FACEBOOK

Szivós Márton, a dunai hajós

Szivós Márton, a dunai hajós
hozzászólás, 2007.04.15.

Vasárnap került megrendezésre a XVII. Gróf Széchenyi István Evezős Évednyitó Emlékverseny. A klasszikus versenyszámok mellett egy különleges futamra is sor került, két fixüléses tízevezős hajóban öldöklő küzdelmet folytatott több neves sportoló, többek között Szivós Márton is.

Az emlékverseny ünnepélyes koszorúzással kezdődött. Az első világháborúban elesett szigeti evezősök emlékhelyét koszorúzták meg, majd a Magyar Evezős Szövetség elnöke már a Wesselényi csónakházban megtartotta az ünnepélyes megnyitó beszédét. A stégen elhelyezett három hajót hivatalosan megkeresztelték, olyan szép neveket kaptak, mint pl. Gigi. Volt pezsgő, koccintás, apró sütemények...

Az előzetes programmal ellentétben (először a sztárfutam startolt volna) a klasszikus kormányos nyolcasok versengtek. Ennek a futamnak az érdekessége, hogy a győztes csapat kormányosa egy beugró fiatalember volt, aki éppen arra biciklizett és az egyik evezős srác leszólítva villámgyorsan meggyőzte, hogy kormányozza a hajójukat. Persze nem most ült először hajóban a biciklista fiú sem és irányított már egy csapat evezőst, de úgy látszott az alkalmi "összeülés" bevált, fölényesen nyert a csapata.

A sztárok is hajóba ültek, egy sárga és egy zöld, családbarát szerkezetben foglaltak helyet. A vízilabdásokat Hesz Máté, Gergely István, Kósz Zoltán, Petrovics Mátyás és Szivós Márton képviselte. De ott volt többek között az ökölvívó Kótai Mihály, az úszó Zubor Attila, valamint a kajak-kenu nagyjai, Viski Erszébet, Storcz Botond és Horváth Gábor is.

Az elindulással és a starthely elfoglalásával voltak kisebb problémák, valahogy sosem akart egyszerre mozdulni az a sok lapát... A műsorvezető hölgy meg is jegyezte, hogy a sárga hajó baloldali vezérevezőse, alias Szivós Márton, igyekezhetne egy kicsit együtt mozogni a társaság többi tagjával...

Szépen lassan feleveztek a sziget végéig, ismerkedtek a mozdulatokkal. Majd fél 12-kor kezdetét vette a legnagyobb izgalommal várt verseny. A csónakház vendégei tapssal, éljenzéssel, és buzdító kiabálásokkal fogadták a fej-fej mellett evező sportolókat. Az őrült tempó következtében néha-néha összeakadtak még a lapátok, így végül a befutó a Kótai vezette zöld hajó lett. Igaz, a salamoni döntés értelmében döntetlent hirdettek ki a verseny szervezői és a versenyzők maguk.

A kikötéssel már semmi gond nem volt. Szivós Márton, mint vezérevezős felállt és jó hajósként egy laza mozdulattal kidobta a kötelet, mellyel kikötötték őket a partra.

Az eredményhirdetésre a stégen került sor. Mindkét csapat résztvevői egy-egy matróz pólót kaptak, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet címerével. Marci rögtön fel is próbálta a sajátját, de valahogy nem nyerte el a tetszését a kék-fehér csíkos ruhadarab...

Túl sokáig nem tartott az ünneplés, hiszen újra a műsorvezető hölgy hangját lehetett hallani: "Megkérném a csónakház vendégeit, hogy egy kicsit sétáljanak ki a partra, hiszen kollegáim tájékoztatása szerint süllyedünk..."

További képek a délelőttről, itt


A nyereménnyel, már a parton...


(szivosmarton.vlv.hu - Viló Zsófia)

Címkék:
Szivós Márton