FACEBOOK

hozzászólás, 2011.01.22.

A helyi viszonyokat jól jellemző történet közeledik a végkifejlet felé Montenegróban. Részletesen ismertetjük a botrány krónikáját, s megszólaltatjuk a Primorac Kotor két magyar játékosát.

A Montenegrói Kupa döntőjét ebben a szezonban oda-visszavágós rendszerben rendezték meg. A kiírás szerint az első mérkőzést december 22-én, szerdán, a visszavágót pedig másnap, csütörtökön kellett volna lebonyolítani. Az első meccsen a Budva volt a házigazda, a visszavágónak adhatott otthont a címvédő Primorac Kotor. A budvaiak az utolsó pillanatban halasztást kértek arra hivatkozva, hogy csapatuk az olaszországi Euroliga mérkőzésről az időjárási nehézségek miatt nem tudott időben hazautazni.

A döntő első meccse így - szintén egy gyors szövetségi döntés alapján - január 5-én volt, s azon a Budva kétgólos előnyt harcolt ki a január 15-i visszavágóra. A következő 10 napban nagyon sok minden történt. Mint a vlv is hírül adta, a kotoriak megelégelték, hogy sem a szerződést velük aláíró klub nem teljesíti kötelezettségét, sem pedig a város vezetése nem segít, a fizetéselmaradások miatt a játékosok közül néhányan konkrétan napi megélhetési problémákkal küszködtek. A csapat közösen bejelentette, hogy nem áll ki sem a Jadranska Liga soron következő mérkőzésére, sem pedig a Montenegrói Kupa döntőjének visszavágójára, amennyiben nem rendez legalább egyhavi elmaradást a klub, illetőleg nem ad garanciát a kifizetésekre. A sors iróniája, hogy a Jadranska Ligában éppen a Budva elleni idegenbeli meccs következett. Hogy ne kapjon büntetést, a Primorac juniorokkal állt ki a mérkőzésre és megsemmisítő, 15:3-as vereséget szenvedett. Ezután következett a kupadöntő visszavágója. A csapat játékosai az utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy játszanak és megpróbálják behozni a kétgólos hátrányt. Erre minden esélyük megvolt, hiszen az első negyed után már 3:0-ra vezettek, a drámai csata végén azonban csak egy góllal sikerült nyerni, így a kotori medenvében kupagyőzelmet ünnepelhettek a budvaiak.

Csakhogy.


A Budvában játszott és három gólt lőtt az a Darko Brguljan, aki a kupadöntő két meccsének eredeti időpontjában még a Primorac Kotor játékosa volt. Átigazolási papírjára december 27-én került pecsét. A két klubnak a döntő időponthalasztásról kötött megállapodásában szerepelt, hogy csak az eredeti időpontban érvényes igazolással rendelkező sportolók játszhatnak az elhalasztott meccseken, s a versenykiírás alapján sem szerepelhetett volna az elhalasztott döntőn Darko Brguljan. Ezt a kotoriak időben jelezték, óvást helyeztek kilátásba, sőt, a mindent eldöntő visszavágó delegátusa is figyelmeztette a Budva vezetőit az anomáliára.

A Primorac írásos panaszt nyújtott be, amelynek ügyében a montenegrói szövetség illetékes bizottsága első körben nem tudott dönteni. Másodszor pénteken az öttagú szakmai vezető testület tárgyalta az ügyet és 4:1-es szavazati aránnyal úgy döntött, hogy Darko Brguljan jogosulatlanul szerepelt a kupadöntőn. A szövetség elnöksége várhatóan egy héten belül határoz arról, hogy e határozat alapján milyen szankciót alkalmaz a Budvával szemben.

STEINMETZ ÁDÁM a vlv-nek:

- Felháborít a budvaiak viselkedése-. Amikor kérték, hogy halaszuk el december végén a meccset, a Budva elnöke akkor a szövetség képviselője előtt kijelentette: szóba sem kerül, hogy a későbbi mérkőzéseken Darko játszik, ő ezt személyesen garantálja. Már csak ezért is pofátlanság, ami történt. A két csapat megállapodása és a versenykiírás szerint is szabályt sértett a Budva. Darko lőtt három gólt és merem állítani, hogy ha ő nem játszik, legalább három góllal nyerjük a meccset. Főszerepet vállalt, gyakorlatilag ő tartotta versenyben a Budvát. És bár én nem szeretem, ha egy meccs eredménye a medencén kívül dől el, most mégis azt mondom, hogy ezért a helyzetért a Budva hibáztatható, vállalnia kell a következményeket. Úgy tudom, nincs arra lehetőség, hogy Darko nélkül még egyszer le kelljen játszani a meccset, a találkozó eredményét a szabályzat szerint 5:0-lal kell a javunkra igazolni, tehát a Montenegrói Kupát a Primorac Kotor nyeri. Még egy apró részlet: a szövetség is hibáztatható, hiszen a kupát átadták, pedig a mérkőzés ellenőre azonnal kifogást emelt Darko játéka ellen, a Primorac pedig óvást jelentett be. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, a helyzetünk jó, hiszen a pénteki döntés után már nem azon kell vitatkozni, hogy jogosulatlanul játszott-e Darko, ez már eldőlt. Mivel azonban Montenegróban vagyunk, mindenre fel kell készülni, a klubunk máris összeszedett minden dokumentumot, amire egy esetleges bírósági eljáráshoz szükség lehet.

KÁLLAY MÁRK a vlv-nek:

- Örülök annak, hogy kiálltunk a második mérkőzésre a Budva ellen, és megvertük őket. Én az addig elvégzett munkának és a második meccsen elért jó eredménynek tulajdonítom azt a lehetőséget, hogy esetleg utólag mienk lehet a kupa - még ha így nem is olyan édes a győzelem íze. A tény azonban tény, a szabályok mindenkire vonatkoznak. Darko nem játszhatott volna ellenünk és ezt ők is tudták, de nem foglalkoztak vele. Azt mondtak, hogy oké, ha gond lesz, majd "elintezzuk".

Közben a csapat életében folytatódik a kínszenvedés - a játékosok nagyjából már eddig is kétfelé szakadtak, a "radikálisok" végleg bedobnák a törülközőt, a "mérsékeltek", köztük a két magyar az anyagi gondok ellenére a medencében elért sikerekkel próbálná javítani a szponzorkeresés esélyeit. A Jadranska Liga soron következő fordulójában, szombat este a Primorac a szintén nagy gondokkal küszködő Cattaróval kerül szembe, s a magyar játékosoktól származó információnk szerint ezen a meccsen várhatóan a rendes csapatból négyen-öten nem fogják vállalni a játékot.


A tévéközvetítésből "lopott" képünkön éppen Darko Brguljan emeli magasba a Montenegrói Kupát, mellette, balra Sefik