottal és bojlival  szokott. Biros Péter válaszolt a vlv.hu olvasóinak kérdéseire.

Dzsodzsó 2008-02-05 11:39:12

Szia Peti!Mennyir fársztó az a "versenybeosztás" amit a vízilabdázók kapnak.Alig van pihenő a bajnokság vége, az Eb és az olimpia között,ez fizikailag vagy mentálisan fárasztóbb?Gartulálok az eddigi sikereidhez, és drukkolok hogy a nyáron meg legyen a 3. olimpiai aranyad(és az eb arany)További sok sikert!


 
Most nagyon összehúzták a naptárt, tényleg nincsen túl sok pihenő egy világesemény és a magyar bajnokság között, de szerintem ez mindenhol ugyanígy van, minden bajnokságban, úgyhogy mindenki hivatkozhatna erre, de mi nem tesszük. Néha jó lenne válogatott szezon előtt egy kis pihenő, olyankor már nagyon fáradt az ember, de nem szokott lenni, s ehhez hozzá is szoktunk már valamennyire. Egyébként általában inkább mentálisan, fejben fáradunk el, fizikálisan szerintem már mindenki hozzászokott a terheléshez. A legvégére pedig egyszerre jelentkezik mindkettő.

 Ella 2008-02-05 12:42:13

Szia Peti! Én egyáltalán nem bánom hogy átáltál a vizilabdára de megszeretném kérdezni hogy miért váltottál? (remélem a kézilabdát nem veted meg) és remélem meglesz a 3. olimpiai aranyad is 


 
Mi is reméljük, hogy meglesz, köszönjük. Azért váltottam, mert mikor elmentem Veszprémbe kézilabdázni, láttam, hogy akik abban a csapatban játszottak - az ifiben, - sokkal jobb játékosok már, mint én, s úgy ítéltem meg, hogy nem lehet behozni azt a lemaradást, amit összeszedtem. Esélyem sem volt arra, hogy a Veszprém felnőtt csapatába bekerüljek. Egy középszintű csapathoz elmehettem volna játszani, de inkább úgy döntöttem, hogy visszamegyek vízilabdázni, sokkal jobban szerettem, sokkal jobban is értettem hozzá.

   Ádám 2008-02-05 14:08:47

Szia peti! Először is sok sikert kívánok az olimpiára:) 2. azt szeretném kérdezni, hogy ha kiöregedsz maradsz e a vízilabda mellett pl el tudod magad képzelni edzőként mondjuk 1 utánpótlás csapatnál?


 
Ez nehéz kérdés, azt mondtam mindig, hogy felnőtt csapatnál nem nagyon szeretnék edzősködni, utánpótlásnál igen. Ahogy a kisgyerekek elsajátítják a vízilabda fortélyait, és ha ehhez én is hozzá tudnék járulni, jó érzés lenne.  Sokkal nagyobb élmény utánpótlás- vagy gyerekcsapattal foglalkozni, mint felnőttel, ahol már kész játékosok vannak, s nagyjából mindent tudnak a vízilabdáról.

 egri 2008-02-05 14:56:18

SZia Peti! Hogy érzed magad Egerben? Szerinted mire lehet jó ez a csapat idén,és mik az elvárások a vezetők felől? Egyébként Egerben nagyon büszkék vagyunk a csapatra! 


 
Nagyon jól érezzük magunkat Egerben, a családdal együtt. Úgy is terveztem, hogy majd mikor visszavonulok, itt szerettünk volna lakni. Még nem vonultam vissza, de visszaköltöztünk, s ez nekünk nagyon jó. Jó a két fiú miatt is, magunk miatt is, nyugodtabb az élet, nem olyan kapkodós, mint Budapesten. Több idő jut egymásra,  nem megy el utazással sok idő, tíz perc alatt hazasétálok - ha nagyon sokáig tart.Az elvárás az lett volna, hogy Euroligában játsszunk, és ott az egyenes kieséses szakaszig eljussunk. Nem sikerült, de a LEN kupában – úgy néz ki, nem akarom elkiabálni, de – jó esélyünk van arra, hogy döntőt játszunk, ha a visszavágó mérkőzésen okosak és fegyelmezettek leszünk. A  bajnokságban úgy érzem, hogy most már nem csak az egri uszodában kell velünk számolni, hanem  idegenben is jók vagyunk. Kezd kiegyensúlyozottá válni a csapat teljesítménye, ez a play-offra nagy előny lehet a számunkra. Én bízom benne, hogy bejutunk a döntőbe.

 Tomute 2008-02-05 15:00:08

Szia Peti! Nagyon örülök, hogy visszatértél Egerbe! Kérdése(i)m: a bajnokság szempontjából végső sikerre esélyes csapatok több fronton (bajnokság, magyar kupa, nemzetközi kupák) is találkoznak a rájátszás előtt, aztán ott ismét meccselnek rendesen. Véleményed szerint mi a szerencsésebb, minél többet játszani a riválisokkal és megismerni őket testközelből (nincs-e „veszélye” annak, hogy ők is jobban kiismerik játékunkat), vagy szerencsésebb lenne (bár ez ellen nehéz lenne bármit is tenni…) kevesebbet játszani ellenük. Konkrétan az Eger esetében segít-e legyőzni az évek óta tartó (igaz, mostanában csökkeni látszó) fóbiánkat a magas pesti mérkőzésszám? Mi az ami a Komjádiban, Kőérben annyira „félelmetes”, amitől nem tud menni a játék? (Bocs, erre a válaszod kiemelten érdekelne, mivel –igaz „csak” szurkolóként-, semmi különleges elemet nem vélek felfedezni!) (Bár visszaszerződésed óta mintha javulna a helyzet). S mivel nem egy parázós játékosnak ismertelek meg, lehet-e/tudsz-e hatással lenni csapatkapitányként a többi (szintén nem kezdő, dörzsölt) csapattársadra ezen a téren? Bocs a túlzott kíváncsiskodásért! :-) Jó egészséget (a Családodnak is!!!), játékot és sikereket a bajnokságban, LEN kupában és az olimpián!!!! Hajrá Magyarok! Hajrá EGER!!!! 


 
Nem tudom megmondani, hogy jó-e vagy sem, hogy sokat játszunk egymás ellen, mondjuk a Vasas és a Honvéd még többet, mert ők még az Euroligában is egymás ellen játszanak. Tény és való, hogy nagyon újat nem lehet majd mutatni a play-offban az első négy csapatnak egymás ellen, egy-két dolgot lehet maximum, amit ennyi idő alatt be lehet gyakorolni. Egyfelől jó az, hogy sokat játszunk egymással, mert jó csapatok ellen jó meccseket lehet játszani, és azt vallom, hogy így marad formában mindegyik csapat, és így lesznek egyre jobbak a rangadók is. Másfelől viszont kiismerjük egymást, és így gólt lőni a másikról még nagyobb feladat. Hiszen tudják, hogy mit fogunk csinálni, és ha mégis belövi az ember, azért az nagy dolog. Nehéz a sok meccs egymás ellen, de el kell viselni. Úgy érzem, hogy az Eger eddig jól teljesített a rangadókon. Egyébként semmi félelmetes nincs a Kőérben vagy a Komjádiban, ugyanígy mondhatnánk az egri uszodára is most már, hogy félelmetes. A  Kőér  egy extrém uszoda. Alacsony a vízmélység, sokkal nehezebb olyan védekezést játszani, amit mi szeretünk, a szoros emberfogást, hiszen a centernek leér a lába, meg tud támaszkodni. Korábban nem hittük el, hogy a Komjádiban tudunk nyerni, most hál’ Istennek megtört ez az „átok”. Remélem, hogy innentől kezdve többször távozunk onnan is győztesen.   Igyekszem a rutinomat, tapasztalataimat felhasználni, ezt a csapat javára fordítani.  Ez igaz fordítva is, a többiek is hatnak rám, így egészítjük ki jól egymást, és így alkotunk egy csapatot.

 Rita 2008-02-05 15:24:26

Szia! Hogy érzed magad Egerben? (mert mi nagyon örülünk hogy itt vagy!) Mit gondolsz sikerül megnyerni a LEN kupát? Milyen erősnek látod az ellenfeleket? És mégy egy kérdés: örülnél ha a kisfiad is szeretne vízilabdazni? Egy meccs után odajött hozzánk beszélgettünk vele és azt mondta hogy ő is vízilabdás lesz:) További sok sikert kívánok és még nagyon sok olyan jó, élvezetes meccset amivel szórakoztattok minket.


 
Esélyünk van megnyerni a LEN kupát a kinti, budvai mérkőzés után. A másik párosításban a Csehov lesz a befutó, úgy érzem. A csapatban a többiek már játszottak egyszer a Csehovval. Ha okosan játszunk, meg tudjuk verni őket.A nagyobbik fiam mindig azt mondja, hogy szeretne vízilabdás lenni, mert nagyon apás.  Én nem erőltetek rá semmit, ha ő szeretne majd vízilabdázni, akkor vízilabdázzon, de ha más sportágat szeretne választani, akkor az ellen sem lesz ellenvetésem. Úszni valószínűleg meg fog tanulni, ennyi azért biztos, de hogy utána mit fog választani, az a saját akarata, döntése lesz.

 Hofi 2008-02-05 18:20:46

Péter, a sok gyönyörű egri gólt (az eljövendőeket is) viszonozva bármely családtagodnak örökös, ingyenes matekkorrepetálást ajánl föl a Főiskola Matek tanszéke... nagyon örülünk, hogy "hazajöttél". Kit szeretnétek jobban elkerülni a bajnoki rájátszásban? 


 
Köszönöm a lehetőséget, de pár évig ezzel még várni kell, tíz évet körülbelül, majd akkor jelentkezz újra, de az emlékezetemben megmarad ez a matekos dolog. JÉn azt hiszem, hogy a Honvédot nem lenne jó kapni, de most már úgy érzem, nem is fogjuk, mert  a tabella már  nem fog változni. Nekünk jó ellenfél lenne a Vasas, mert 4:0-ról indulnánk, itthon kezdenénk velük, de ez sem fog létrejönni.  A tabella alapján kialakultak a párosítások: Honvéd-Vasas és Eger-Szeged lesz valószínűleg. Mi lejátszottuk az összes rangadónkat, megtettük a dolgunkat, innentől kezdve már a többi csapat eredményeitől függ, hogy hányadik helyen végzünk, de másodiknál rosszabbak már nem leszünk.

 Hajni 2008-02-05 21:07:56

Szia Peti! Én a Te szurkolód vagyok, bárhol is játszol!!!Örülök, hogy visszaigazoltál Egerbe, mert így minden hazai meccseden szoríthatok Neked és a Csapatodnak! Kicsit féltem, amikor eljöttél a Honvédból, hogy majd itt Egerben "elmegy" néhány meccs, ha nem is a végeredmény szempontjából, hanem személy szerint Neked. (nem úgy jönnek a passzok egy-egy megúszás során stb...) Úgy látom, hogy szerencsére ez nincs így! Ebben a szezonban erősebb az Eger, és ez leginkább a Te érdemed! Szerinted sikerül megszereznetek a magyar bajnoki címet? Sok különbség van a mostani és az előző csapatod edzései között? Sok sikert a malagai EB-n, remélem a görögök ellen legalább hat gólt vállalsz majd ismét...és ami ennél is fontosabb, remélem meglesz a harmadik olimpiai arany!!! Ehhez jó egészséget és minden jót kívánok Neked és Családodnak!!!Hajrá Fácán!


 
Én is örülök, hogy sikerült hazaigazolni, tényleg nagyon élvezzük az itthoni létet.Én már azzal is nagyon elégedett lennék, hogyha bejutnánk a döntőbe, nekünk már az is egy nagy előrelépés lenne az eddigi évekhez képest. Optimista vagyok.Másabb, én azt mondom. A tornatermi és a vízi edzések terén is nagy a különbség. De ha ugyanezt megkérdeznéd Mikitől, ő is ezt mondaná, hogy sokkal másabb az edzés a Honvédban. Nekem jó volt a változás, kellett, nagyon jól  érzem magam csapaton belül is.Köszönjük szépen, reméljük, így lesz, ahogy mondta.

 kiru 2008-02-06 10:10:02

Hello Peti! Először is gratulálok eddigi sikereidhez, nagyon örülök, hogy sokat hozzáteszel az egri csapat jó teljesíményéhez! Köszönjük! Két rövid és egyszerű kérdés: Miért vonulsz félre a meccsek előtt melegíteni ill. meditálni?? Az esetek nagy többségében a gólöröm nálad nagyon visszafogott!! Ez tudatos??? Válaszaidat köszönöm.


 
Azért szoktam ott melegíteni, mert nekem az a „praktikus”, nem szeretek ott lenni a túloldalon a nagy zajban, én ilyenkor már a meccsre szoktam koncentrálni, azon gondolkodom, hogy mi a teendőm a mérkőzésen.Nem tudatos, egyszerűen nem mindig jön elő belőlem, fontos pillanatokban igen.

 ksi-s 2008-02-06 14:23:13

Szia! miért döntöttékl ugy 17 évesen hogy áttérsz a kézilabdáról a vízilabdára? Szerinted ma ezt egy 17 éves fiatal megteheti és van esélye a felemelkedésre? főleg ha ugy nézzük hogy sokan 17 évesen már sokan különböző ifi és junior csapatban játszanak magas szinten. Köszönöm, sok sikert kivánok! 


 
Erre korábban válaszoltam.Nem 17 évesen kezdtem vízilabdázni, hanem 14 évesen. Nekem nem voltak meg azok az alapok, amiket a KSI-ben vagy a pesti csapatoknál vagy egy vidéki fellegvárban meg lehetett kapni, ezt pótolnom kellett, és én csak felnőttként tudtam, már első osztályú csapatban. Sokat köszönhettem az edzőimnek és csapattársaimnak, akik ebben sokat segítettek. Lehet, hogy az én esetem kivétel,  a legtöbb dolgot ösztönből csinálom, olyan, mintha a véremben lenne a vízilabda.  17 éves koromig együtt csináltam a két sportágat. Most  is akkor szerencsés váltani, ha valaki nagyon teheséges, és ez az idő múlásával derült csak ki.  És persze nem mondom, hogy szerencse nem kellett hozzá.  Igazán jó tanácsot nem tudok adni.

 Anita87 2008-02-06 20:22:24

Szia! Először szeretnék gratulálni az eddig elért eredményeidhez, mind a válogatott, mind pedig csapat szinten!! Lenne egy pár kérdésem: Milyen sportokat kedvelsz még a poló a kézi és a horgászat mellett? Melyik a kedvenc kézilabda csapatod ha van ilyen és milyen halra pecázol szívesen? Látod esélyét még annak, hogy valaha külföldön játsz? Végül pedig mit szeretsz a legjobban Egerben ( a városban) ? Előre is köszönöm a válaszokat!!!!!! Sok erőt és minden jót kívánok az elkövetkezendő évadra, mert ahogy láttam elég sűrű lesz... Biztos vagyok benne, h meglesz a 3. arany is az olimpián!!!! És még egy kérdés így a végére: előreláthatólag jön még a válogatott ki Vácra az elkövetkezendőkben? Már nagyon várunk titeket!!! Mégegyszer sok sikert!!!!!!!! Hajrá Magyarország!!! 


 
Nagyon szeretem az amerikaifocit, a jégkorongot, a kosárlabdát – ha olyan profi szinten űzik, mint Amerikában.A Veszprém a kedvenc kézilabda-csapatom.Süllőre igazán nagyon szeretek és pontyra.Szerintem nem lesz már rá esély, hogy külföldön játsszak. Egerhez hosszú távú szerződés köt, és nem szeretnék szerződés lejárta előtt elmenni.  Nagyon jól érezzük magunkat, szeretek itthon játszani. Érzem, hogy szeretnek, megbecsülnek. Ettől jobb nem kell egy sportolónak. Azért szeretünk Egerben élni, mert egy élhető város, nyugodt, emberléptékű. Negyedóra alatt bárhova el lehet menni, nem kell autóba ülni, ez már eleve nagyon jó dolog. Hogy hova megy még a válogatott, az Dénes felségterülete, nem a miénk.

 Galadriel 2008-02-06 21:48:13

Szia Peti!Első kérdésem az lenne,hogy szoktál néha visszajárni Miskolcra?Vagy a meccsek/edzések miatt nem igazán jut rá időd?Más..szabadidődben mit csinálsz szívesen-horgászaton kívül?Köszi a válaszokat!További sok sikert mind a bajnokság hátralévő részében mind pedig az előttetek álló válogatott idényhez!


 
Sajnos csak ritkán, év közben nincs időm rá. A családdal lenni. Ha van szabadidőm, akkor valószínűleg olyan programokat csinálunk, amit együtt tudunk csinálni a gyerekekkel, barátokkal.

 Andrea 2008-02-07 11:56:46

Szia Peti!Először is gratulálok az eddigi sikereidhez!!!Kérdéseim:1. Vannak e már terveid az Olimpia utánra?Meddig szeretnél csapatszinten és válogatott szinten vizilabdázni? (A vlv-n több helyt lehetet olvasni, sok "nagy " válogatott játékos esetleges visszavonulásáról az Olimpia után.)Remélem te nem ezek közé tartozol! ( Nekem koromnál foga,(26) furcsa lesz más személyeket látni a válogatottban.)Gondoltál már a vizilabda utáni életre? 2.Hogy érzed magad Egerben,milyen érzés volt otthagyni a Dominót, a régi Dominós társakkal milyen maradt a viszonyod? 3. Szeretnéd ha a fiad is vizilabdáznának a későbbiekben?4.Honnan ered a beceneved(fácán,ha lehet tudni)?5. Egy olyan embert is mint te, aki már mindent elért,amit lehetet ebben a sportban mi hajt még, mi tud még ennyire ösztönözni? Jó egészséget , a családodnak is,és további sok sikert kívánok a bajnokságban és a válogatottban is! Drukkolok, hogy meglegyen a harmadik Olimpiai Arany!Köszönöm megtisztelő válaszaid!


 
1. Nagyon nehéz kérdés. Még nem tudom, hogy mi lesz, egyelőre szeretnék az olimpián jól teljesíteni. Természetesen az aranyért utazunk. Azt hiszem, ráérek utána gondolkodni, hogy mi legyen. Addig felesleges, mert csak elveszi a figyelmet a célról. 2. Viccesen azt szoktam mondani, hogy majd versenyhorgász lesz belőlem. Tényleg  nagyon szeretnék ezzel foglalkozni, meglátjuk, ez a jövő zenéje. Jól érzem magam Egerben. Nehéz volt otthagyni őket, mert együtt játszottunk hat évet, sőt, a válogatottban már 10-11 éve együtt voltunk. Szükséges a váltás, az újítás bizonyos időközönként. Szükség van új feladatokra, kihívásokra. Ellenük játszani a Kőér uszodában volt a legfurcsább, de ez gondolom, idővel majd megváltozik.3. Korábban már válaszoltam. 4. Régen, mikor első évemben játszottam az Újpestben, én mondtam ezt mindenkire, s a dolog visszafelé sült el, rám ragadt ez a becenév. Most már egyébként nem nagyon mondják rám, kezd kikopni. 5. A sikerélmény nagyon jó érzés, nem lehet megunni. Az idén ráadásul olimpia éve van, ettől nagyobb motiváció egy sportolónak nem is kell. 

Szia Peti! 2008-02-07 14:35:30

Elöször is grat mindenhez válogatott és klub szinten is..... A kérdéseim: 1-Nekem az egyik példaképem vagy ezért kérdezném:egykapus edzésen,mennyire szoktál uj dolgokat gyakorolni(uj lövés fajtát)..vagy a megbizható lövéseidet gyakorlod? 2-életed legemlékezetesebb meccse,gólja? 3-Melyik halra vagy a legbüszkébb amit fogtál? 4-Honnan jött az a megszólitásod,ami azóta nagyon sok helyen slágerré vált hogy :Gereblye!:):):) ? ? ? ? Sok sikert és nyerj te is Pekingbe...


 
Mind a kettőből éppen amit szükségesnek tartok. Azt, amit már nagyon jól tudok, vagy azt, amit nem érzek annyira jónak így fejleszteni kell, szóval ez változó.A legemlékezetesebb meccsem az olimpiákon kívül, ami személy szerint „kedvenc”, az a firenzei Európa-bajnoki döntő. Az nagyon közel áll hozzám. A gól… Ez nehéz. Talán az olimpiai döntőben, amikor nekem is sikerült gólt lőni, az is egy szép emlék. 3. A 21 kilós pontyomra vagyok a legbüszkébb. 4. Magam sem tudom, hogy honnan jött, csak spontán előtört belőlem.

 Coach 2008-02-07 20:11:50

Hello Peti, Mi a velemenyed a kanadai csapat tarsadrol? Jol kijottok egymassal? Milyen jatekosnak tartod? Maskulonben gratulalok minden sikerhez es minden jot kivanok nektek az EB-n es az Olympian!!! (Ja, es remelem, hogy 2012-ig meg kibirod : )


 
Jól kijövünk egymással, pozitív csalódás volt számomra, mert kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújt, megbízható. Ahhoz képest, hogy Kanadában nevelkedett, tényleg nagyon jó érzéke van a vízilabdához. Gyorsan tanul. Nagyon észre lehet venni, hogy most a magyar vízilabdán „nevelkedik”, tényleg sokat eltanul, elsajátít abból, amit itt lát. De ezért is jött.

 Fácán fan:) 2008-02-08 08:12:39

Szia Peti!Te vagy az egyik kedvencem!:D Gratulálok az eddig elért eredményeidhez!Milyen érzés Egerbe játszani?Nem volt rossz érzés ott hagyni a Dominot?Milyenek az új csapattársak?Kikkel vagy el a legjobban klub szinten és válogatott szinten?Szerinted hogy fog sikerülni az idei éved az Egerrel?Előre is köszi a válaszokat!További sok sikert!Remélem sok aranyat nyersz idén!:D


 
Klubszinten talán Zolival, aztán Kis Gáborral, Binder Szabolccsal. Hála Istennek úgy érzem, hogy mindenkivel megtaláltam a közös hangot, mindenkivel jó a viszonyom.A válogatottban Gergővel, Gergely Pityuval – ő most ugye újra válogatott lett – Molnár Tamással, Benedek Tiborral.

 szilvi 2008-02-08 21:57:18

Szió!Az előttem szólók már szinte mindent megkérdeztek, ami engem is érdekel,úgyhogy maradok a pecánál.Az egyik volt Dominos csapattársadon keresztül,aki szintén nagy horgász:-),küldtem Neked egy kis úszókat tartalmazó csomagot.Volt alkalmad kipróbálni? Szoktam Egerbe járni meccsre, és már megfordult a fejembe, hogy meccs után megkérdezem volna-e kedved kipróbálni azt a fajta pecát,amit mi a versenyeken csinálunk,pl. a rakózást.Csak eddig ez elmaradt.Én is miskolci vagyok, és tudok pár jó horgászhelyet Eger mellett is és a környéken is.Ha van hozzá kedved,időd,legközelebb ha meccsre megyek meg is beszélhetjük,ha gondolod:-)Minden jót a továbbiakban is!


 
Emlékszem az úszókra, köszönöm! Nem volt alkalmam mindet kipróbálni, mert pontyra feeder bottal és bojlival  szoktam horgászni. A  ragadozós úszókat a csukák ellen már bevetettem, sikeresen. Gyere oda meccs után nyugodtan és majd megbeszéljük.

 Nórika 2008-02-08 22:44:45

Először is miattad kezdtem el vízilabdát nézni, az athéni olimpia idején(aminek a döntőjét már 15000-szer végignéztem, de az eredményhirdetésen még mingig bőgök)!Azt szeretném kérdezni, hogy elérted-e már az életcélod? Továbbá, hogy két olimpiai bajnoki cím után mi motivál még(a harmadik???)! Remélem idén nyáron is bőghetek örömömben!!!! Hűséges rajongód


 
Igen, úgy érzem, elégedett lehetek az életemmel. Természetesen motivál a harmadik aranyérem! Nagyon jól érzem magam és jó erőben is ahhoz, hogy még vízilabdázzak válogatott szinten is. Örülök, hogy a kedvenced vagyok és annak is, hogy 15000-szer megnézted az athéni döntőt és mind a 15000-szer mi nyertünk. Nagyon jól esik.

 feca 2008-02-09 15:54:00

Szervusz Péter! Nem akarok kekeckedni, de te 89-ben, azaz 13 évesen kezdted a vízilabdát Miskolcon, ahol a serdülő-, ifi- majd a felnőtt csapatban játszottál kb. 4-5 évig. Előtte, ha jól tudom 6 éves korodtól versenyszerűen úsztál kb. 6 éven keresztül. Összesen tehát kb. 10 év "vizes" sportmúlttal a hátad mögött mentél Egerbe és kezdtél magasabb szinten vízilabdázni. Ezt csak azért írom ,mert eddig mindenhol azt olvastam rólad, hogy mennyire későn kezdted a pólót és a kézilabdáról váltottál erre a sportra. Emiatt a laikusok azt gondolhatják, hogy a vízilabda valami baromi egyszerű játék, amit 17 évesen elkezdve is lehet nagy eredményeket elérni. A kérdésem a következő: mennyire tartod fontosnak a későbbi sikereid szempontjából a Miskolcon megszerzett úszó- és vízilabda alapokat? Gratulálok a sikereidhez és előre is köszönöm a válaszodat.


 
A teljesítményemet nagyban befolyásolja, hogy hét évet versenyszerűen úsztam. Borzasztó nagy alapot kap valaki, ha ebből vált át vízilabdára, mert tényleg rengeteget kell úszni, ezt jól lehet hasznosítani vízilabdázóként. Mind az úszástudást, mind a lazaságot, mert az úszók rengeteget lazítanak. Nem fáradnak el olyan hamar az izmaim, ha igen, gyorsabban ki tudom pihenni, s ezt ennek köszönhetem. A gyorsaságomat, állóképességemet is ennek köszönhetem. És nem egy „baromi egyszerű” dolog 17 évesen a vízilabdát megtanulni.

 lacika 2008-02-12 00:27:33

Szia Peti,olvastam , a "viszontagságos utat" cimű cikkben, hogy első edződ 1995-1997 között Kelemen Attila volt Egerben. A klub történeténél meg azt találtam , hogy 95-ben Pócsik-Gyulavári, 96,97-ben Szilágyi volt a klub felnőtt csapatának edzője. Látom ők nem voltak edzőid. Akkoriban te miért nem edzhettél a felnőtt csapattal? Miért kellett 20 évesen az ifikkel edzened Kelemen Attillánál? Szerinted most is el lehet ilyen idősen kezdeni pólózni? Bocs , hogy 3 kérdésem is volt, de te vagy a kedvencem! Sok sikert!!!


 
Nekem Kelemen Attila Miskolcon volt edzőm, nem Egerben. Innen van a félreértés. Korábban, 1993 és 1995 között Miskolcon volt edzőm két évig Attila. Amikor Egerbe kerültem, először Gyulaváry volt az edző és Pócsik Dénes a szakosztályvezető. A második évben volt az, hogy lett volna a Kelemen Attila-Gyulaváry páros az edző, csak a bajnokság rajtja előtt két héttel mindkettőjüket leváltották és így Szilágyi Péter lett az edző a második évemben. Bármikor el lehet kezdeni vízilabdázni, csak kérdés, hogy milyen célt tűztél ki magad elé.

 mircike 2008-02-12 19:09:16

Többször megfigyeltük, hogy meccs előtt zenét hallgatsz. Milyenek a kedvenceid? Általában mindig élcsapatoknál pólóztál, sőt ahol játzottál mindig sikeresek voltatok, és most Egerben is vagytok. Mi a siker titka egy ilyen sok összetevős csapatjátéknál. Hogyan éled meg a kudarcokat, meddig van a fejedben a vereség. A válogatott ezüstökből mennyi esélyt adsz a pekingi aranyra. Szerinted kivel játszuk a döntőt: szerb, horvát, spanyol hármasból. 


 
Soha nem szoktam zenét hallgatni, ezt rosszul figyelted meg. Kedvenc számaim nincsenek igazán, aktuális slágerekből vannak kedvencek, meg régi nagy „öregekből”, de igazán kedvenc talán a Depeche Mode. Ákost is szeretem és válogatásokat a ’80-as ’90-es évekből. A Boney M-et is nagyon szeretem. Nagyon bonyolult. Először is kezdjük ott, hogy jó anyagi háttérnek kell lennie, biztos lábakon kell állnia a klubnak. Aztán kell egy jó edző, de semmit sem ér a jó edző, ha nincsenek hozzá jó játékosok. Nem azt mondom, hogy nagyon jó játékosoknak kell lenni, de legyen 5-6 olyan, akik köré lehet építeni egy csapatot, és akik ott vannak az 5-6 játékos mellett, ugyanúgy meg tudják csinálni a rájuk bízott feladatokat. Meg kell adni mindenkinek azt a lehetőséget, hogy egyenlő legyen egy jobb játékossal, ha ő is meg tudja csinálni ugyanúgy azt a feladatot. És ezt a 13 embert össze kell kovácsolni egy csapatba. Igazán ez a legnagyobb feladat, hogy egy célért és egymásért tudjanak nagyon küzdeni. Attól függ, hogy milyen szinten volt az a vereség. Ha egy nagy világeseményen, döntőben, az sokkal fájóbb. Válogatott szinten nagyon fájó minden kudarc, hiszen nekünk mindenkit meg kell tudnunk verni.  A két utolsó világbajnoki döntőben elszenvedett vereség, hiszen végig vezettünk és kiénekelték a sajtot a szánkból. Egy ideig természetesen nagyon bánt, de utána megy tovább az élet. Újra kezdődik a vízilabda, és van családom, ez eltereli a figyelmem a kudarcról - vagy elmegyek horgászni.  Nagyon jó kikapcsolódás.Azzal még nem foglalkozom, hogy kivel játszunk, először jussunk be a döntőbe és utána meglátjuk, ki lesz az ellenfelünk. Mind a három lehet, de előbb nekünk kell bejutni, a saját feladatunkra kell figyelni, hogy bekerüljünk. Aztán bárki jöhet, nem tudom, kinek örülnék a legjobban. Mi legyünk ott, kész.

 Edit 2008-02-12 19:55:39

Szia Peti! Már sokszor láttalak az uszodában a kisfiaddal, gratulálok, nagyon szép gyermek. Az lenne a kérdésem, hogy milyen csapatkapitánynak lenni? Mik a "plusz" feladataid? A lelátóról úgy tűnik jó kis csapatot alkottok a vízben (az Egerre gondolok). A parton is így van? Edzés vagy meccs után szoktatok együtt menni valahova? Természetesen én is gratulálok az eddig elért sikereidhez, kívánok idén egy LEN Kupa és egy Magyar Bajnoki győzelmet! Hasonló szépeket a válogatottal is. Sikeres tavaszt és nyarat!


 
Köszönöm!  Természetesen vannak plusz feladatok. Azt lehet mondani, hogy én vagyok Gyuri meghosszabbított „jobb keze” a vízben és visszafelé ugyanez igaz. Ha valami probléma van, vagy valaki szeretne elérni valamit, az rajtam keresztül is intéződhet, de megbeszélhetik egymás között is.  Fontos meccseken az irányítás is az én feladatom.Természetesen el szoktunk menni mérkőzések után, most ritkábban, de 1-2 hónappal ezelőtt rendszeresen. A fontosabb meccsek után jó megbeszélni a dolgokat, meginni pár sört. A belső feszültséget ki kell engedni valahogy. Úgy érzem, hogy most már összeállt a csapat, jó a hangulat, az önbizalom is megvan, a siker is. Minden adott ahhoz, hogy tényleg sikeres évet zárjunk. Reméljük így lesz.  

Köszönöm szépen mindenkinek az érdeklődést, a kérdéseket és a jókívánságokat!