FACEBOOK

Egri visszatekintő

Egri visszatekintő
hozzászólás, 2008.01.08.

Az Új Év elejét mivel is lehetne jobban kezdeni, mint azzal, ha számba vesszük az előző évi eredményeket. A 2007/2008-as idény első felén már túl vagyunk. Egri szempontból talán elmondható, hogy egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Kiss Csaba együttese búcsúzott az Euroligától, de nagyon jól zárták a bajnokság őszi szakaszát, még mindig "partiban vannak" a LEN-Kupában és szilveszteri "ajándékként' begyűjtötték az Egri Vízilabda Klub történetének második Magyar Kupa győzelmét. Ezt a meglehetősen tömör összefoglalást  érdemes egy kicsit részletesebben is megnézni...

Nagy őszi-téli menetelésen van túl az Eger csapata, ami a 2007/2008-as idény 2007-re eső részét illeti. Szeptember 22-e óta 11 bajnoki mérkőzés, 6 találkozó a Magyar Kupa sorozatban, 10 megmérettetés az Euroliga selejtező köreiben, majd ennek folytatásaként 6 LEN-Kupa összecsapás – 33 mérkőzés kicsivel több, mint 3 hónap alatt. Az eddig megvívott 33 mérkőzésből 12 igazi rangadónak mondható, Európa élcsapatai ellen – természetesen beleértve a másik 3 hazai „nagycsapatot” is.

 

A bajnokságban értelemszerűen mindhárom nagy riválissal egyszer találkozott eddig az egri gárda, a két hazai összecsapást a Honvéd, majd a Vasas ellen győzelemmel zárták, a Szegeddel szemben azonban idegenben alulmaradtak az egriek. A bajnoki menetrend közben került sor az Euroliga selejtezőire.

 

Az Euroliga első selejtezőkörében egyetlen igazi ellenféllel kerültek szembe Gerendás György tanítványai. A Brescia együttesével Lisszabonban játszott 11-11-es döntetlen némileg csalódás volt talán, hiszen a megerősödött csapattól titkon vagy nyíltan, de győzelmet vártak az Eger-szimpatizánsok. Mivel azonban mindkét csapat továbbjutott, máris a soron következő ellenfelekre kellett készülni. Az újabb kör már nehezebbnek ígérkezett, hiszen két komoly ellenfelet kaptak Kiss Csabáék Európa élvonalából: a montenegrói Jadran-Herceg Novit és az olasz Posillipot. Az egri mérleg egy döntetlen a Jadrannal szemben és egy vereség a Posillipotól. Az Egerrel vívott mérkőzés napján a montenegrói csapat vízbe szállt a házigazda Posillipoval szemben és meglepetésre a Jadrannak sikerült legyőznie az olaszokat, mégpedig nem kis különbséggel (7-13). Így a csoport két továbbjutó helyét a montenegrói és az olasz alakulat szerezte meg, ezzel erre az évre az Eger számára befejeződött az Euroliga.

 

Ennek megfelelően a 2. selejtezőkörnél kapcsolódott be az egri csapat a LEN-Kupa küzdelmeibe. Eger kapta meg az „L” csoport selejtezőinek rendezési jogát. Így október végén Egerbe látogatott az Esslingen, a Łódź és a Savona csapata. Ebben a körben ismét csak az volt kérdéses, hogy mire jutnak Birosék a Savonával, hiszen a másik két csapat más súlyt képvisel az európai vízilabdában. Ezt a kört csoportelsőséggel és a Savona ellen aratott 3 gólos győzelemmel zárták Nyéki Balázsék, ezzel továbbléptek a nyolcaddöntőbe. A legjobb 8 közé jutásért azzal a Nagyváraddal kerültek szembe, amely nem sokkal korábban a pécsieket már elbúcsúztatta a LEN-Kupától, azonban mindenképpen az Eger számított esélyesebbnek. Az első mérkőzést hazai medencében játszotta Gerendás György és Tóth Kálmán „legénysége”, amelyet 5 gólos előnnyel zártak. Így megnyugtató előnnyel utazhattak a nagyváradi visszavágóra. A második mérkőzésen nem sziporkázott az egri csapat, de a továbbjutást nem fenyegette veszély. Aztán – miután a Vasas és a Honvéd már korábban egy csoportba került az Euroligába – a Szegedet és az Egert is összesorsolták a LEN-Kupa negyeddöntőjében. Az első mérkőzést decemberben Szegeden játszotta a két csapat, az összecsapás 3 gólos szegedi sikert hozott. A második mérkőzésre január 19-én kerül majd sor Egerben. Látszólag a Szeged áll jobban, ám nem szabad elfelejteni, hogy az egri csapat hihetetlenül fel tud pörögni a fontos mérkőzésekre, nem is beszélve arról, hogy a Bitskey Uszodában,  hazai közönség előtt az Eger bármire képes.

 

A bajnokság szünetében, decemberben került megrendezésre a Magyar Kupa 2007-es mérkőzéssorozata. A nyolcaddöntő csoportköreiben a kupagyőzelemre esélyes 4 csapat (Eger, Szeged, Vasas, Honvéd) külön csoportokban szerepelt. Így tulajdonképpen az ő továbbjutásukat már előre biztosnak lehetett tekinteni. A negyeddöntőkben aztán összekerültek egymással a „nagyok”, azaz a Honvéd-Szeged, Eger-Vasas párosításokból adódóan már csak 2 csapatnak maradhatott esélye a végső győzelemre. A bajnokságban fantasztikusan menetelő Szeged ezúttal nem boldogult a Honvéddal, összesítésben 11 góllal alulmaradt, így nem jutott a legjobb 4 közé. Az Eger és a Vasas összecsapása izgalmasabban alakult. Az első mérkőzés a Komjádi Uszodában nem úgy sikerült, ahogyan az egriek szerették volna, háromgólos hátrányból várhatták az egri visszavágót. Egerben azonban egy „kicserélődött” egri együttes ugrott a medencébe. Óriási hévvel indultak neki a játékosok a küzdelemnek. Sajnos, a nagy hévnek komoly ára is lett – Kiss Csaba alkarja eltört a mérkőzés közben, gyakorlatilag számára nagyjából 3 perc után véget ért a találkozó. Társai azonban hatalmas küzdelemben végül 3 góllal legyőzték egyik legnagyobb riválisukat, így összesítésben döntetlenre hozták az állást. Ezután következett a kétszer 3 perces hosszabbítás, amely alatt mindkét oldalon 1-1 találat esett, így következhettek az ötméteresek. Az 5 Vasas kísérletből kettőt sikerült hárítania Szécsinek, egyet pedig nem végeztek el a megadott jelre a vendégek, egri részről is kimaradt két lehetőség, majd következett Aaron Feltham utolsó – eredményes - lövése, amely az elődöntőbe jutást jelentette csapatának. A december 29-i elődöntőre az FTC gárdája jutott a kalapból az egrieknek. Ezen a mérkőzésen okoztak egy kis izgalmat Kis Gáborék, mivel a vártnál nehezebben jutottak túl a fővárosi csapaton, de végül 8-6 lett a mérkőzés az Eger javára. Ezután „már csak” a finálé következett. A döntőben aztán fantasztikus teljesítménnyel, végig vezetve, győzedelmeskedett az Eger. A Honvéd az első 3 negyedben mindössze kétszer tudta bevenni a védelmet nagyszerűen vezérlő Szécsi kapuját. Valamennyi egri játékos remek formában játszott és igazi csapatteljesítménnyel, hat gólos győzelmet arattak a mindent eldöntő összecsapáson. Már a lefújás pillanata előtt megkezdődött az ünneplés, a hivatalos eredményhirdetésre pedig egy nagyon boldog és mosolygós egri csapat érkezett, hiszen végre a befektetett munka meghozta gyümölcsét.

 

Rövid pihenő után azonban folytatódik az idény, nincs megállás. Január 12-én már a bajnokság következő fordulójában Szolnokon vendégszerepel az Eger, majd a Szeged elleni LEN-Kupa visszavágó következik. Februártól már a válogatott teendői is elkezdenek sűrűsödni, következnek a felkészülési mérkőzések, egyre közeledik az Európa-Bajnokság, majd a Pekingi olimpia időpontja is...

 

TT

Címkék:
Eger Kiss Csaba