FACEBOOK

Nagykövet lett Varga Dániel

Nagykövet lett Varga Dániel
hozzászólás, 2008.01.10.

Mostantól kijár az „Excellenciás uram” megszólítás Varga Dánielnek, aki nagykövet lett. Igaz, nem egy távoli országban, hanem itt Európában, saját hazájában.

 

Ünnepélyes külsőségek között nyitották meg csütörtökön Budapesten A kultúrák közötti párbeszéd európai éve magyarországi eseménysorozatát, amely nyolc témakörön keresztül - kultúra és média, oktatás és tudomány, migráció, kisebbségek, többnyelvűség, vallás, munkahely és ifjúság - szeretné elősegíteni egymás jobb megismerését, a kölcsönös megértést és a békésebb egymás mellett élést. 

Az eseményről kiadott írásos tájékoztató szerint európai és nemzeti szinten is vannak nagykövetei a kultúrák közötti párbeszéd európai évének. A nagykövetek olyan ismert közéleti személyiségek, akik elkötelezettek az eseménysorozat eszméi, céljai iránt, és segítik azokat megismertetni a társadalommal. Az európai szintű nagyköveteket - művészeket, sportolókat, kiemelkedő közéleti személyiségeket - az Európai Bizottság kérte fel az év üzeneteinek közvetítésére, a magyar nagyköveteket pedig az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Az év magyarországi nagykövetei:
Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek;
Kerekes Band zenekar;
Polgár Judit nemzetközi sakknagymester;
Varga Dániel vízilabdázó.

Az év európai nagykövetei:
Agnieszka Holland lengyel rendező és forgatókönyvíró;
Radu Mihaileanu román származású francia filmrendező;
Jean-Pierre és Luc Dardenne belga filmrendezők;
Jack Martin Händler szlovák karmester;
Abd Al Malik francia rap/slam énekes;
Jordi Savall spanyol csellista és viola da gambaművész;
Charles Aznavour francia énekes;
Adam Michnik lengyel író, Szolidaritás-aktivista és a Gazeta Wyborcza főszerkesztője;
Henning Mankell svéd író és forgatókönyvíró;
Marjane Satrapi iráni születésű, Párizsban elő képregényszerző, író;

Paulo Coelho brazil író.

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve – 2008 célja segíteni egymás kölcsönös megértését, közelebb hozni egymáshoz Európa polgárait, az Európában élő népek kulturális sokféleségén keresztül hirdetni az európaiság eszméjét, megerősíteni az európai összetartozás érzését. Az Európai Bizottság kezdeményezése arra buzdítja a kontinens lakóit, hogy használják ki az Európa kulturális örökségéből és jelenéből származó előnyöket, és tanuljanak a különböző kultúrák hagyományaiból.

Az európai év üzeneteit az Európai Unió elsősorban a fiatalokhoz kívánja eljuttatni, és őket szeretné bevonni az akciókba, programokba is.


- Mi lesz az Excellenciás úr feladata - kérdeztük Varga Dánielt.

-
Egyelőre nem tudok részleteket, valószínűleg kampányeseményeken kell részt venni, lesznek sajtószereplések, plakátok is készülnek a részvételünkkel. Azért nem vagyok kellően tájékozott, mert a mai hivatalos avatóünnepségen nem tudtam részt venni, ugyanis most vagyunk úton hazafelé Zágrábból, ahol kétkapuzások szerepeltek a programban. Sajnálom, hogy nem lehettem ott, úgy tudom, egyedül én hiányoztam.

-
Akkor hadd kérdezzünk a Vasas zágrábi edzéseiről: hogy sikerült a túra?

-
Nagyon jól. Először is nagyon hasznosnak bizonyult, módunk volt idegenben, jó külföldi csapatok ellen játszani. Másrészt pedig kifejezetten jól ment a csapatnak, mind a négy kétkapuzást megnyertük, egyet a Medvescsak ellen, hármat a Mladost-Zágráb ellen.
Címkék:
Varga Dániel

3 régi hozzászólás

Palotás Sámuel hozzászólása
2008.01.16. 20:08

GRATULÁLOK. Szoktalak látni a tévében.

Katka6 hozzászólása
Katka64839
2008.01.11. 09:28

Nagyon büszke vagyok Rád!!!!!!

Ati!! hozzászólása
Ati!!4838
2008.01.10. 23:44

Gratulálok, nagy dolog!!!!