FACEBOOK

Régi csapat ellen, régi uszodában

Régi csapat ellen, régi uszodában
hozzászólás, 2007.04.23.

FTC - Szeged 10-10Baksa László az FTC-ben kezdett el vízilabdázni, és nem is hagyta el a zöld-fehét együttest egészen az idei szezonig, amikoris Szegedre igazolt. Az első fordulóban új csapatával, hazai medencében simán verte nevelőegyesületét (10-6), ám most hétvégén a Népligetbe látogatott a Tisza-parti együttes, ahol csak egy 10-10-es döntetlent sikerült elérniük. Baksa már a szegedi meccsen is elmondta, milyen furcsa volt a Fradi ellen játszani, és már akkor kiemelte, hogy a pesti találkozót várja igazán. Ehhez képest nem látszott rajta semmi izgalom...

Az első negyed a Fradi labdaelhozatalával indult, amit kihagyott helyzetek követtek mindkét oldalon. Az első találat(ok)ra majdnem a negyed feléig kellett várni: egy zöld-fehér találatra már az "ellentámadásból" válaszolt a Szeged, így 1-1 állt az eredményjelzőn. De nem soká, mert a következő támadásból vissza is szerezte a vezetést a Ferencváros, 2-1. Más érdemleges nem történt, a negyed végén Baksa még bemutatott egy nagy védést, aztán két perc szünet következett.

A második játékrész elején szintén a hazai csapat bizonyult gyorsabbnak a ráúszásnál, mégis a Szeged szerezte az első találatot, egy hatalmas átlövésgólból. Ezután azonban sorra hagyta ki az emberelőnyös szituációit a vendégegyüttes, amit a Fradi meg is torolt két gyors góllal (az első megúszásból, a második fórból esett), 4-2. Egy szegedi szépítő-találat után azonban újabb két emberelőnyét értékesítette a Fradi, így már 6-3-ra vezettek a félidőben.

Mindeközben szegedi oldalon Baksa László teljesítménye volt igazán figyelemreméltó. A fiatal kapus úgy irányította a védelmet, hogy gyakorlatilag mindenkinek ő mondta meg, épp hova helyezkedjen, mit csináljon. Ha társai hallgattak rá, rendre ki is maradtak az FTC-helyzetei.. Az pedig külön megjegyzendő, hogy míg korábban egy esetleges védelmi hibánál nagyon vehemensen kiabált csapattársaival, most már inkább az volt jellemző, hogy a szituáció után -edző módra- elmagyarázta az illetőnek, mit kellett volna másképp csinálnia. Tekintélytparancsolóan működött, na..

Ennek meg is lett az eredménye a harmadik negyedben, ahol a játékrész elején ugyan elöl nem igazán működött a gépezet, ellenben hátul.. kivédekezték szinte az összes fradista támadást - amihez persze egy-két Baksa bravúr is társult. Ezt támasztják alá a számok is: a negyed első találatát ugyan a Fradi szerezte, amivel már 7-3-ra vezettek, de a játékrész végére kiegyenlített a Szeged! (7-7)

Semmi sem dőlt el tehát a záró játékrész előtt. A Szeged, a mérkőzésen először, elhozta a labdát, és centerből egy gyönyörű csavarral átvette a vezetést - szintén a mérkőzésen először. A Ferencváros támadását hatástalanították: labdát szereztek, majd ötméterest harcoltak ki elöl, ezzel már 7-9. Már-már eldőlni látszott a meccs, a Fradi szépítő találatára újabb, emberelőnyből szerzett góllal válaszoltak a szegediek, ekkor azonban következett a némileg kaotikus végjáték. Baksa védése után kontrát fújtak a felúszó szegediek ellen, és a "szétzilált" medencében a Baksa kapuja előtt hellyel-közzel egyedülmaradt hazai játékos belőtte az egy az egyben helyzetet: 9-10. A vendégegyüttes a hátralevő időben nem tudott eredményes lenni, ellenben az utolsó fél percben emberfórt kapó hazai gárda időkérés után értékesítette az előnyt, kialakítva ezzel a 10-10-es végeredményt.

Azt azonban továbbra is állíthatjuk: Baksa nélkül nem tartana itt ez a szegedi csapat...

 

-Pethő Réka-