FACEBOOK

Kemény Dénes: "...a pekingi aranyérem mindent felülüt"

Kemény Dénes: "...a pekingi aranyérem mindent felülüt"
hozzászólás, 2007.11.08.

Kemény Dénes szerint a Peking szónak akkor is elegendő ösztönzőt kell jelentenie, ha a sarki fűszeres lesz az új főszponzor. A Magyar Nemzet interjúja a szövetségi kapitánnyal.

Kósz Zoltán, Varga I Zsolt, Székely Bulcsú, Märcz Tamás, Vári Attila, Steinmetz Barnabás, Gergely István, Steinmetz Ádám, Varga Tamás. Kilenc olimpiai bajnok. Ők azok, akik végleg vagy átmenetileg, de már korábban kikerültek a férfi vízilabda-válogatott keretéből. Ez is mutatja, hogy bár Kemény Dénes szövetségi kapitány kötődik a játékosaihoz, nem híve a passzív romantikának; a múlt helyett a jövőbe néz.

- Hogy ennek jegyében hagyta-e ki a legújabb összetartásról, a kedden zárult háromnapos balatonfűzfői edzőtáborozásról Sydney és Athén két kétszeres aranyérmesét, Fodor Rajmundot és Molnár Tamást, illetve Pekingre tekintve hívta-e vissza Steinmetz Barnát és Varga Tamást (no meg utóbbi testvéröccsét, Varga II Zsoltot), egyebek mellett ezt tudakoltuk tegnap a kapitánytól. 

- A híradások külön is említenek egy 19 fős, úgynevezett olimpiai keretet, amelynek tagja Fodor és Molnár, nem tagja viszont Steinmetz Barna, valamint Varga Tamás és Zsolt. De ez csak fikció, ugye? Ha ön a pekingi utazó névsor kihirdetésekor behívja Mari nénit és kihagyja Kásást, Kiss Gergőt és Birost, akkor az az olimpiai keret, nem?

– Ez játék a szavakkal. A 19 fős olimpiai keret valóban létezik, papíron legalábbis mindenképpen, és szervezési nehézségeket jelentene, ha azt hétről hétre változtatnám, csak azért, mert mondjuk valakinek megfájdult kicsit a válla. A MOB-nál például azért kellett leadni e tizenkilences névsort a játékosok tartózkodási helyével egyetemben, hogy ha a WADA munkatársai hirtelen doppingellenőrzésre érkeznének, azonnal lecsaphassanak rájuk. Maga az olimpiai felkészülés május második felében kezdődik, igazából majd az lesz döntő, az akkori első edzésre kit hívok meg. Mert abba a keretbe bekerülni kívülről már nem lehet, azt szűkítem tovább 13, illetve először 15 főre, a júliusi malagai Eb-re. Másrészt az is igaz, hogy hülye lennék olyasvalakit elvinni Balatonfűzfőre, akinek semmi esélye nincs rá, hogy kijusson Pekingbe.

– Fodor és Molnár kihagyásával kapcsolatban több verzió is él, még olyan is, amely szerint annyira biztos a helyük, hogy másokat tesztel helyettük. Én ezt azért elvetném, helyesen teszem?

– Én pedig nem kommentálnám. Döntésemről nem beszéltem, pontosabban nem akartam beszélni Fodorral és Molnárral sem. Gondoljanak, amit akarnak, a lényeg az, hogy ez jobb teljesítményre sarkallja őket, és akkor a csapat mellett ők is jól járnak.

– Azért ez is válasz, ha csak a sorok közötti is. Ha tehát azért maradtak ki, mert egy ideje elégedetlen velük, mert ön szerint nem elég jók, vagy vannak náluk jobbak, akkor két verzió lehetséges: az első, hogy nem is számít már rájuk, a második, hogy fel akarja piszkálni őket.

– Feleletnek elég, ha tisztázzuk, hogy a tizenkilences olimpiai keret változatlan, de májusig egyébként sem hozok olyan döntést, amely visszafordíthatatlan lenne.

– A válogatott és a kapitány számára mennyire kulcskérdés a kerettagok zömét adó Honvéd szereplése, állapota? Hiszen a vízen és szárazon valószínűleg még mindig legerősebb magyar klub júniusban, hat év után elveszítette a bajnokságot, ősszel az Eger és a Vasas elleni rangadón is kikapott, két alapember, Benedek Tibor és Biros Péter eligazolt, és a főszponzort is csak jövő nyárig, az olimpia végéig köti a szerződése. Ha bizonytalanná válik jelen és jövő, az mennyiben hathat vissza a nemzeti együttesre?

– Az egri meccs végig nagyon szoros volt, döntetlen is lehetett volna, a Szuperkupán pedig már vissza is vágtak a Vasasnak, az egyetlen valóban rosszul sikerült mérkőzés a Komjádi uszodai bajnokin elszenvedett vereség volt, de ennyi belefér. Honvéd-kérdés tehát nincs. Ettől persze még igaz, hogy Benedek és Biros távozása nemcsak szakmai veszteség, hanem a csapat hierarchiáját, belső életét is átalakította, mindenkinek újra meg kell találnia a helyét a vízben és az öltözőben is. De ezt a folyamatot felesleges siettetni, a kockák úgyis a helyükre kerülnek. Ami pedig az esetleges bizonytalanságot illeti, ha én ilyen helyzetbe kerülnék, és úgy tudnék pólózni, mint a mai válogatottak, akkor minden okom meglenne rá, hogy kiválóan játsszak. Pontosabban csak ezt tehetném, a klubomban és a válogatottban is. És akkor mit érdekelne engem a jövő? Válogathatnék az ajánlatok között. A témához végül annyit: a Peking szónak önmagában elegendő motivációt kell jelentenie, még akkor is, ha kiderül, hogy a sarki fűszeres lesz az új főszponzor.

– Ezért hívta vissza Varga Tamást? Steinmetz Barna és Varga II Zsolt esetében ugyanis dönthetett tisztán szakmai alapon, de Varga Tamás Athén után önszántából mondta le a válogatottságot, sőt, még azt is meghatározta, hogy egyéves időtartamra. Ön ezt aztán megfejelte, kérés nélkül is. Zokon vette a „Terminátor” önkényes elhatározását, de most a cél érdekében megbocsátott neki?

– Tamás döntése disszonáns volt, hiszen egy válogatott nem úgy működik, hogy most jövök, most meg nem jövök. Nemet persze bárki mondhat bármikor, de igent csak az edző, a kapitány. Normális esetben, hosszú távú, pedagógiai hatásokat mérlegelve talán nem kellett volna behívnom, de van egy rövid távú célunk is. Nyerni szeretnénk Pekingben. Ezért most semmi más nem számít, csak a csapat jelenlegi játékereje, igénye.

– Ha tehát a tavaszi, melbourne-i világbajnoki döntőben Szivós Márton vagy Varga Dániel belövi a ziccerét, és megvertük volna a horvátokat, akkor Varga Tamás nagy valószínűséggel ott sincs Balatonfűzfőn?

– Helyesen mondja. Részcélok esetében megengedhettük, hogy az előbb említett hosszú távú érdekeket tartsuk szem előtt, de a pekingi aranyérem mindent felülüt. Az olimpia szent és sérthetetlen.

Ballai Attila
(Magyar Nemzet)

10 régi hozzászólás

Gergőke hozzászólása
2007.11.11. 13:37

Ezt azért...! Teljesen igaz!!!

MV hozzászólása
MV4303
2007.11.10. 16:32

Mi az h Benedekből eddig nem volt sok haszna a válogatottnak mióta visszakerült? Ezt azért...

Rolling hozzászólása
2007.11.09. 15:00

Az furcsa, hogy Varga Tamás egészségi okokból nem kérhetett 1 év pihenőt, ugyanakkor Benedek egészségi okokból (elvileg) végleg visszavonult a válogatottól. Aztán Benedeket a kapitány visszakönyörögte (sok haszna eddig nem volt a válogatottnak ebből), míg Varga Tamás még mindig félig büntiben van, és csak kényszerből tagja a nem olimpiai keretnek. Történtek bizonyos változások az elmúlt idők eseményei miatt, de a kapitánynak is meg kellene változni, őszintének kellene lenni, mert ez is kell a pekingi sikerhez.

Anita hozzászólása
Anita4292
2007.11.09. 14:38

Én is csak csatlakozni tudok az előttem szólokhoz szerintem is ott lenne a helye Csuvinak a válogatottban és remélem ez is így lesz bár ez alapján az interjú alapján nem sok reményt látok rá de hátha!

SAPécs hozzászólása
2007.11.09. 14:02

Nem egészen értem, hogy Varga Tamást, aki korábban az egészsége miatt már került szinte kilátástalan helyzetbe, miért kellett a válogatottság lemondása miatt ennyire mellőzni. Persze nagyon fontos az eredmény, de azért egy ember egészsége mégis csak fontosabb kell, hogy legyen. Varga Tamás, amíg egy évet itthon játszott eléggé szabadjára engedte az indulatait a meccsken, ha a fegyelmezetlenségével indokolja a Kapitány, hogy miért nem hívja visza a válogatottba, azt sokkal érthetőbbnek gondolnám. Így viszont, - pláne, hogy Benedeket végül is visszahívta - elég igazságtalannak érzem. Mindenesetre az akár elégtétel is lehet Csuvinak, hogy azért került vissza, mert feltehetően nélküle nem megy az "arany-szerzés". A többiek visszahívásával is maximálisan egyetértek. Kívánok Csuvinak egy kicsit több fegyelmezettséget, és mindannyiuknak a tőlük megszokott erőt és kitartást.

P hozzászólása
P4289
2007.11.09. 10:23

Nem azért fogjuk megnyerni az Olimpiát mert mi vagyunk a legjobbak, hanem mert a sors így akarja.:D 3. olimpiai arany, Kemény Dénes 3. (és valószínűleg utolsó) olimpiai aranya, és a 3. Szívós is olimpiai bajnok lesz. Jól mondja Kemény Dénes, az lesz az olimpiai keret, ami akkor a legerősebb.:) Sztem nyerünk, bár kemény lesz.

Dani hozzászólása
Dani4288
2007.11.09. 08:47

Minden tiszteletem Kemény Dénesé és az őt segítő edzői stábé! A JÁTÉKOSOKAT nem is említem, természetes, hogy ŐK a LEGNAGYOBBAK! Azonban szerintem, is csak Steinmetz Barna és Varga Tamás csapattagságával lehet esélyünk a csodálatos 3. aranyérem megszerzésére!

borso hozzászólása
borso4287
2007.11.09. 06:11

A cikk nagyon jó, de van egy tévedés benne: Benedek Tibor neve hiányzik az elején a felsorolásból, pedig már ő is kimaradt a válogatottból, nem is olyan rövid időre mint Steinmetz Ádám. Ha S .Ádám neve szerepel, akkor Benedek nevét is meg kell említeni.

brasil82 hozzászólása
2007.11.08. 21:10

Szent meggyőződésem, hogy Varga Tomi és Steinmetz Barna nélkül nincs esélyünk a szerbek és a horvátok ellen! Nem állítom, hogy az ő jelenlétükkel zsebben az arany, de a fordítottját igen: nélkülük nem lesz címvédés! Nagyon bízom benne, hogy ezt Kemény doktor is így látja!

SZP  hozzászólása
SZP 4284
2007.11.08. 17:46

Végre, világosan, egyenesen feltett konkrét kérdések. Nemcsak a szokásos simogatás, a sok arany miatt, meg a szokásos hurráoptimizmus. És a sorok között végre lehetett olvasni is. Csak nem értem miért kellett minket két éven keresztül hülyíteni... Ezek szerint nyitot a keret az olimpiára, csak Kemény két arannyal a zsebében szereti játszani a Latabárt. Ennyi