FACEBOOK

Nagyváradon még négy hely kiadó a pekingi olimpiára - esélyt latolgatunk

Nagyváradon még négy hely kiadó a pekingi olimpiára - esélyt latolgatunk
hozzászólás, 2008.03.06.

Utolsó állomásához érkezett a férfi olimpiai kvalifikációs rendszer. A helyüket eddig már biztosított válogatottak mellett már csak négy csapatnak lehet esélye, hogy kijusson a pekingi olimpia vízilabda-tornájára. Ezt az utolsó lehetőséget a Nagyváradon, vasárnap kezdődő világselejtezőn lehet megragadni.

A Pekingi Olimpia férfi vízilabda tornáján 12 csapatnak van lehetősége részt venni. Ebből 8 csapat neve már ismert, akik az alábbi módon jutottak ki az olimpiára:

-          A rendező ország csapata: Kína
-          A 2007. évi Melbourne-i világbajnokság 1-3. helyezettje: Horvátország, Magyarország, Spanyolország
-          A 2007. évi FINA Világliga győztese: Szerbia
-          A 2007. évi riói Pánamerikai Játékok győztese: USA
-          A 2007. évi Auckland-i óceániai selejtező győztese: Ausztrália
-          A 2007. évi pozsonyi európai selejtező győztese: Montenegró

Miután Afrika bajnoka nem indul a pekingi olimpián, így Nagyváradból az eredeti 3 helyet 4 csapat szerezhet olimpiai kvótát.

A nagyváradi olimpiai világselejtezőre március 2. és 9. között kerül sor a Kőrös-parti Olimpiai Uszodában. 12 csapat vesz részt a tornán, 7 válogatott Európából, 3 Amerikából, 2 pedig Ázsiából. A 12 csapatot két hatos csoportba osztották.

A csoport: Románia, Oroszország, Görögország, Brazília, Kazahsztán, Szlovákia
B csoport: Németország, Olaszország, Kanada, Mexikó, Irán, Macedónia

A csoportok első helyezettjei automatikusan az elődöntőbe kerülnek, s így pekingi utazókká válnak, míg a 2-3. helyezettek keresztbe játszanak a két maradék elődöntős helyért, s ezzel a két maradék olimpiai kvótáért. 

Esélyek:

Mindenképpen valószínű, hogy a négy kvótát négy európai válogatott fogja kiharcolni, de sok múlik azon, hogy ki nyeri meg a csoportot, s ki kényszerül még egy negyeddöntőt játszani. Nagy valószínűséggel a B csoport második helyezettjének (előreláthatólag az olasz-német mérkőzés vesztesének) az A csoport harmadik helyezettjével (román-orosz-görög leggyengébbje) való ki-ki mérkőzése fogja a legnagyobb izgalmakat tartogatni, hiszen az esélyes öt válogatott közül egy biztosan nem jut ki az olimpiára.


Korábbi cikkünk az európai olimpiai selejtezőről, és a lebonyolításról:

Azért hajtanak, ami nekünk már megvan
 

Imrek
Címkék:
Peking Nagyvárad