FACEBOOK

Hírek Itáliából

Hírek Itáliából
hozzászólás, 2007.05.09.

Pontosabban először a napfényes Spanyolországból… A Pro Recco csapata ugyanis az emlékezetes egri kirándulás után nem hazafelé vette az irányt, hanem Barcelonába utazott. Ezalatt „otthon” megkezdődött a bajnoki rájátszás a döntőbe kerülésért és a kiesés elkerüléséért.

Az olasz bajnok immár évek óta rendszeresen egy hetet tölt - ilyen idő tájt - Barcelonában a CNA Barceloneta vendégeként. (A spanyolok a látogatást természetesen viszonozzák.) A mostani kétkapuzásokat éppen az a Barceloneta-Honvéd-meccs előzte meg, amelyen a magyar bajnok elveszítette Euroliga-veretlenségét.

 

Madarasék jó kis csapatot ismertek meg a Barcelonetában, nem véletlen, hogy a gárdának az utolsó fordulóban is volt esélye a továbbjutásra (végül a Posillipo jutott a Honvéd mögött a negyeddöntőbe.) A hétközi kétkapuzásokon olyan is volt, hogy a spanyolok győztek. Aztán az egyik nap, amikor szokásos edzésre érkeztek, azt látták, hogy a kétkapuzás ünnepélyes külsőségek között zajlik, vagyis hivatalos mérkőzésre szállnak vízbe. (Az általában félórás utazás az uszodába egy hatalmas dugó miatt éppen aznap másfél óráig tartott, így a meccset a tervezettnél később kezdték.)

 

Mint kiderült, a XII. Polichon Kupáért szálltak vízbe a csapatok, és a Barceloneta a meccs elején rendesen belehúzott. 3:1-re megnyerték az első negyedet, s a folytatásban is ők szereztek előbb gólt. Ekkor rázta meg magát a Recco és előbb felzárkózott, majd a győzelmet is megszerezte. A csapat legeredményesebb játékosa Madaras Norbert volt három góljával. (A megfázással bajlódó Kásás Tamás nem szerepelt a meccsen.)

 

Az elmúlt hétvégét már Reccóban töltötték a bajnok csapat játékosai, és kíváncsian kísérték figyelemmel a bajnoki rájátszás eseményeit.

 

A Recco csoportelsőként már a legjobb négy között van az olasz bajnokságban, ellenfele az elődöntőben a két győzelemig tartó Brescia-Cremona páros mérkőzés továbbjutója lesz. Az első találkozó sima Brescia-győzelmet hozott (13:7), a mostani hétvégi visszavágón azonban némi meglepetésre, hosszabbítás után a Cremona győzött - többek között Varga I. Zsolt három góljával.

 

- Ez számunkra előnyös, hiszen ha a Brescia megszerezte volna második győzelmét, akkor a párharc eldőlt volna, s már kizárólag a szerdai Recco-Brescia Euroliga-meccsre kellett volna koncentrálniuk. Így viszont lesz egy mindent eldöntő harmadik meccs a két csapat között, s a tét nem kisebb, mint a bajnoki elődöntő, vagyis többek között a jövő évi Euroliga-szereplés - mondta Madaras Norbert a vlv.hu-nak.

 

Az élcsoportban, a másik ágon a Savona már biztosította helyét az elődöntőben, ellenfele a szintén csoportelsőként végzett Posillipo lesz.

 

Nagy izgalmakat hozott a bennmaradásért folytatott magyar érdekeltségű páros mérkőzés. A Chiavari-Camogli-találkozón öt magyar játékos szerepelt, s többek között olimpiai bajnokaink néztek egymással farkasszemet. (Varga Tamás és Regős Áron a Chiavariban, Szécsi Zoltán, Binder Szabolcs és Weszelovszky László a Camogliban játszik.)

 

A meccs alakulását döntően befolyásolta, hogy Binder Szabolcsot a második negyed harmadik percében „brutalitásért” végleg, cserével kiállították. A vendégeket ötméteressel és négyperces emberhátránnyal is büntették. A helyzetet kihasználva – Varga Tamás vezérletével – elhúzott a Chiavari, amely biztosnak látszó, ötgólos előnyt gyűjtött össze az utolsó negyedre. Ekkor azonban váratlan fordulat történt: a „maradék” két magyar, Szécsi és Weszelovszky hathatós közreműködésével elkezdte ledolgozni hátrányát a Camogli, s nem sok hiányzott az egyenlítéshez sem, ami azonban már nem sikerült. (Megvolt rá a lehetőség: emberelőnyt kaptak a vendégek, a kiállított játékos pedig „szerelésgyanúsan” avatkozott közbe, de ötméterest már nem adtak a bírók…)

 

- Mivel Binder a következő két meccsen nem játszhat, nem sok esélyünk maradt, azt viszont igyekszünk megjátszani - mondta a vlv.hu-nak Szécsi Zoltán.

 

Olasz bajnokság, páros mérkőzések

 

Az elődöntőbe jutásért:

 

Május 1.:

Savona-RN Florentia 10:9 (2:1, 2:2, 3:4, 3:2)

 

Május 2.:

Brescia-Cremona 13:7 (5:1, 2:2, 3:3, 3:1) (Varga I. Zsolt 2)

 

Május 5.:

RN Florentia-Savona 9:13 (2:3, 3:3, 2:3, 2:4) – továbbjutott a Savona

Cremona-Brescia 13:12 (2:2, 3:3, 1:2, 4:3, 2:1, 1:1) - hosszabbítás után (Varga I. Zsolt 3, egy ötméteresből) – a továbbjutást eldöntő harmadik mérkőzés május 12-én lesz

 

A kiesés elkerüléséért:

 

Május 5.:

Salerno-Ortigia 12:6 (3:0, 3:1, 4:1, 2:4) (Katonás 2)

Chiavari-Camogli 9:8 (1:1, 5:1, 2:1, 1:5) (Varga Tamás 3, illetve Weszelovszky 1)