FACEBOOK

Zárónap a FILA Kupán - a Jug Dubrovnik nyerte a tornát

Zárónap a FILA Kupán - a Jug Dubrovnik nyerte a tornát
hozzászólás, 2007.09.16.

A Jug Dubrovnik meggyőző teljesítménnyel, pontvesztés nélkül nyerte meg a szegedi FILA Kupa nemzetközi tornát. A magyar csapatokat a Mladost Zágráb is megelőzte. A torna legjobb játékosa Varga Tamás, a legjobb kapus Gergely István, a gólkirály a horvát Boskovics lett. (Vasárnap: Nagyvárad-Mladost Zagreb  9:19, Jug Dubrovnik-Vasas 13:10, Szeged-Honvéd 7:8)

NAGYVÁRAD-MLADOST ZAGREB  9:19 (3:2, 1:5, 2:5, 3:7)

Az első negyedet megnyerte, sőt 4:2-re is vezetett a Mladost ellen a román bajnok Nagyvárad. Ekkor azonban a horvátok megrázták magukat és zsinórban hat gólt dobva "helyreállították a rendet". A második negyedet nagyváradi gól zárta, de a nagyszünet után folytatódott a Mladost menetelése. Végül a zágrábiak fölényesen győztek az esti meccsen elfáradt nagyváradiak ellen.

JUG DUBROVNIK-VASAS 13:10 (2:3, 3:2, 3:1, 5:4)

Talán az első meccs volt a tornán, amely közben fel sem vetődött, hogy felkészülési mérkőzésről van szó. Igazi presztízscsatát vívott a két csapat, s a piros-kékek szempontjából ez igencsak érthető, hiszen a Dubrovnikkal szemben legutóbb az Euroliga negyeddöntőjében szálltak medencébe, s akkor minimális különbséggel maradtak alul. Két dolgot nem árt figyelembe venni az eredmény értékelésekor: a Vasas csak nemrégiben kezdte meg a felkészülést, a horvátok pedig már több mint egy hónapja együtt gyakorolnak. Ez látványosan kitűnt, főként a mérkőzés kritikus pillanataiban. Az is kiderült, hogy a szombat este lejátszott meccs, a nagyváradiak elleni döntetlen sokat kivett a piros-kékekből.

Kiegyenlítetten indult a meccs, sőt, a Vasas a második negyed elején már három góllal is vezetett. Boskovics vezérletével szívósan feljöttek a horvátok és félidőre már döntetlen, 5:5 állt az eredményjelző-táblán. Ezután még Steinmetz Barna újra a Vasasnak szerzett vezetést, de sajnos három horvát gól következett, s ez végzetesnek bizonyult. A negyedik negyedben az összesen négygólos Boskovics és Obradovics "főszereplésével" egyértelműen a Vasas fölé kerekedtek a vendégek, hiába lőtt a Vasas védője, Mátyás csak ebben a játékrészben három gólt, ami rendkívüli teljesítmény. (A magyar bajnoknál egyelőre keresik a helyüket az új szerzemények.)

A Vasas elleni győzelmével a horvát bajnok pontvesztés nélkül nyerte meg a FILA Kupát.

Varga Dénes:

Mindenéppen jó volt ez a torna arra, hogy  összeálljon a csapat és gyakoroljuk azokat a sémákat, amiket idény közben is fogunk játszani. Persze ez még idényeleji forma volt, ennél csak jobb lehet.

SZEGED-HONVÉD 7:8 (5:1, 2:1, 0:3, 0:3)

Szegedi csoda körvonalazódott a nagy melegben, a torna utolsó mérkőzésén. A Varga Tamás nélkül játszó hazaiak (Csuvi szemébe belekaptak egy korábbi meccsen, így orvosi tanácsra nem játszott) már 7:1-ra is vezettek, de még félidő előtt Kiss Gergely betalált, így a nagyszünetben megbeszélhették egymással a honvédosok, hogy letesztelik: be lehet-e hozni ötgólos előnyt két negyed alatt az otthon játszó Szeged ellen. A recept nyilvánvalóan az volt, hogy gólt nem szabad kapni, elöl pedig a lehetőségek közül annyit ki kell használni, amennyi elegendő a győzelemhez. A terv bevált, két negyed alatt egyetlen gólt sem kaptak a fővárosiak, s mivel ők dobtak negyedenként hármat, ezzel éppen megszerezték a győzelmet, valamint a torna harmadik helyét.

A torna végeredménye:

1. Jug Dubrovnik 10 p. 59-49

2. Mladost Zagreb 8 p. 58-42

3. Honvéd 6 p. 50-39

4. Vasas 3 p. 50-59

5. Szeged 2 p. 40-47

6. Nagyvárad 1 p. 39-60

A torna legjobb játékosa Varga Tamás (Szeged) lett, a legjobb kapus Gergely István (Honvéd), a gólkirály pedig 17 találattal Miho Boskovics (Jug Dubrovnik).