FACEBOOK

Magyar csúcstalálkozó az Euroligában - Párhuzamos interjú Kiss Gergellyel és Varga Dániellel

Magyar csúcstalálkozó az Euroligában - Párhuzamos interjú Kiss Gergellyel és Varga Dániellel
hozzászólás, 2007.11.23.

Újabb Vasas-Honvéd, ezúttal az Euroligában (szombat, Komjádi uszoda és Sport 1 TV, 18.30). A komoly tétért folytatott küzdelem előtt Kiss Gergelyt, a Honvéd csapatkapitányát és Varga Dánielt, a Vasas „Jolly Jokerét” kértük párhuzamos interjúra. Várhatóan mindketten klubjuk meghatározó emberei lesznek a szombati találkozón.

- Hogy látod, hogy áll a csapatod a Euroliga-főtáblás meccsek előtt? Milyen a formátok, van-e sérült?

Kiss Gergely: Határozottan és büszkén mondhatom, hogy nagy munkát végeztünk el szeptember óta fizikailag, a tornateremben, valamint a vízben egyaránt. Mindenki odatette magát, s ez így volt, most, az elmúlt napokban is. Kisebb betegségek vannak, de hát azok szinte minden héten előfordulnak. Majd meglátjuk, hogy milyen összeállításban fogunk kiállni, ez szerintem csak pénteken vagy szombaton dől el.

Varga Dániel: Azért nehéz a dolgunk, mert ebben a szezonban nem játszottunk még Euroliga-meccset. Igaz, hogy a Honvéddal már kétszer is találkoztunk, de az Euroligában nincsen tapasztalatunk. Az biztos, hogy nagyon-nagyon motiváltak vagyunk, természetesen. Sikerültjeink nincsenek, illetve bocsánat, dehogynem, van egy fertőzéses megbetegedés (Kincses Attila), de egyébként mindenki tettre kész.

- Nem unjátok még egymást a Vasassal/Honvéddal? Az, hogy most a jó nemzetközi kupaszereplés a tét, ad-e új motivációt?

K.G.: A vízilabda világa kicsi ahhoz, hogy nagyobb legyen a változatosság, az európai élmezőny öt-hat országot jelent, így könnyen összekerülnek egy országbeliek. Tény, hogy nagyon sok meccset játszunk egymással, az elmúlt években összekerültünk Euroligában, Magyar Kupában és természetszerűen előbb-utóbb bajnokságban, Szuperkupában, minden fronton. Azzal nincs gond, hogy be kellene mutatni az edzőknek a másik csapatot. Így mi már speciálisan készülünk egymás ellen, nem pusztán a jellemző játékstílust elemezzük, hanem koncentráltan figyelünk a tendenciákra, az aktuális forma jellemzőire, arra, hogy éppen miben jó vagy miben gyenge a másik csapat, annak egy-egy játékosa.

Annyiban mindenképpen más lesz a mostani találkozó, hogy külföldiek lesznek a játékvezetők, más stílusban fújnak majd. Az is változás, hogy most ha hibázik, botlik valamelyik csapat, még van lehetőség javítani akár külföldiek ellen, vagy éppen a visszavágón.

V.D.: Szerintem unjuk egymást, de azért minden Honvéd-Vasas meccs külön motivációt ad, nem beszélve arról, hogy ez egy Euroliga-mérkőzés. A mi számunkra, mivel otthon játszunk, ezt a mérkőzést kötelező megnyernünk, hogyha tovább akarunk jutni, márpedig tovább akarunk jutni.

- Van-e kidolgozott „stratégia” a csoportmeccsek sorozatára, mire koncentráltok, vannak-e kiemelt részcélok?

K.G.: A mi helyzetünk most különleges, hiszen az első három meccsünket itthon játsszuk, ebből az első a Komjádiban, idegenben lesz, utána kettő a Kőér utcában, külföldi csapatok ellen. Ezeket négy héten belül lejátsszuk, s jó lenne ha ezt az első három meccset tökéletesen, három győzelemmel zárnánk, ezzel megalapoznánk csoportbeli helyzetünket. De inkább azt mondom, hogy a három meccsből jó lenne a lehető legtöbb pontot megszerezni, főleg a két külföldi ellen. Aztán, a csoportküzdelmek második felére meglátjuk, hogy mi a felállás, addigra egy kicsit tisztább lesz a kép.

V.D.: Stratégia...? Hát, csak közhelyesen tudok erre válaszolni, hiszen minden mérkőzést szeretnénk megnyerni. Kicsit hasonló a szituáció, mint a bajnokságban az első négy között: az idegenben szerzett pont nagyon sokat ér, éppen ezért mondom, hogy ez kötelező győzelem. Ha a Honvéd idegenben tudna most pontot szerezni, akkor nagyon nagyot lépne előre a továbbjutást illetően - mondom ezt annak ellenére, hogy az első fordulóról van szó.

- Szerinted az összesítésben le kell-e győznötök a Vasast/Honvédot ahhoz, hogy továbbjussatok?

K.G.: Mindenképpen tovább tud menni együtt is a két csapat. A dubrovniki meccsen sok fog múlni mindkettőnknek. 30-30-30 százalékot adok a három csapatnak, és maximum 10 százalékot a görögöknek a továbbjutásra. Aki Dubrovnikban pontot tud szerezni, az biztos, hogy nagy lépést tesz előre a továbbjutás felé ebből a háromesélyes csoportból.

V.D.: Nagyon éles lesz a küzdelem a csoportban, el tudom képzelni, hogy az utolsó meccsen, ami éppen a Kőér utcában lesz, egy-egy gól fog dönteni. Nem a mérkőzés kimeneteléről, hanem a gólarányról, ami eldöntheti a csoport pozícióját, egytől háromig bárhova.

- Mit vársz a szombati meccstől?

K.G.: Természetesen nem mondok újat: nagy csatát várok, hiszen a Vasas most egy vereség után kezdi meg az Euroliga-szereplést, ráadásul hazai pályán kaptak ki, most biztos szeretnék kiköszörülni a csorbát. Mi pedig azzal a tudattal megyünk, hogy hazai pályán nyertünk ellenük, de az utolsó Komjádi-meccsen ugye kikaptunk, rossz játékkal. Tehát mindkettőnknek van mit feledtetnünk, az utolsó két meccse egyikünknek sem sikerült a Komjádiban, ki vetkőzi ezt le hamarabb - ez a kérdés.

V.D.: Természetesen győzelmet. Nagyon sokat foglalkozunk ezzel a meccsel, és azért is van nagy szükségünk a sikerre, mert elég rossz szériát futunk mostanában, és szeretnénk megmutatni mindenkinek, hogy nem ez a normális. Sokkal inkább az, amit az első bajnoki meccsen játszottunk a Honvéd ellen, vagy ha ez kicsit túlzás, az mindenképpen „normális”, hogy otthon, a Komjádiban mi nyerjünk.

- Hogy értékeled Varga Dániel/Kiss Gergely játékát, szerepét az ellenfél csapatában?

K.G.: Danival ellenfélként legalább annyit találkozom az idényben, mint társként a válogatottban. Mind a két szerepkörben elég sokat látom, nyilván a válogatottban más szerepet kap, mint a Vasasban, és neki ezt kell „feldolgoznia”, hétről hétre megoldania. A Vasas támadójátéka nagyon nagy részben rá épül. Fundamentális ember ezen a téren, míg ugye a válogatottban ehhez képest kevesebb a támadó szerepe.

Dani egyértelműen az elmúlt évek egyik legtehetségesebb magyar játékosa, sőt, a tehetség szó már kevés, átlépett az érett játékos kor küszöbén. Azt várom tőle, hogy szombaton ne nyújtson túl jó teljesítményt, de azon kívül egyre érettebben és hasznosabban játsszon mind a Vasasban, mind a válogatottban.

V.D.: Kiss Gergő játéka a legmeghatározóbb. Hogyha két embert lehetne „kivennem” a Honvédból, akkor az a két kapus lenne, de ha csak egyet, akkor az Kiss Gergő... A lényeg az, hogy minden tőle indul, és nem ritkán nála is fejeződik be, tehát kezdeményező és befejező játékos is lett idén a Honvédban. Egyértelmű kulcsszereplő, ebből adódóan nekünk első számú feladatunk annak elérése, hogy ő keveset legyen aktív.

-Mit üzensz neki?

K.G.: Azt hiszem, hogy nem kell kiraknia a fényképemet az éjjeliszekrényére, hogy megismerjen és emlékezzen rám. Ha mégis, szombaton jól megjegyezhet majd.

V.D.: Az üzenetemet megkapja majd a mérkőzésen! Metakommunikációs eszközökkel fogom a tudtára adni :)

x

A LEN Kupában, szombaton:

Szeged-Catania 18:30 

Eger-Nagyvárad 18:00

4 régi hozzászólás

flod hozzászólása
flod4410
2007.11.23. 20:21

általában a helyszínen lehet csak jegyet venni.

alulművelt;-) hozzászólása
2007.11.23. 16:38

hol lehet jegyet kapni rá? helyszínen csak?

Ramona hozzászólása
Ramona4408
2007.11.23. 15:42

Hajrá Honvéd!!!

... hozzászólása
...4407
2007.11.23. 14:19

A DOMINO szépen jön föl, a VASAS (sajnos) az utobbi időben nem jó... De azért hajrá VASAS