FACEBOOK

Olajfestményeken akcióznak a válogatott játékosai - rendhagyó kiállítás a Komjádiban

Olajfestményeken akcióznak a válogatott játékosai - rendhagyó kiállítás a Komjádiban
hozzászólás, 2007.11.18.

Igazán különleges festménykiállítás nyílt meg vasárnap este Budapesten. A színhely: a Császár-Komjádi uszoda aulája. A téma: a magyar férfi vízilabda-válogatott játékosai akció közben. Mint kiderült, a fiatal festőművész a meccsjeleneteket ábrázoló olajképek elkészítéséhez a vlv-n található fotókat használta fel.

Vegyes közönség gyülekezett a vasárnap esti kiállításmegnyitóra. A művészeti élet képviselői mellett feltűntek a vízilabdasport jeles alakjai. Szunyoghy Viktória 24 éves festőművész tárlatát nyitotta meg ünnepélyes külsőségek között Kemény Dénes. A szövetségi kapitány rövid beszédében azt emelte ki, hogy a képekből ugyanazt a szeretet árad, amit a válogatott hazai és külföldi szereplésein érez ő maga és a csapattagok is.

Természetesen kíváncsiak voltunk, vajon miért választ ilyen témát egy fiatal művész, így rövid beszélgetésre kértük Szunyoghy Viktóriát.

- Hát ennek végül is két oldala van, van egy szakmai, festői oldal, a víz megfogása, amit próbáltam társítani az erőfeszítéssel, az emberi grimaszokkal. Azt gondoltam, hogy ennek ábrázolására a vízilabda tökéletes. A másik oldal a tiszteletadás a sport iránt. Hiszen mégis ez az a sportág, amiben a világ legjobbjai vagyunk.

- Hogyan készültek ezek a képek?

- Fotók alapján, amiket a vlv oldalról szedtem le.

- Nem mondja! Komolyan?

- Igen.

- Akkor valami részünk van a dologban.

- Igen, igen. És hát remélem, hogy ez nem probléma. Igyekeztem akciófotókat kiválasztani, hogy a kép minél jobban kifejezze ennek a sportnak minden apró mozzanatát.

- A játékosok mit szóltak az ötlethez és a megvalósításhoz?

Szivós Mártont kell elsősorban említenem, akivel közösen találtuk ki ezt az egészet. Nagyon sokat segített nekem, különösen az elején. Aztán a fiatalok közül Bisztricsányi Dávidtól is rengeteg segítséget kaptam. Mindketten folyamatosan nézték a képeket, adták az instrukciókat. Mondjuk Marci elfoglaltsága miatt nem tudott „minden pillanatnál” ott lenni, de most azt mondta, tetszik neki a végeredmény.

- Ez a fajta kép, ez a stílus hova tartozik a művészet világában?

- Hát, igazság szerint nagyon nem tudnám kategorizálni, talán fél-fotóreálnak mondanám.

- Általában ilyenek a munkái vagy mást is csinál?

- Nekem ez 180 fokos váltás volt, mert egy teljesen más témakörben és más ecsetkezeléssel dolgoztam eddig, és más volt a téma is. Egy Afrikát körülölelő témán dolgoztam elég sokáig, és azt tanácsolták nekem az egyetemen is, hogy jól jönne egy váltás.

- Mit jelent, hogy „Afrikát körülölelő”?

- A nagypapám Afrika-kutató volt, és ezért rengeteg fotódokumentáció maradt fent utána, ezeket kezdtem el feldolgozni. Nem ugyanilyen formában, azok a képek inkább valamiféle gesztus-festészet jegyében készültek.

- Tervezi még, hogy foglalkozik vízilabdával?

- Mindenképpen.

x

A festményeket (amelyeken fél évig dolgozott a művész) három hétig lehet megtekinteni.


Fotók a kiállításmegnyitóról

Kemény Dénes kiállításmegnyitója (videó):

Címkék:
vlv festészet