FACEBOOK

Euroliga-helyzetkép

Euroliga-helyzetkép
hozzászólás, 2008.02.12.

Az Euroliga-csoportszakasz utolsó köre előtt a Mladost Zagreb, a Pro Recco és a Partizan Belgrad már továbbjutott. A fennmaradó öt helyért nyolc klub küzd, s a legnagyobb csata talán a magyar érdekeltségű csoportban várható. Azt még nem tudjuk, hogy a továbbjutó magyar csapat a Honvéd vagy a Vasas lesz-e, de azt már igen, hogy ellenfele a Final Fourba jutásért vagy az Olympiakosz (esetleg a Kazany), vagy a Kotor, vagy pedig a Brescia-Posillipo-meccs győztese lesz. Helyzetképünk:

A csoport:

  1. Mladost Zagreb (horvát)12 pont
  2. Olympiakosz Pireusz (görög) 10 pont
  3. Sintez Kazany (orosz) 7 pont
  4. Herceg Novi (montenegrói) 0 pont
A horvátok második számú csapatának, a Mladost Zagrebnek valószínűleg nem fog gondot okozni a pontnélküli Herceg Novi legyőzése hazai pályán (idegenben 11:7-re nyert a horvát csapat), így szinte borítékolható, hogy a csoport élén fejezik be a csoportkört.

A másik továbbjutó helyről az Olympikosz és az orosz Kazany párharca dönt. Miután az első fordulóban 7:7-et játszottak egymással, Athénban is nagy csata várható. Ha nem kapnak ki a görögök, akkor ők a továbbjutók. Mellettük szól továbbá az is, hogy hazai pályán igen erősek, a Mladost is az Olympiakosz otthonában szenvedte el egyetlen csoportbeli vereségét.

B csoport:
 
  1. Pro Recco (olasz) 12 pont
  2. Kotor (montenegrói) 9 pont
  3. Volgográd (orosz) 6 pont
  4. Marseille (francia) 3 pont
 A végső győzelemre is esélyes, három magyart foglalkoztató Pro Recco már páholyban érezheti magát, csoportját az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megnyerte. Kásásék a Marseille-t látják vendégül az záró fordulóban és bizony hatalmas csoda lenne, ha a franciák meg tudnák szorongatni az öt forduló alatt messze legtöbb találatot szerző Reccót.

Az Euroliga csoportkörének eddigi legnagyobb meglepetését szállító Kotornak (10:9-re verték a Pro Reccót az 5. fordulóban) „csak” annyi a teendője, hogy ne kapjon ki hat (vagy több) góllal Oroszországban. Minden más eredmény esetén a montenegrói csapat a befutó.

C csoport:
 
  1. Vasas 10 pont (49:40)
  2. Honvéd 10 pont (45:40)
  3. Jug Dubrovnik (horvát) 9 pont
  4. Etnikosz Pireusz (görög) 0 pont
Aki az utolsó fordulóban megrendezendő Honvéd-Vasas mérkőzésen győz, csoportelsőként jut tovább, míg a vesztes feltehetően kiesik, hiszen a Dubrovnik-Etnikosz Pireusz mérkőzés megnyerésével a Jug megelőzi. Amennyiben döntetlenül végződik a magyar rangadó, akár mindkét magyar csapat továbbjuthat (Vasas, Honvéd sorrendben), de ehhez az kell, hogy a Dubrovnik ne tudjon győzni (reménytelen…) Jug-siker és itthoni döntetlen esetén a horvátok a csoportelsők, második helyezettként pedig a Vasas jut tovább.

 D csoport:
 
  1. Partizan Belgrad (szerb) 12 pont
  2. Posillipo (olasz) 7 pont
  3. Brescia (olasz) 6 pont
  4. Barceloneta (spanyol) 4 pont

Az Euroliga mezőnyének egyetlen szerb csapata toronymagasan maga mögé utasította csoportbeli riválisait, egyetlen vereségét Nápolyban szenvedte el (11:10), a harmadik játéknapon.

A kvartett másik kiadó helyéért olasz házi rangadót játszanak Bresciában. A képlet egyszerű: ha nem kap ki a Posillipo, akkor ők kvalifikálják magukat a negyeddöntőbe. Az első fordulóban fölényesen nyert a nápolyi csapat a Brescia ellen (12:6), azonban néhány héttel korábban a Brescia diadalmaskodott hazai pályán (13:11), amikor az olasz bajnokságban mérte össze erejét a két olasz alakulat.


Egy adott csoport győztese a másik három csoport másodikjai közül kap ellenfelet a legjobb négy közé jutásért folyó páros mérkőzések sorsolásakor. Így a magyar (nem döntetlenes) továbbjutó várható ellenfelei:  Olympiakosz (esetleg a Kazany), Kotor (csekély eséllyel Volgográd), vagy pedig a Brescia-Posillipo-meccs győztese (döntetlen esetén a Posillipo).