FACEBOOK

FILA Kupa, Szeged, első nap

FILA Kupa, Szeged, első nap
hozzászólás, 2007.09.14.

Megkezdődött Szegeden az év legrangosabb magyarországi klubtornája, a FILA Kupa, amelyen a két legerősebb magyar klubcsapat mellett a horvát és a román bajnok, továbbá a Mladost Zagreb és a jelentősen megerősödött házigazda, a Szeged szerepel. A felkészülési torna mérkőzéseiről nap közben folyamatosan tudósítjuk olvasóinkat. (Nagyvárad-Szeged 4:7, Jug Dubrovnik-Honvéd 10:9, Vasas-Mladost Zagreb 8:9, Nagyvárad-Honvéd 7:12, Szeged-Vasas 11:13, Mladost-Dubrovnik 12:14)

Verőfényes időben kezdődött meg a torna, a pulóverek hamar lekerültek, és már a 9 órakor kezdődött első mérkőzés alatt több néző félmeztelenre vetkőzve figyelte a játékot a szegedi nyitott uszoda partján.

NAGYVÁRAD-SZEGED 4:7 (1:3, 3:2, 0:1, 0:1)

Az első negyedben a hazaiak megléptek, s úgy tűnt, hogy a továbbiakban csak a különbség tartása lesz a feladatuk. Félidőre azonban egy gólra csökkentette hátrányát a román bajnok, s a gólszegény második félidőben a Szeged bizony megszenvedett a győzelemért. A vendégek szervezetten védekeztek, s a távoli lövések elhaltak a blokkban, vagy a román kapus védett. A várakozáshoz képest jóval kevésbé motivált hazaiak közül kiemelkedett az új csapatában most először játszó Varga Tamás, aki négy góllal vette ki részét a győzelemből, s láthatóan nagyon komolyan vette bemutatkozó mérkőzését.

Érdekesség, hogy a nagyváradi csapat tagjainak nagyjából a fele magyarajkú, így a csapat kapusa hol magyarul, hol románul adta az utasításokat, de volt olyan mondat, amit románul kezdett el, és magyarul fejezett be...

Baksa László:

Érződött a játékunkon idény eleji forma, de természetesen nagyon örülök, hogy nyertünk. Sok helyzetet kjihagytunk, támadásban mindenképpen javulnunk kell.

JUG DUBROVNIK-HONVÉD 10:9 (2:1, 3:4, 3:2, 2:2)

Végig kiegyenlített küzdelmet produkált a két csapat. Helyenként parázs volt a hangulat, amit az is mutat, hogy három ötméterest is ítéltek a bítrók - Molnár Papesz, Boskovics és Kiss Gergő egyaránt értékesítette a lehetőséget. A Honvéd különösebb lelki teher nélkül, felszabadultan játszott, a horvátok pedig a tőlük megszokott, nagy győzniakarással, s ez izgalmas, érdekes meccset hozott.

Az elején a Jug kapott jobban lábra, de végig fej fej mellett haladt a két csapat, s az utolsó percben lehetőség volt az egyenlítésre, de a honvédosok időkérés után elpuskázták az emberelőnyös helyzetet.

A Dubrovnik játékmestere a négygólos Obradovics volt, de kiemelkedett a mesterhármasig jutó Boskovics is. A Honvédnél elsősorban Hárai dicsérhető, aki láthatólag lendületben maradt a sikeresen megvívott junior vb-döntő óta. Ezúttal háromszror volt eredményes.

Hárai Balázs:

Nagyon nehezek ezek a mérkőzések, mert a válogatott játékosok mindössze egy hete edzenek, a kondíció még nem igazán van rendben, de ettől függetlenül egész jól kezd alakulni a játékunk, kezdünk csapatként játszani. A védekezésre összpontosítunk leginkább, mert az a legfontosabb. 

Gór-Nagy Miklós:

Jó érzés volt játszani. Biros Peti sapkáját kunyeráltam el, és jelentem, a kiabálást nem rontottam el ("Hajrá Dominó!"). A játékot még keressük, az év eleji forma gondjával küszködünk, de bizakodó vagyok, esélyesek vagyunk.

VASAS-MLADOST ZAGREB 8:9 (2:1, 2:2, 2:4, 2:2)

Az elején magabiztosnak tűnt a Vasas, Steinmetz Barna gyönyörű távoli ejtésével és Kincses góljával kétgólos előnyre is szert tett. Ezt az előnyt sokáig sikerült megtartani, de aztán a harmadik negyedben következett egy rövidzárlat: Varga Dénes gólja után zsinórban négy találatot kaptak a piros-kékek és a kétgólos előnyből kétgólos hátrány lett. Az utolsó negyedben a Vasas mindent megtett az egyenlítésért, de a Zágrábnak egy gólt sikerült megőriznie az előnyéből a végére. A Vasasban hosszú idő után először játszott Steinmetz Ádám, és ugyancsak tagja volt a csapatnak a mandulaműtétje után még mindig lábadozó Tóth Márton. (A Vasas egyébként a legkevesebb, mindössze 10 mezőnyjátékost nevezte.) A mérkőzést Kincses három, Varga Dénes két góllal zárta.

Az első három mérkőzés után megállapítható, hogy a magyar csapatokban különösen azok vannak elemükben, akik a junior vb-ről nagy sikerélménnyel tértek haza, így Hárai Balázs, Varga Dénes és Kincses Attila.

Varga Dénes:

Ez volt az első meccsünk most együtt, semmit nem jelent, hogy kikaptunk. Voltak szép megoldások, kiemelném Kincses teljesítményét.

NAGYVÁRAD-HONVÉD 7:12 (2:3, 0:2, 4:4, 1:3)

Az elején a Honvéd gyorsan elment három góllal (Gór-Nagy Miklós, Szivós és Kiss Gergely révén), s ez megadta az alaphangot. A nagyváradiak nagy erőfeszítéssel visszakapaszkodtak, de akkor megint kaptak kettőt. A harmadik negyed "gólzápora" jórészt annak volt köszönhető, hogy már mindkét csapat elkönyvelte a Honvéd-sikert és különösebb feszültség nélkül, bátran gyakorolta az új taktikai elemeket. A negyedik játékrészre láthatóan elfáradtak a nagyváradiak.

A Honvédból elsősorban a nagyon jól mozgó, háromgólos, Szivós Márton teljesítménye érdemel említést, emellett feltűnő volt, hogy Kiss Gergő, az új csapatkapitány sokat irányította társait, igyekezett megfelelni új szerepkörének. 

Szivós Márton:

Új év, új csapat. Gondolom, idő kell mindenhez, az újaknak beilleszkedni, nekünk pedig megszokni az ő játékukat. A két idősebb játékos távoztával a szerkezet kicsit nyilván változni fog. Úgy gondolom, ha ezt jól oldjuk meg, s olyan hozzáállással dolgozunk, mint ami ezen a héten jellemzett mindenkit, akkor sikeresek leszünk.

SZEGED-VASAS 11:13 (3:3, 3:3, 3:3, 2:4)

A meccs igazi presztízscsatát hozott, egyik csapat sem vette félválról a küzdelmet. Jobban kezdett a Szeged, de a Balatoni Máté révén elért kétgólos előnyt Kovács Róbert duplája egalizálta. Ettől kezdve szinte végig kiegyenlített küzdelem volt, amit jól mutat, hogy az első három negyed eredménye egyaránt 3:3 volt. Az utolsó játékrészre elfáradtak a hazaiak, így a Vasas a jól játszó Varga Dénes és Heinrich Dávid jóvoltából négygólos előnyre tett szert, ezt már csak csökkenteni tudta a Szeged.

Baksa László:

Az elején kaptunk hat lefordulásgólt, de még így is tartottuk magunkat, három negyedig partiban voltunk a Vasassal, aztán elfáradtunk.  Látszott, hogy nagyon hiányzik Milos (a kézközépcsont-töréssel bajlódó szerb Korolija, a szerk.) a centerből, ez felemésztette Varga Tamás hátsó játékát és lövőjátékát. Ettől függetlenül nem csak Csuvinak kellene vállalkozni, bátrabban kéne játszani. Lesz még jobb is, nekem is, mert a végére kiengedtem, sajnos volt két potyagól.

MLADOST ZAGREB-JUG DUBROVNIK 12:14 (2:3, 5:2, 1:3, 4:6)

Igazi horvát rangadó volt, vérre menő küzdelem (néha szó szerint), fordulatos, izgalmas, hajtós meccs. A Jug kezdett jobban, a második negyedben viszont tarolt a Mladost. Az Euroliga-ezüstérmes összekapta magát és egyenlített a harmadik játékrész végére, a negyedik negyedben pedig bebiztosította a győzelmet. Úgy is lehet fogalmazni, hogy a két veretlen csapat mérkőzését a kapusok küzdelme határozta meg. A Jug győzelme megérdemelt.

A torna állása az első nap után:

1. Jug Dubrovnik 4 p. 24-21

2. Honvéd 2 p. 21-17

3. Vasas 2 p. 21-20

4. Szeged 2 p. 18-17

5. Mladost Zagreb 2 p. 21-22

6. Nagyvárad 0 p. 11-19

Folytatás szombat reggel a magyar csúcsrangadóval.

A torna teljes programja

5 régi hozzászólás

NEMECSEK ANITA/ NAGYVARAD/ROMANIA hozzászólása
2007.09.21. 23:02

sziasztok en varadi vagyok es ismerem az egesz csapatott nagyon jol es nem magyarok csak tudnak egy kicsit magyarul epp hogy meg tudnak szolalni,az igaz hogy par vizilabdazo atigazolt toletek hozzank ami nagyon jo csak orulok neki legallabb erosodik a csapat.Tarnovetschi pedig roman nagyon keveset tud magyarul,en peldaul fogtam a hasam a rohogestol mikor arra kert hogy tanitsam meg magyarul,de ment neki a beszed csak a kiejtes nagyon elfuseralt.EN pedig varadi letemre most nem nekik szurkoltam hanem a honvednak mert szerintem ok a legjobbak.HAJRA FIUK!!!

Bagodabago hozzászólása
2007.09.14. 19:59

nem csak a nagyvaradi kapus (barath) es jobbszelso (zentai)magyar, hanem tenyleg tobb mind a fel csapat magyar. ha kadar, ridzyk, nyitrai vagy tarnoveckinel ez egyertelmu, vannak olyan jatekosok akiknek a neve roman ugyan de az anyukajuk magyar es termeszetesen tokeletesen beszelnek magyarul. ezenkivul a nagyvaradi roman jatekosok is baszelnek magyarul mert a leghiresebb es legeredmenyesebb nagyvaradi gyerek vizilabda edzo, miki bacsi, nem beszelt romanul es a vizilabda mellett a gyerekeknek muszaj volt magyarul is megtanulniuk. amikor bukarestben jatszik a csapat a taktikai utasitasok szinte kivetel nelkul magyarul hangzanak el, az ellenfelek nem ertik. az egyetlen jatekos aki nem sokat ert magyarul az a tavaly bukarestbol nagyvaradra szerzodott ungurianu, akinek furcsa mod a neve azt jelenti hogy magyar :)

g hozzászólása
g3984
2007.09.14. 16:58

Peapsy, nem világos, hogy mi a bajod azzal a mondattal, talán olvasd el még egyszer... Nem a kapusról szól, hanem arról, hogy a fél csapat magyarajkú, ez pedig azt jelenti, hogy a fél csapat magyar. Szerintem.

peapsy hozzászólása
peapsy3982
2007.09.14. 14:21

A Nagyvárad csapatában a kapus nem magyarajkú, hanem konkrétan magyar, ő ugyanis a tavaly még éppen a Szegedben játszó Baráth Feri, aki ráadásul szegedi lakos, idén igazolt a Nagyváradhoz a szintén magyar, tavaly fradis Zentai Tamás centerrel. de egyébként a nagyváradi csapatban tényleg sok a magyarajkú, szinte mindenki beszél, vagy legalábbis ért magyarul.

Csaszi hozzászólása
Csaszi3981
2007.09.14. 09:49

Nagyon erős torna, jó lenne több ilyet látni, bár a legjobb egy regionális (magyar+exjugo) szuperbajnokság lenne 8-10 csapattal.