FACEBOOK

így látta a magyar sajtó

így látta a magyar sajtó
hozzászólás, 2007.04.02.

Ez nem a mi hétvégénk volt. Így összegezhető a Melbourne-i eseményekről tudósító magyar sajtó véleménye. A vízilabdázó lányok érem nélkül maradása, Cseh László (önmagának is) csalódást keltő szereplése csak kis mértékben vonta el a figyelmet attól, hogy a legnagyobb reményekkel övezett csapat, a férfi vízilabda-válogatott egy hajszállal ugyan, de lemaradt az aranyéremről. Lapszemlénk:

A Népszabadság helyszíni tudósítója szerint Melbourne-ben megdőlt az utóbbi esztendőkben eluralkodott nézet, miszerint a sportágban két csapat van csupán, a többi nem számít. Az újságíró hozzáteszi: fájdalom - a horvátok nem érték be ennyivel. Az utolsó negyed végén, amikor az ellenfél vesztett helyzetből visszaszerezte az esélyt „noha a medencében még nem, lélekben elveszett a meccs”.

 

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a döntő előtt úgy kalkuláltunk: a horvátokból hiányzik majd az az érzelmi plusz, ami a szerbek elleni elődöntőben tüzelte őket, és „laboratóriumi körülmények” között jobbak a mieink. „Ám a számításba több hiba csúszott. Csapatunk rossz hatásfokkal használta ki emberelőnyös helyzeteit, azonos létszám mellett is gyengén lőtt közép-távolról, a „nagyágyúk”, Benedek, Kásás és Biros szinte mindvégig hallgattak. Ám még így is az utolsó pillanatig megmaradt a nyerési esély, mert a védekezés működött, a kapuban Szécsi nem csak a kötelezőt fogta, hanem az idő előrehaladtával azon felül is egyre többet, elöl pedig két kipattanót sikerült „bónuszként” gólra váltani Varga Dániel és Szivós Márton révén.” (E két utóbbi játékos kihagyott ziccerét is megemlítik a lapok, hangsúlyozva: bármelyikük betalál, Magyarország 1973 és 2003 után harmadszor is világbajnok.)

 

A Magyar Hírlap (amely egyébként tudósításában a vlv.hu-n megjelent Kemény-nyilatkozatot idézi) megállapítja, hogy a bírók nem szóltak bele az arany sorsába, „a magyarok kettővel több emberfórt kaptak, a kontrafaultokat összevissza fújták be, tehát aligha ezen múlott. Inkább azon, hogy az első vb-aranyukat nyerő horvátok (csak a kapitánynak, Ratko Rudicsnak nem volt új érzés, neki ez már a harmadik diadala volt) egy hangyányival jobban figyeltek a kritikus pillanatokban.”

 

A Nemzeti Sport több magyar játékos mérkőzés utáni nyilatkozatát is a vlv.hu-ról vette le, és forrásmegjelölés nélkül, mintegy saját szellemi termékeként közölte, ami sajnos nem szokatlan a magyar sajtóban, de ettől még szakmailag (jogilag, erkölcsileg stb.) elfogadhatatlannak tartjuk.

 

A lap saját közlése szerint egyelőre nem bocsátkozik egyéni értékelésbe, de azt megjegyzi, hogy a támadójátékban fordult elő a legtöbb hiba, a legtöbb pontatlanság. „A döntőben is vissza-visszatérő jelenet volt, hogy a figurát remekül megcsinálták a játékosok, ám a lövés után a labda elakadt a blokkban, a kapufán csattant, vagy a kapusé volt az utolsó szó.”

 

A sportnapilap ugyanakkor mindenképpen pozitívumnak tartja, hogy „közepes játékkal is a döntőig menetelt a csapat, és ott is csak a hosszabbításban kapott ki a Ratko Rudics által remekül összerakott, előzetesen sötét lónak tartott Horvátországtól. Mindez azt is jelenti, hogy kis szerencsével Magyarország is nyerhetett volna. Hogy nem nyert, nyilván másként kell hozzáállnia a szakmai stábnak a történtek elemzéséhez, ám az, hogy első is lehetett volna, némi könnyebbség. Tragédia nem történt, hiszen így „csak” nüanszokon kell túllépni ahhoz, hogy ne jöjjön egy újabb, úgymond nemszeretem ezüst. Más kérdés, hogy mostantól apróságok döntenek a lényegről, így a kicsiségek jelentősége hatalmas” - írja a lap.

 

A Népszava a rövid meccsleírás után a nekikeseredett Varga Danit idézi: "Úgy érzem, az a csapat, amelyikben játszom, mindig kikap. A Vasassal sem nyertük meg a bajnokságokat, most a válogatottal sem a vb-t. Átok ül rajtam” Peking után, reméljük, máshogy nyilatkozik majd – teszi hozzá a napilap két helyszíni tudósítója.

 

Az első részletesebb értékelést az Index közölte a csapat teljesítményéről. A Nem a magyar győzelem unalmas, hanem az ezüst című, hétfő délben kikerült írás az arany elvesztésének okait keresi, de nem talál választ arra a kérdésre, hogy ami történt, idejében jött figyelmeztetés, vagy több annál.

 

„Talán nem játszottak jobban a horvátok, de a kapu előtt biztosabbak voltak, veszélyt jelentett valamennyi előnyös helyzetük, míg nálunk ezt ilyen határozottan egyáltalán nem lehet kijelenteni. Többször az volt az érzésünk, hogy túljátszottunk néhány variációt, a jobbnál is jobbat, a biztosabbnál is biztosabbat kerestünk már az első negyedben is.”

 

Az Index elsősorban azt tartja szembetűnőnek, hogy a korábbinál jóval kevésbé volt hatékony az emberelőnyös helyzetek kihasználása. „A helyzetkihasználással már a felkészülés alatt is gondok adódtak, csak akkor gyengébb ellenfelekkel szemben belefért, lehetett legyinteni, mert őket izomból agyon tudtuk verni. (Önmagában alighanem valamennyi játékos legyintett is egyet.) Ez most visszaütött, és a folytatásra is intő jel lehet. Talán a kapitány is érezte ezt, ezért sugallta: próbálja elhitetni játékosaival, a kis bajra is nagyként tekintsenek, és akkor nem hatalmasodhat el.”

 

Súlyos kritikaként fogalmazza meg a szerző, hogy „góljaink nem kidolgozott, tervszerűen megkomponált támadások után estek - erre voltunk sokszor büszkék, leginkább a húzásokra -, hanem néhányszor szerencsével. Szivós és Varga pöccintése létre sem jöhetett volna, ha a lövők pontosabban céloznak. Melbourne-ben ez nem sikerült.

 

Biros, Kásás és Benedek teljesítménye, Szivós helyzetkihagyása, valamint a döntőre szinte megszűnt centerjáték - nagyjából ennyiben írja körül a döntő elvesztésének „személyes felelőseit” a cikkíró, aki szerint az olimpián a magyar csapat még így is „főesélyes”. „Kivált, ha nem lesznek ilyen formaingadozásai, és ha a legerősebb összeállításban utazik.”

11 régi hozzászólás

Ofi. hozzászólása
Ofi.671
2007.04.06. 14:39

Gyerekek! Az égvilágon semmi baj nincs itt!!! Annyival a világ előtt járunk,hogy jövőre simán nyerünk Pekingben!!! Ezt már most ki merem jelenteni! Majd jövőre az olimpia után ezt részletesen elemzem bárkinek!! Nem vagyok látnok!!! Majd meglátjátok így lesz!!!! Semmi csüggedés gyerekek, én Debrecenben élőben láttalak benneteket azért vagyok ennyire optimista. Üdv. ormister@gmail.com

Miki hozzászólása
Miki647
2007.04.05. 09:47

Hat nem lett meg, nagyon sajnalom! De a legjobban amit sajnalok az mi vagyarok! Megint kiderult, hogy fingunk nincs a szurkolasrol! 200-300 magyar (talan tobb is) nem tudott annyi pluszt adni, ami elvarhato egy szurkolotabortol! Rengeteg 'divatmagyar' volt kint, aki megelegedett azzal, hogy a zaszlojara felirt falunevet megvillantsa a kameraba, had irigykedjen otthon a szomszed, es kesz! (lattunk mar ilyet mas orsag szurkoloitol? en meg nem!) Szerintem az nem szurkolas, hogy tamadaskor uvoltjuk, hogy ria-ria-hungaria! Barmely csapatsportban a plusz egy ember a szurkolotabor! Fontos, hogy rigmusokkal, dalokkal egy kis plusszt adjunk, ritmust valtsunk! Sajnos a tulnyomo tobbsegben benne van, hogy csak is a gyozelembe szeret osztozkodni! Ha kimarad a helyzet, vagy egy rosz itelet maris a k...a anyad jon, ahelyett, hogy dalba kezdenenk es biztatnank a csapatot! Egy ilyen kaliberu csapatnak nagy szuksege volna egy hasonlo kaliberu szurkolotaborra, akik tenyleg meg tudjak adni azt a kis pluszt amire neha szukseguk van! Szoval beszelhetunk itt Szivos kihagyott helyzeterol, par vilagsztarunk gyenge napjarol, de meg ennek a csapatnak is nagyon kellene egy egyseges, modern szurkolotabor!

Kata6 hozzászólása
2007.04.04. 07:24

Sziasztok! Jó volt tegnap reggel látni a fiúkat,amikor megérkeztek. A családtagok mellett egy maréknyi tőrzsszúrkolóval vártuk, hogy megérkezzenek. Érdekes volt, a több olimpiai bajnokot adó DOMINÓ részéről a szúrkolókon kivül senkit nem láttunk. Földi Laci a VASAS edzője velünk együtt várta a "fiait",akik nagyon örültek amikor meglátták a Mestert!!! Azt hiszem ezzel mindent elmondtam. A VASAS egy család, aki mindig kiáll a családtagok mellett, akármmi történik. Szerintem ez jó tanúság mindenkki számára,ebből a CSAPAT-ból lehet építkezni.

Pityu hozzászólása
2007.04.03. 23:14

GENFnek teljesen igaza van, azzal a +2 emberrel nyertünk volna.

Asztroglx hozzászólása
2007.04.03. 23:07

Gratulálok! És én is sajnálom! Nem adom a kedvencé vált sportágam! Azt gondolom, nehéz a helyén kezelni mindazt ami a VB-n történt. Szerintem nem csak a vizilabdáról van szó. A többi labdajáték szurkolója is és minden jóérzésü sportbarát, magyar ember, egyre inkább büszke a vizilabda válogatottunkra. Én magam uszni alig tudok és egyébként a focin nőttem fel, de most már évek óta a vizilabda az a sportág, ami a válogatott játéka és eredménye miatt a kedvencem. Szerintem nem vagyok egyedül! --- ez a honlap meg óriási!!!! Egyértelmű, hogy bár egy kis ország vagyunk, azért az átlagnál sokkal több, jobb adottságú, a sportban sikeres ember kerül ki közülünk. Viszont gond van a mentalitással. Azzal, hogy a sportolóink elhigyjék, tudják, igenis kijár az első hely a teljesítményük/nk miatt! Nem véletlenül jutott a döntőbe!!! Nincs tiltva annak megnyerése! Ugye tényleg nincs?! A hétköznapok szürkeségei, az elmúlt évek "egyéb" sporton kívüli de a sportra is ráhatással bíró eseményei, miatt vagyunk ott ahol most tartunk, --- a győztes pillanatokban sajnos egyre többször nincs meg az a lélekjelenlét, ami azt adná, ARANYÉREM! Vagy nagyon szerencsések vagyunk, hogy egyáltalán vannak sportágak még amikben a legjobbak közt számítunk, vagy hihetetlen pechesek, és elátkozottak, hogy ...csak ezüst. Pedig jó érzés büszkének lenni! Jó érzés tudni azt, mi vagyunk a legjobbak. Az egész világon a legjobbak, már évek óta! Egyszerűen fantasztikus azt tudni, mi magyarok vagyunk azok, akik a leginkább számítanak a vizilabdában. És a horvátok szerintem, maguk sem hiszik még el az első helyüket... Egyébként ha már nyertek... akkor már inkább ők mint a szerbek. A lényeg vegyesek az érzelmeim. Sportbarát szurkolóként, tartósan, csak a vizilabdaválogatott adja azt, ami egyszerűen mámorító. Izgalom egy világversenyen, jó játékkal, győzelmi esélyekkel. Éppen ezért kicsit félek, mert nem tudom mikor, és melyik labdajáték lesz még olyan magas színvonalú itthon, mint a vizilabda, --- ez a hétvégi szurkolói érzés viszont kell!!! nekünk/nekem - és csak remélni tudom, hogy még éveken át "kesergünk" holmi ezüstök miatt. Azt se bánnám, ha a mi specialitásunk mindössze csak négy évente, ...csak az olimpiai arany lenne. Őszintén gratulálok!

elfrida hozzászólása
2007.04.03. 16:20

itt egy link, körkérdés a döntőről: http://www.hotdog.hu/vote/vote_result.hot?id=49190

Peti hozzászólása
Peti612
2007.04.03. 12:38

Kritikus Péternek igaza van. A magyar csapat nem földönkívüli, nem félistenek, hanem egy jó csapat, jó játékosokkal. De mások is tudnak vizilabdázni! Vegyünk már észre! Múlt évben pl. egy horvát csapat nyerte az Euroligát, amikor a Domino (már bocsánat) de a fasorban se volt. Eleve nincs olyan, hogy a "világ legjobbja" egy csapatsportban. Értelmezhetetlen. Talán kosárban a Dream Team volt ilyen. Most a vizilabdában van 3-4 nagyon jó csapat, akik közül bárki nyerhet egy világversenyen. Játszani kell, teher és görcs nélkül, és meglátjuk mire lesz elég. Ha csak bronzérem, akkor bronzérem. A világ legjobb 3-4 csapat között tartósan ott maradni is szép teljesítmény. Nem szabad szakvezetők a szurkolók felől a "világ legjobbja" szemléletet és elvárást suggalni. Ebből csak görcsös erőlködés lesz és kínos magyarázkodás. "Ha csak a 90%-át nyújtjuk, megvertük volna a horvátokat" - szerintem ez fajta hozzáállás nem jó, nem igaz és tovább növeli a frusztrációt és fölösleges lelki terhet rak a játéksokra. Miért mi olyan jók vagyunk, hogy már 90%-al nyerünk? Ugyan már! És mi lett volna ha 100%-ot játszunk? Akkor 10 góllal nyerünk? Ne már! Amíg kábítjuk és ámítjuk magunkat és a fiúk is elhiszik, hogy különlegesek (póló braziljai és hasonlók), addig frusztráció, görcs, és elfojtott düh marad. Ráadásul az ellenfelek számára sem leszünk szimpatikusak a "mi vagyunk a legjobbak, csak rosszul játszottunk" szöveggel. Egy csapat anyit játszik, amennyit az ellenfél megenged neki. Könnyű az új-zélandaikat elverni, trükközni, de egy jól védekező csapat ellen, már nem tudunk "jól játszani", értsd: átgázolni. Hát persze hogy nem. A sport ilyen. Van ellenfél is, aki meghatározza, hogy másik mit tud vagy mit nem tud játszani. Szóval legyünk büszkék az eredményekre, és arra, hogy az EGYIK legjobb csapat a mienk. Ha nem lesz Pekingben arany, akkor mi van, semmi. A sport ilyen. Van amikor a másik jobb. Akkor sportszerűen gratulálni kell. A fontosabb, hogy utánna is ottmaradjunk az élmezőnyben. HAJRÁ MAGYAROK!

PEZO hozzászólása
PEZO609
2007.04.03. 11:53

Egyet értek Kritikus Péterrel, hogy túl van egykicsit sztárolva a csapat(bár nagyonsokszor megérdelmilk a sztárolást). De a sztárolást a szurkolók és a média csinálja, mert sajnos igen kevés olyan magyar sportoló és csapat van, amelyik ilyen hosszú ideje lenne a csúcson illetve a közelében. Sajnos nincs kiért szurkolni nincs kiket szeretni. Az állandó túlzott elvárás és a sztárolás nem egészséges dolog. Helyére kéne tenni a dolgokat. Ha látjuk, hogy tényleg becsülettel hajtanak a fiúk ünnepelni lehet Őket, de csak mértékkel. Hajrá Magyarok!!

Kritikus Péter hozzászólása
2007.04.03. 09:28

Először is szeretnék gratulálni a csapatnak, óriási dolog Kemény mester részéről, hogy három egymást követő VB-n is döntőbe vezette a válogatottat, és az öt VB-jéből négyen döntőt játszott a csapata. Ugyanakkor úgy érzem, hogy bizonyos kommunikációs gondok vannak a csapat körül, túl sok lett most már a felhajtás, a sztárolás. Mintha egy gépezet sujkolná, hogy ?Ti vagytok a legjobbak, Istenek vagytok?. A hangulat kialakulásában, az istenítésben, a várakozások felfokozásának a médiában történő megnyilvánulásokat is felelősnek érzem, elég csak meghallgatni Mezei Dániel közvetítéseit (?Ha elbukjuk a VB döntőt 60% esélyünk van az Olimpia megnyeresére, ha megnyerjük azt akkor 80%?), vagy Kemény Ferenc szavait (?Nem azért hozza el az ellenfél ráúszásnál a labdát mert gyorsabb, hanem mert hamarabb indul el?) Lehet, hogy Nyugaton már ez a menő, de én nem vagyok például arról sem meggyőződve, hogy itt a honlapon megjelenő magánjellegű fotók közlése egészséges dolog. Szóval lehet Lányok csápolni, mint egy rockegyüttes koncertjén, de mindez csak felesleges terhek elhelyezését jelenti, ami az eredmény, a teljesítmény rovására mehet. Szerintem sokkal egészségesebb lenne úgy felfogni, hogy van 4-5 nagyon jó csapat a világon, akiből bármelyik megnyerheti bármelyik versenyt, az csak a pillanatnyi formán és a szerencsén múlik. (Korábban sem volt másképp, 2001-ben pl. ötödikek lettünk a VB-n, mégsem történt semmi.) Menjünk ki a versenyekre úgy, hogy próbáljunk meg valamilyen érmet nyerni ? törekedjünk persze a legjobbra ? és aztán minél fényesebb lesz, annál jobban örüljünk neki. De ez a várakozások végletekig történő felfokozása és utána frusztráltság érzése dolog nagyon nem nyerő. És még egy dolog: Nagy-Britanniának 1908 és 1920 között már sikerült a zsinórban három olimpiai arany (1916-ban nem volt Olimpia az I. világháború miatt), így nem lenne rekord akkor sem, ha nyernénk Pekingben. Sok sikert a Világliga küzdelmei alatt!!!

Oláh Zoltán hozzászólása
2007.04.02. 21:54

Fiúk! Szívből gratulálok az ezüsthöz, bár én is az "aranyvárók" csoportjába tartoztam. Egy kérdés motoszkál bennem... Oly sokszor hangzik el, hogy ebben a csapatban mindig van valaki, aki a kritikus helyzetben jó játékkal ki tudja mozdítani a holtpontról a csapatot. Az utóbbi nagy tornákon - beleértve ezt a vb-t is - azt láttam, hogy mintha többen is arra várnátok, hogy ez a VALAKI, majd a másik lesz. Megbántani senkit sem akarok, de a vereségek oka a fejekben van, mert vizilabdázni senki nem tud úgy a világon, ahogy TI! Továbbra is lelkes szurkolótok, tisztelettel.

GENF hozzászólása
GENF596
2007.04.02. 21:49

JAH, HA A LEGERÖSEBB ÖSSZEALLITASBAN UTAZIK... ES A LEGERÖSEBB NEM EZ A MAYGAR CSAPAT... +STEINMETZ ÁDÁM +VARGA TAMÁS