FACEBOOK

Sansztalan németek, elődöntős magyarok

Sansztalan németek, elődöntős magyarok
hozzászólás, 2007.04.02.

Elődöntőbe jutott a magyar válogatott! Ez a nap legfontosabb híre, még akkor is, ha ezt már a meccs előtt is - kicsi és nagy - megjósolta volna. A németek csupán 1-1-ig voltak ellenfelek igazán, ekkor még, eszükben a FINA biztató mondatával ("Germany will play now Hungary and have realistic chance of making the semifinals."), nyomultak serényen. Ám Varga Dániellel az élen a magyarok simán, 7 góllal verték végül őket.

Az első gólt Heiko Nossek jegyezte, miután egy emberelőnyt és egy szabaddobást sem tudtunk gólra váltani rögtön a meccs elején. Kiss Gergő azonban nem hagyta sokáig vezetni a kéksapkás legényeket, ötméteren kívüli szabaddobásból egyenlített hamarost. Ezt követően, az előző napokban gyengébb támadójátékot felmutató Varga Dániel lépett akcióba. Szószerint. Óriási akciógólt szerzett, majd nem sokkal később egy megúszást követően hízlalta az előnyünket. Közben Madaras is betalált, szintén megúszásból. A negyedet Politze előnygólja zárta. Első negyed: 4-2.

A második játékrész kicsit langyosabb lett, noha a helyzeket megvoltak, befejezni nem sikerült őket. A németek akcióból, szabaddobásból próbálták bevenni Szécsi kapuját, mindhiába. De sajnos a túloldalt, a mieinknek sem ment úgy, ahogy korábban. Kásás, Molnár, Benedek és Madaras hiába vetettek be mindent, nem tudtak gólt szerezni. A negyed egyetlen gólját Biros Péter szerezte, méghozzá az utolsó másodpercben, centerből. Félidő: 5-2.

Mivel a ráúszással eddig egyik meccsen sem tudtunk nagyon operálni, így új embert próbált ki ebben a szerepkörben a kapitány. Szivós Márton szelte a habokat a negyedkezdőknél kicsit gyorsabban, sőt, a vele szemben úszónál is, így mi kezdhettük a második félidőt. Ezt a remek lábtempót Varga Dániel és Kásás Tamás hálálta meg csak igazán, az összes, azonos létszámnál lehetséges figurából betaláltak, vagyis akcióból, szabaddobásból és centerezésből. Nossek és Politze megunta az egyhangú magyar előadást, így gyorsan összedobáltak még két gólt maguknak. Kis Gábor pedig nem akart feltétlen örömet szerezni Alexander Tchigirnek, ezért 14 másodperccel a negyed vége előtt emberelőnyből betalált a német hálóőr kapujába. Ebbe a negyedbe még az is belefért, hogy a világbajnokságon először kihagyunk egy büntetőt (Kásás). Harmadik negyed: 9-4.

Szivós gyorsaságát elirigyelve Madarasnak is sikerült elhoznia a labdát. Sokáig nem tudtak gólt lőni egyik oldalon sem, végül az immáron három gólos Nossek megtörte a gólcsendet. Az uszoda amúgy nem volt annyira csendes, sokszor lehetett hallani a tv közvetítés során a 'Ria, ria, Hungária' rigmust... Ezt három magyar góllal hálálták meg a hungaricumnak számító urak: Kiss Gergő és Molnár Tamás akcióból, míg Biros Péter megúszásból szerzett gólt. Ez a meccs az utolsó másodpercek látványosságáról szólt, hiszen a negyedik negyed utolsó 12 másodpercében két gólt is láthattak a lelkes nézők. Az első Naroska nevéhez fűződik, ám ami nekünk sokkal kedvesebb, az Madaras gyönyörű találata volt. Végeredmény: 13-6.

Magyarország-Németország: 13-6 (4-2, 1-0, 4-2, 4-2)
Bírók: Balfanbajev (kazah), Smit (holland)
Magyarország: Szécsi – Kásás 1, dr. Kiss G. 2, Benedek, Fodor, Biros 2, dr. Molnár 1 Csere: Varga Dániel 4, Madaras 2, Varga Dénes, Szivós, Kis G. 1
Szövetségi kapitány: dr. Kemény Dénes
Németország: Tchigir – Savic, Politze 2, Nossek 3, Schertwitis, Kreuzmann, Mackeben Csere: Naroska 1, Schlotterbeck, Dierolf, Kieloch, Oeler
Szövetségi kapitány: Hagen Stamm
Gól - emberelőnyből: 5/2 ill. 8/3
Büntetőből: 1/0 ill. -/-
Kipontozódott:Mackeben (23.p.)

Ezzel a sima győzelemmel bejutott a legjobb négy csapat közé a magyar gárda. A pénteki elődöntőben a spanyolok lesznek Marciék ellenfelei, miután 7-5-re legyőzték az olaszokat. A másik ágon Szerbia-Horvátország elődöntőt rendeznek. A horvátok simán, 13-3-ra verték meg a Garbuzovékat. A szerbek egy kevésbé látványos, ám annál izgalmasabb meccset játszottak a görögökkel. Izgalmas addig volt, amíg a görögök el nem fáradt. Ez úgy körülbelül a harmadik negyed közepén követekezett be. Addig nagyon jól tartották magukat és a 2-2-es állást, és egyáltalán nem játszottak a szerbeknek alárendelt szerepet. Mindkét oldalon jól védett a kapus, így születetett ez a kevés gólt. Aztán - mint már említettem - a görögök elfáradták, ekkor a szerbek gyorsan, hamarjában berámoltak 5 gólt. Csak a mihez tartás végett... Végül ez a találkozó 8-3-as szerb sikerült hozott.

Az elődöntők párosítása:
  Szerbia-Horvátoszág, 9:40 (magyar idő szerint!)
  Magyarország-Spanyolország, 13:00 (magyar idő szerint!)


A spanyolokkal legutoljára a 2006-os belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjében játszottunk. Akkor 16-10-re nyertünk. A spanyolok legeredményesebb játékosa, most a melbourne-i világbajnokságon Molina. Ő kilenc találattal vezeti a házi góllövőlistát. Felipe Perrone 8, míg a csapatkapitány, Ivan Perez 6 góllal követi őt.

Eddigi meccseik a vb-n:
  Csoportmeccsek:

    Spanyolország-Kína: 15-4
    Spanyolország-Oroszország: 12-8
    Spanyolország-Görögország: 8-7
  Negyeddöntő:
    Spanyolország-Olaszország: 7-5


(szivosmarton.vlv.hu - Viló Zsófia)