FACEBOOK

Honvéd-feladat: elkerülni az Etnikosz-csapdát

Honvéd-feladat: elkerülni az Etnikosz-csapdát
hozzászólás, 2007.12.07.

Alapos felkészülés után, sérült nélkül, legerősebb csapatával várja első otthoni Euroliga-mérkőzését a Honvéd. A görög Etnikosz a „legkisebb név” a csoportban, de a Kőér utcában óvatosak, mindent megtesznek, hogy ne érje őket kellemetlen meglepetés. Beharangozónkban Kiss Gergely, Szivós Márton és Gór-Nagy Miklós nyilatkozata.

- Vasas-oldal lesz a vlv? - kérdezte zrikálásként Kiss Gergely, amikor felhívtuk, hogy információt kérjünk tőle csapata szombati Euroliga-mérkőzése előtt. „Féltékeny vagy?” – kérdeztünk vissza, mire Geri gondolkodás nélkül vágta rá a kétségtelenül frappáns választ: "Nem, hanem irigy!".

 

Amikor megbeszéltük, hogy a Honvéd külföldi meccseit is szívesen közvetítjük, ha erre lehetőségünk lesz, (s ha a meccset csak nálunk követhetik majd élőben a szurkolók,) rátérhettünk a beszélgetés fő témájára, vagyis arra: hogy készül a csapat az Etnikosz elleni szombati Euroliga-meccsre, mit várhatunk a görögöktől, s mire számíthatunk az eredményt illetően.

 

KISS GERGELY:

 

- Amit tudunk róluk: nincsen idegenlégiósuk, tehát abszolút görög csapat görög edzővel, görög játékstílussal, amit jól ismerünk. Lassított tempó, biztonsági felfogás és lelkes védekezés - emiatt aztán nem túl látványos a játékuk. Viszont eredményes a látványosan, akciódúsan játszó ellenfelekkel, például a magyarokkal szemben. Igyekeznek emberelőny-emberhátrány játékra szorítkozni, s jó százalékban értékesíteni a fórokat. Ez szokott lenni nagy általánosságban a képlet, ha görög az ellenfél, s nagyjából ezt várom most is. Van két-három jó lövőjük, akikre külön oda kell figyelni. Általában jó eredményeket érnek el, az Olympiakosz elleni bajnokin hátrányból feljöttek szoros meccsre (az Olympiakosz a legerősebb görög csapat, sajnos mi is megtapasztaltuk tavaly), a Dubrovnik ellen 8:8-ra álltak és az utolsó 10 másodpercben kaptak ki hazai pályán, s mint tudjuk, a Dubrovnik a világ egyik legjobb csapata.

 

- Tehát amellett, hogy az Etnikosz neve nem annyira ismert, mint mondjuk a Reccóé vagy a magyar nagycsapatoké, lebecsülni egy pillanatra sem szabad őket, sőt nagyon is komolyan kell venni a meccset. Ha azzal az elánnal tudunk játszani, mint mondjuk a Szuperkupán vagy a Vasas elleni Euroliga-mérkőzés nagy részében - azt a rövidzárlatot leszámítva -, akkor nyerni fogunk, és nem is lehet más célunk, mint ez.

 

- Komolyabb sérülése nincs senkinek, s mivel az Euroligában csak 13-an játszhatunk, mindenképpen jó összetételben tudunk kiállni. Keményen dolgoztunk a hét első felében is, mint mindig, úgyhogy remélem, fizikai probléma nem lesz. A mérkőzés azon fog eldőlni, hogy türelmesek leszünk-e, tudunk-e koncentrálni arra, hogy ne essünk a csapdájukba, ne vegyük át az ő lassú, sablonos játékukat.

 

SZIVÓS MÁRTON:

 

- Az elvárás mindenképpen a győzelem, mert aki tovább akar jutni a csoportból, annak a hazai meccseit hoznia kell. Idegenben is pontot kell rabolni, de elsődleges, hogy a hazai mérkőzését hozza.

 

- Papíron elméletileg a görögök tűntek, tűnnek a leggyengébb csapatnak a csoportból, de azért, figyelmeztető, hogy a Dubrovnik csak egy góllal tudta megverni őket úgy, hogy tíz másodperccel a vége előtt lőtték a győztes gólt. Ez önmagáért beszél. Itt már senkit nem lehet félvállról venni, bárki okozhat meglepetést. Ezzel együtt mindenképpen csalódott lennék, ha nem tudnánk megnyerni a mérkőzést, kötelező hoznunk.

 

A csapat jó állapotban van, végül is az egész szezon alatt keményen dolgoztunk, sérültünk azt hiszem - lekopogom -, egyelőre nincsen. Remélem, hogy nem is lesz. Én bajlódtam egy kis vírussal, de most már túl vagyok rajta.

 

- Mivel lennél elégedett szombaton?

 

- Győzelemmel.

 

- Milyen arányúval?

 

- A mai vízilabdában, egyáltalán a mai sportban annyira nüanszok döntenek, hogy a győzelemmel mindenképpen elégedett lennék, hogy az milyen arányú, igazság szerint részletkérdés. A három pontot kell, itthon tartsuk, és remélem, hogy a Vasasnak pedig sikerül legyőznie a Dubrovnikot.

 

GÓR-NAGY MIKLÓS:

 

- Papírforma szerint a leggyengébb ellenfelünk az Etnikosz. Láttuk a Dubrovnik elleni athéni meccsüket, és nem számítunk könnyű mérkőzésre. Igaz, a hazai pálya nekik erősen lejtett, de sose lehet tudni, hogy a bírók milyen napot fognak ki. Biztos, hogy kellemetlen csata lesz, de mindenféleképpen hoznunk kell a mérkőzést, hogy továbbjussunk.

 

- A görög csapatnak külföldi játékosa nincs, talán a kapusuk a leggyengébb pont. Igazából a bekkeknek, tehát nekem is, kellemetlen lesz, mert a centerük eléggé „csapkodós”, folyamatosan próbál hátranyomulni, tipikus „kontrásnak” is mondhatnánk, ha a bírók nem tolerálnák a produkcióit azzal, hogy sokszor labda nélkül kiállítják a bekket. Erre majd figyelnünk kell, de remélem nem lesz probléma. Jó lenne egy sima meccset játszani, hiszen nagy sorozatot kezdünk, következnek ugye a Szeged elleni meccsek, majd a Dubrovnik…, a remélt MK-továbbjutás után pedig a Magyar Kupa-elődöntő és a döntő.

 

- Ami a szombatra vonatkozó konkrét várakozásaimat illeti, nagyon bízom benne, hogy az első két negyedben két-három gólos előnyre teszünk szert. Ha nem esünk hullámvölgybe, - ez azért sajnos néha be szokott következni a harmadik negyedben, - és nem húzzuk őket magunkra, akkor remélem, hogy kitart az előny a végéig. Figyelni kell arra, hogy a görögök a meccs utolsó szakaszában jobban szoktak játszani, mint az elején. Reméljük, hogy nem fog találkozni a mi hullámvölgyünk az ő csúcsukkal, és akkor egy 3-4 gólos győzelem reálisan várható.

 

x

 

A Honvéd-Etnikosz Pireusz Euroliga csoportmérkőzés szombaton 20.15-kor kezdődik a Kőér utcában. A találkozót a Sport 1 televízió élőben közvetíti.