FACEBOOK

Elmaradt a póló-burleszk - változtatott a FINA

Elmaradt a póló-burleszk - változtatott a FINA
hozzászólás, 2008.03.11.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben a FINA nem a mostani hétvégén, a nagyváradi kvalifikációs világselejtező után készítette el az olimpiai vízilabda-torna „kiemelését”. A két hatos csoportba összesorsolandó hatszor két pár kialakításának elveit már korábban meghatározták. Emiatt aztán kis híján burleszkbe fulladt a nagyváradi torna végkifejlete...

Az történt, hogy a legjobb négy közé jutott - tehát az olimpiai kvalifikációt már elért - csapatok nem csak a dicsőségért játszottak az utolsó két napon, hanem azért is, hogy melyik kalapba kerüljenek az olimpiai sorsolás előtt. Mégpedig eleve tudni lehetett azt is, hogy ki mellé, aminek az a jelentősége, hogy a saját párjával senki nem kerülhet össze a csoportban. Az eredeti „kiosztás” szerint a nagyváradi győztes „jutalma” az lett volna, hogy egy kalapba kerül Kínával, tehát elkerüli ezt a csapatot az első körben. A negyedik helyezett „büntetéséül” pedig azt helyezték kilátásba, hogy Montenegróval zárják egy „dobozba”.

 

Mivel ezt mindenki tudta, Kemény Dénes és Alessandro Campagna már péntek délután azon ironizált egymással, hogy ha a FINA nem változtat ezen a besorolási elven, akkor burleszkké válnak a nagyváradi torna további meccsei, hiszen az elődöntőkben, majd a kisdöntőben, s végül a döntőben is mindkét fél a vereségre fog hajtani…

 

Mint most már tudjuk, a nemzetközi szövetség vezérkara rájött a hibára és módosította a feltételeket. Ezek után „normális” meccseket játszottak az érintettek, s így alakult ki a legjobb négy sorrendje.

Olimpiai kalapok a március 22-i sorsolás előtt: 

1. kalap: (a 2007. évi VB 1. és 2. helyezettje): Horvátország, MAGYARORSZÁG

2. kalap: (a 2007. évi VB 3. helyezettje, a 2007. évi Világliga győztese): Spanyolország, Szerbia

3. kalap: (az amerikai és az ausztráliai selejtező győztese): USA, Ausztrália

4. kalap: (az európai selejtező és a nagyváradi világselejtező győztese): Montenegró, Németország

5. kalap: (a rendező ország, valamint a nagyváradi világselejtező 4. helyezettje): Kína, Kanada

6. kalap: (a nagyváradi világselejtező 2. és 3. helyezettje): Olaszország, Görögország

 

Az olimpiai játékok férfi vízilabda-tornájának küzdelmei két csoportban kezdődnek meg. A beosztás a sorsolás során úgy alakul ki, hogy a párok közül az első kihúzott csapat az A csoportba, a „maradék” a B csoportba kerül. Így értelemszerűen az egy kalapban lévő párok az első körben nem találkozhatnak egymással.

 

A torna lebonyolítása az elmúlt évek világeseményeihez hasonló (a 2003-as barcelonai VB óta így zajlik minden EB, VB, VK, emellett az athéni olimpia kieséses szakasza, VB-nél annyiban eltér a menetrend, hogy ott a nyolcaddöntőt hagyják ki a csoportelsők).

 

A csoportelső automatikusan kvalifikálja magát az elődöntőbe - ezzel a negyeddöntő játéknapján nem lép pályára - míg a csoportok 2. és 3. helyezettje játszik keresztbe egymással az elődöntőért. Fontos tudnivaló, hogy a férfiak küzdelmei párhuzamosan zajlanak a női vízilabda meccseivel, így a férfiak minden második nap szállnak vízbe, vagyis a csoportelsőknek három szabadnapjuk lesz.

 

A sorsolás után lehet majd tudni a pontos programot, annyi biztos, hogy a csoportmérkőzések játéknapjai: augusztus 10., 12., 14., 16. és 18.

 

Tudjuk azt is, hogy a csoportmérkőzésekre helyi idő szerinti 9:30 és 16:40 közötti kezdési időpontokat határoztak meg, így a hét óra időeltéréssel számolva már most látható, hogy magyar idő szerint a kora hajnaltól kora délelőttig tartó időszakban játsszák ezeket a mérkőzéseket.

 A negyeddöntőket augusztus 20-án, az elődöntőket augusztus 22-én, a döntőt pedig 2008. augusztus 24-én, magyar idő szerint 8:40-től rendezik meg. 

Imrek - geyza
Címkék:
sorsolás Nagyvárad