FACEBOOK

Kásás Zoltán szerdától a Szeged vezetőedzője

Kásás Zoltán szerdától a Szeged vezetőedzője
hozzászólás, 2008.02.26.

Miután a Szeged vezetői közös megegyezéssel szerződést bontottak Gyöngyösi Andrással, Kásás Zoltánt kérték fel a tabella harmadik helyén álló csapat irányítására. A válogatottnál is segédkező korábbi sikeredző szerdán veszi át a jelenleg két válogatott kerettagot foglalkoztató csapatot. A vlv-nek adott interjújában elmondta, hogy hivatalos elvárás nincs vele szemben, de mindenképpen szeretne bajnoki döntőbe kerülni Baksáékkal.

- Hogy történt ez a rapid edzőcsere?

- Tegnap este kerestek meg, és ma reggel beszéltem a klubelnökkel, Körtvélyessy Péterrel, tőle tudtam meg, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottak Tojással, Gyöngyösi Andrással. Megkértek, hogy a bajnokság hátralévő részében irányítsam a csapatot - és esetleg később is, de egyelőre én úgy gondoltam, hogy ezt a rövid szakaszt kellene megpróbálni abszolválni. Ez nem könnyű, hiszen a bajnokság vége felé járunk, s egy kész csapatot kell átvenni, a játékosokban benne van a munka, tehát lehetetlen teljesen az én elképzeléseim szerint dolgozni, kicsit idomulnom kell a jelenlegi helyzethez. Természetes, hogy a játékosokból nem lehet "bolondot csinálni", eddig így kértek tőlük valamit, most meg teljesen másképpen, ez nem megy, erre nincs idő. Mindezzel nem azt mondom, hogy eddig nem jól dolgoztak, hanem csak azt, hogy minden edző más elképzelés alapján végzi a munkát - szerintem nincs két egyformán gondolkodó edző, legalábbis a részleteket illetően. Azt remélem, hogy apró dolgokban tudunk majd előrelépni.

- Egy edzőváltás fel szokta rázni az érintett csapatot. Mennyire ismered a Szegedet? Szükség van-e egyáltalán arra, hogy felrázza valaki őket? És mire lehet lehet számítani a bajnokság hátralévő fordulóiban, hiszen a szegedieknek még az alapszakaszban is van fontos találkozójuk.

- Hogyne, van a Vasassal is, a Honvéddal is, ráadásul Szegeden lesznek ezek a mérkőzések. Ezeket meg kellene nyerni otthon, de tudjuk, hogy a Honvéd is, a Vasas is nagyon erős csapat.

- Meghatároztak valamilyen célt hivatalosan?

- Hivatalosan nem, de kimondatlanul is  az számítana sikernek, hogyha a Szeged bekerülne a döntőbe, ami nyilvánvalóan nem könnyű. A kudarc talán az lenne, hogy ha negyedik lenne megint a csapat, mint tavaly.

- A csapatban vannak régebbi ismerőseid...

- Varga Tamás és Baksa Laci, a két válogatott, elsősorban ők. De rajtuk kívül is vannak jó játékosok, tehetséges fiatalok is a csapatban, s nagy segítség lenne a számomra, hogyha egy-két komolyabb mérkőzésüknek a felvételét végignézhetném. Majd meglátjuk.

- Mikor tartod az első edzést?

- Holnap (szerdán) délelőtt megyek le, akkor találkozom a csapattal. Itt nem lehet sokat húzni az időt, a hétvégén bajnoki meccs van az OSC ellen, s egy OSC-t nagyon komolyan kell venni ahhoz, hogy erősebb ellenféllel szemben is jól játsszunk.

- Érzel nosztalgiát, hogy újra vezetőedzőként sétálsz majd a medenceparton?

- Az én filozófiám szerint mindegy, hogy éppen hol dolgozom vagy milyen szinten, meg kell próbálnom a legjobbat nyújtani. Most visszakerültem hirtelen, s mivel nem ma kezdtem a pályát, ilyen értelemben nem hat az újdonság erejével. Ilyet viszont nem csináltam még, hogy egy bajnokság végén veszek át csapatot, ebből a szempontból izgalmas lesz, mindenféleképpen.


Kásás Zoltán játékosként világbajnok és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, klubjával pedig KEK-győztes. Edzőként Európa trónjára ültette a Becsej, majd az Olympiakosz csapatát - utóbbi gárda a Vasassal szemben az Európai Szuperkupát is megnyerte.

Az élvonalban legutóbb a 2003-2004-es szezonban irányított csapatot, a Vasast, amelyben saját fia is játszott. A Honvéddal szemben elvesztett bajnoki döntő óta nem vezetett élvonalbeli klubot.

A hódmezővásárhelyiek felkérésére elvállalta a város utánpótlásnevelésének irányítását, s mint köztudott, évek óta Kemény Dénes segítője a válogatottnál.
A polo.szeged.hu oldalon megjelent hír szerint az edzőváltás a levegőben lógott Szegeden, hiszen az elmúlt napokban az edzéseket Juhász György szakosztály-igazgató vezényelte Gyöngyösi András vezetőedző helyett. Kedden végül Körtvélyessy Péter elnök bejelentette, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott a klub és Gyöngyösi mester. Az indok rövid, de mindent elmond:

" A csapat munkáját, sporttevékenységét körülvevő közeg megítélésében nem értettünk egyet Gyöngyösi András vezetőedzővel. Gondolok itt mindenre ami körülvette a csapatot: a munkafeltételekre, a szövetség munkájára, játékosokra. Nem egyformán láttunk bizonyos dolgokat, és ezek után úgy döntöttünk, hogy közös megegyezéssel elválunk egymástól" - nyilatkozta Körtvélyessy Péter, majd hozzátette : "Túl sok időnk nem volt a keresgélésre, de sikerült megállapodtunk Kásás Zoltánnal, hogy a rájátszás végéig ő veszi át a munkát a Szeged Betonnál".

Az új tréner szerdán 10 órától tartja első edzését a szegedi sportuszodában.

A vlv.hu megkérdezte Baksa Lászlót az edzőváltásról.

"Sajnálom, hogy így alakult, sokat köszönhetek Tojásnak. Örülök Zoli bácsi érkezésének, nagyon jó edzőnek ismertem meg, remélem elérjük a célunkat!"

4 régi hozzászólás

Seres Laci Müchnenböl hozzászólása
2008.03.06. 21:08

Hallo Zoli, ha nem is szemelyesen, de ezen az uton gratulalok a kinewezesedhez. Sok szerencset es remelem, hogy walamikor csak tudunk talalkozni. Allandoan olwasom a vizilabda hireket: egyszer polos-mindig polos. Ciao Laci es üdv nejednek es anyukadnak is.

P. János hozzászólása
2008.02.28. 20:40

Mint szegedit érdekelne "sporttevékenységét körülvevő közeg megítélésében" nehezen érhető szavak mögött mi bújik meg. Ilyenkor hazánkban a csapat szétesése szokott következni. Reméljük, most nem így lesz, talán Kásás nemzetközi rutinjával átlát bizonyos átláthatatlan dolgokon!? Hajrá Kásás, hajrá Szeged!

Mné Andrea hozzászólása
2008.02.28. 15:45

Sok sikert Kásás Zoltánnak edzői munkájához szegeden is, kívánjuk, hogy bekerüljenek a döntőbe a csapattal.

B.Márta hozzászólása
2008.02.27. 09:10

Gratulálok Kásás Zoltánnak, remélem elképzeléseit valóra váltja a csapattal. Sikeres munkát fog végzeni.