FACEBOOK

Olaszországgal és Kanadával teljes az olimpiai mezőny - két egykori vízilabda-nagyhatalom búcsúzott

Olaszországgal és Kanadával teljes az olimpiai mezőny - két egykori vízilabda-nagyhatalom búcsúzott
hozzászólás, 2008.03.07.

A nagy vízilabda-hagyományokkal rendelkező Olaszország és a feltörekvő, de érdekes módon a nemrég lezajlott kecskeméti Volvo Kupán nulla ponttal zárt kanadai válogatott jutott ki pénteken a pekingi olimpiára a nagyváradi kvaifikációs tornán elért eredményével. Románia és Oroszország kiesett, így nem lesz ott Pekingban. A pénteki mérkőzéseket Kemény Dénes kommentálta a vlv olvasóinak, s a kapitánnyal hosszabb interjút is készítettünk.

A negyeddöntők első mérkőzésén az volt a tét, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Olaszország, vagy az egykor szebb napokat látott, Sydneyben döntős, Athénban 3. Oroszország gárdája lesz-e kénytelen végleg búcsút mondani a pekingi olimpiának.

A meccs elején pontatlan bejátszások jellemezték a játékot, Angelini 6. percben szerzett góljára Zinnurov rögtön válaszolt, sőt Finajev révén az oroszok átvették a vezetést, de a negyed végén Mangiante góljával már az olasz oldalon volt az előny. A második negyedben Oroszország Halturin révén kétszer is egyenlített, de az olaszok ekkor jól használták ki az emberelőnyeiket, s ennek köszönhetően elléptek 6:4-re. Balasov emberelőnyből szépített, de Sottani, valamint Angelini remeklésével három gólra nőtt az előny (8:5). Garbuzov, valamint Halturin ismét gólt lőtt, így megint csak egy lett közte, de ekkor Angelini, majd az utolsó negyedben Calcaterra - ekkor lőtte mindkét gólját - remeklésének köszönhetően négy perccel a vége előtt 11:9-re vezetett Olaszország. Az oroszok Jerisov révén szépítettek az utolsó percben. Az utolsó támadás azonban az olaszoké volt, akik meg is kapták az emberelőnyt, Malara - az olaszok szövetségi kapitánya - időt kért, járt körbe a labda, Jerisovéknak esélyük nem volt megszerezni, majd a bírók szerint ez csak szabálytalanul sikerült. A reklamáló oroszt cserével, végleg kiállították, az óra pedig lepörgött, Malara ekkor már játékosaival ünnepelt a vízben.

Oroszország-Olaszország 10:11 (2:3, 2:3, 3:3, 3:2)
Nagyvárad, v: Sztavropulosz (görög), Chaney (amerikai)
Oroszország: Dudkin - Jesztignejev, Balasov 1, Sztratan, Rekecsinszki, Garbuzov 2, Zinnurov 1. Csere: Liszunov, Finajev 1, Jerisov 1, Halturin 3, Zakirov 1. Szövetségi kapitány: Boris Popov
Olaszország: Tempesti - Postiglione, Buonocore, Angelini 3, Bencivenga, Sottani 3, Mistrangelo. Csere: Binchi, di Costanzo 1, Felugo 1, Mangiante 1, Calcaterra 2. Szövetségi kapitány: Paolo Malara
Gól - emberelőnyből: 7/3, ill. 11/4
Büntetőből: 1/1, ill. -
Kipontozódott: Jesztignejev (23.p.), Halturin (32.p.),
Kiállítva - végleg cserével: Jerisov (32.p.)

A találkozót a helyszínen nézte végig Kemény Dénes szövetségi kapitány, aki a vlv-nek elmondta: a döntetlenszagú mérkőzésen az olaszok sokkal jobban játszottak, mint az előző napon, de nem lett volna igazságtalan az sem, hogyha az oroszok nyernek, mert ők is jelentősen feljavultak. Kemény Dénes hozzátette: az oroszok a meccs után erősen panaszkodtak a játékvezetésre, s a magyar kapitány szerint nem is minden alap nélkül. Az olimpiai címvédő együttes szövetségi kapitánya szerint a két csoportgyőztes, a német és a görög csapat megérdemelten vívta ki a nagyváradi tornán elsőként az olimpiai szereplés jogát.



A másik létfontosságú mérkőzésen a hazai csapat kapott jobban lábra, s Románia válogatottja az első szünetre kétgólos vezetésre tett szert. Ekkor érthetetlen rövidzárlat következett, a kanadaiak átvették a vezetést, 6:3-ra megnyerték a második negyedet, s ettől kezdve folyamatosan őrizték egy-két gólos előnyüket. Ez a végén háromgólosra nőtt, s 9:6 után elegendő volt csak az idővel játszani a tengerentúliak számára.

Kemény Dénes gyorsértékelése szerint egy szerencsés gól hozta fel a kanadaiakat, végül pedig a két csapat kapusai közötti különbség döntötte el a győzelem, s így az olimpiai részvétel sorsát.

Románia-Kanada 8:9 (2:0, 3:6, 1:2, 2:1)
Nagyvárad, v: Spiegel (német), Vuletic (horvát)
Románia: Nenciu - Radu 2, Iosep 2, Busila 2, R. Georgescu 1, Andrei-Dina, G. Georgescu. Csere: Negrean, Bonca, Dunca 1, Baidoc, Kádár, Dinu. Szövetségi kapitány: Vlad Hagiu
Kanada: Randall - Mitchell 2, Marks 1, Graham 1, Feltham 1, Sayegh 2, N. Miller. Csere: Kudaba 1, Diggle, Boyd 1, Jung, Palamareviz. Szövetségi kapitány: Dragan Jovanovic
Gól - emberelőnyből: 16/3, ill. 11/3
Ötméteresből: 1/1, ill. -
Kipontozódott: Busila (21.p.), Feltham (23.p.), Marks (26.p.), Kádár (28.p.), N. Miller (32.p.)


A nagyváradi torna ezen pontján kialakult a pekingi olimpia férfi vízilabda-tornájának mezőnye:

Kína, Horvátország, Magyarország, Spanyolország, Szerbia, Ausztrália, USA, Montenegró, Görögország, Németország, Olaszország, Kanada (sorrend a kvalifikáció megszerzésének időpontja szerint).

A torna csoportbeosztását március 22-én, Pekingben végzik el.

Kemény Dénes a vlv-nek részletesen értékelte a tornán látottakat, elmondta hogy Ratko Rudiccsal sportdiplomáciai kérdésekben egyeztetett, s ismertette az olimpiai torna csoportbeosztásának már tudható alapelveit. Tájékoztatásából kiderül, hogy a magyar csapat az első körben semmiképpen nem kerülhet össze a világbajnok Horvátországgal, ezért a horvát válogatottat meghívta az idén nyári Unicum Kupára. (Az interjút szombaton közöljük.)

3 régi hozzászólás

Gf hozzászólása
Gf5407
2008.03.08. 16:52

Ha valakivel egy csoportba vagyunk es 1-2 a ket csapat akkor csak a dontoben jatszhatnak ujra, vagy mar korabban is?

g hozzászólása
g5406
2008.03.07. 22:34

köszi, javítottuk

Sándor hozzászólása
2008.03.07. 21:57

Athénban 3. volt Oroszország