FACEBOOK

Gigászi csata az elődöntőben

Gigászi csata az elődöntőben
hozzászólás, 2007.03.31.

Hatalmas küzdelemet követően került döntőbe a vízilabda világbajnokságon a magyar válogatott. A fiúk hosszabítás után 12-11-re győztek Spanyolország csapata ellen. A mérkőzés rengeteg izgalmat tartogatott. Hol az egyik, hol a másik csapat uralta a medencét. A magyarok közül Biros Péter és Madaras Norbert volt a legeredményesebb, 3-3 találattal. A döntőben Horvátországgal együttesével találkozik a csapat.

Már az első negyedben érezhető volt, hogy nem lesz könnyű mérkőzés. Az első ráúszásnál Ricardo Perrone bizonyult gyorsabbnak Kásásnál, ennek ellenére az első spanyol támadásból nem született gól. Fodor kiállítását szerették volna kihasználni a spanyolok, de Szécsi résen volt. A mi támadásunk sem sikerült úgy, ahogy a mesében megvan írva, de panaszra nem lehetett okunk, hiszen Kásás lövése ugyan elhagyta a játékteret, de a kapus kezét érintette utoljára. Kiss Gergely remek passzából Molnár Tamásnak sikerült becsavarnia a labdát a kapuba. Az egyenlítésre nem kellett sokat várni. A mérkőzés során négy gólig jutó Guillermo Molina szerezte meg csapata első találatát. Varga Dániel kiállítását Xavier Gracia váltotta gólra. 2-1. Az első emberelőnyös helyzetünket nem sikerült kihasználni, hiszen Biros kapu felé tartó lövése egy blokkoló kézen változtatott irányt. Kiss Gergely tett arról, hogy ne pólózzunk sokáig hátrányban, és 6-7 méterről egy hatalmas gólt helyezett el Aguliar kapujában. A negyed végén Varga Dénes jól irányzott passzát pedig Madaras Norbinak sikerült gólra váltania. A negyed vége így: 2-3.

 

A második negyed egyértelműen a spanyoloké volt. A sikeres ráúszás mellett a játékrészt is megnyerték 4-2-re. Az első gól mégis magyar vonatkozású volt. Madaras Kásásnak centerbe betett labdája Ricardo Perrone kiállítását eredményezte. Madaras pedig ezt kihasználva Biros mértani pontosságú átadását váltotta gólra. Miuguell megelégelhette a 2 gólós hátrányt és Kiss Gergely keze mellett lőtte a bal alsóba a labdát. Kiss Gergely pontatlan lövését Molina „majdnem” gólja követte, amit végül szabálytalanság miatt érvénytelenné nyilvánítottak a játékvezetők. Egy újabb eredménytelen magyar támadás után a spanyoloknak sikerült három a kettőben lefordulniuk. A magyar kapu előtti „káoszt” a bírók egy ötméteressel jutalmazták, amit Molina biztos kézzel értékesített. Garcia sem  teketóriázott sokáig. Kásás és Szécsi védő keze mellett suhintotta kapunkba a labdát. Kásás lövését a következő támadásnál sikerült védenie a kapusnak. Kis Gábor által kiharcolt emberelőnyt Szivós Márton értékesítette, ezzel sikerült kiegyenlítenünk. De nem sokáig örülhettünk, hiszen Molina keze ismét villant… Ez volt az a pillanat, hogy Kemény Dénes a kapuscsere mellett döntött és a következő spanyol támadásnál, már Nagy Viktor tempózhatott a kapuban. Nem is akárhogy. Egy hatalmas védéssel melegített be. A negyed végén még kaptunk egy emberelőnyt, de ezt előbb Kásás rossz lövése, majd egy rossz passz miatt nem sikerült gólra váltanunk.6-5.

 

A harmadik negyed már-már bizakodásra adott okot. Igaz Ricardo Perrone ismét gyorsabbnak bizonyult a ráúszásnál, és Martinnak köszönhetően a gólkülönbség is kettőre nőtt, de a fiúk nem adták fel. Előbb Madaras talált a kapuba, majd az ő passzából Kis Gábor szerezhette meg csapatunk hetedik gólját. Biros sem tétovázott sokat, megúszásból egy újabb találatot szerzett a válogatottnak. Persze az utolsó szó jogán, még Kiss Gergely is hozzászólt a mérkőzéshez, Biros Péter átadását préselte be a léc alá.. 7-9.

 

A negyedik negyed is tartogatott még izgalmakat. De még milyeneket! A ráúszást ismét a spanyolok négyes számú játékosa nyerte, de ezen már nem is csodálkoztunk. Rafael Aguliar együttese sorozatban három találatot is szerzett, így ismét mi kerültünk hátrányba. Előbb Garcia, majd Perrone, végül Molina lövése haladt át a képzeletbeli gólvonalon. Ismét fel volt adva a lecke. Az eddigi két gólos előnyből egy gólos hátrány lett. Küzdhettünk a döntetlenért. Biros Péter fantasztikus góljával végül sikerült kiharcolni a hosszabbítást. 10-10.

 

Az első három perc kiválóan indult. Biros megkaparintotta a labdát Perrone elől, majd takarásból egy hatalmas gólt lőtt. 11-10. Nem sokkal később Kiss Gergely adta be Molnárnak a labdát, amit a center egy újabb góllal hálált meg. Sajnos az első három perc végén Perez is úgy döntött, hogy hozzátesz valamit a meccshez. 12-11… Egy gólos vezetéssel várhattuk a hosszabbítás utolsó 3 percét. A lövéseink nem voltak igazán pontosak, de védekezésünkkel sikerült semlegesíteni az ellenfelet. A végén még Perrone kísérletezett egy lövéssel, de Nagy Viktor sikeresen hárított. És már csak néhány másodperc… Megszólal a duda! MAGYARORSZÁG DÖNTŐS!!! A mérkőzés végeredménye 11-12.

 

A magyar válogatott vasárnap már az aranyéremért küzdhet. Ami nagyobb meglepés, hogy ezúttal nem a jól megszokott szerb-magyar döntőt láthatják a szurkolók, hiszen Szerbia a mai nap folyamán három góllal alulmaradt Horvátországgal szemben. A mérkőzés vasárnap reggel 8:30-kor kezdődik. A találkozót a Magyar Televízió élőben közvetíti.

 

 

Péter nyilatkozata a mérkőzés után:
Az elején nem játszottunk valami fényesen, de azt hiszem, küzdeni tudásból jelesre vizsgáztunk. Az elődöntőbeli győzelmet sajnos már nem adják könnyen, megszenvedtünk azért, hogy eljussunk a döntőig. Az utolsó két negyedben már elég jól játszottunk, az erőnket meg szerintem az bizonyítja, hogy akciógólokat lőttünk majdnem végig. A mainál csak jobbat várunk vasárnap.

 

Peti első gólja

Peti második gólja

Peti harmadik gólja

 

Spanyolország-Magyarország 11:12 (2:3, 4:2, 1:4, 3:1/ 1:2, 0:0) - hosszabítás után

v: Caputi (olasz), Sztavropulosz (görög)

Spanyolország: Aguilar - Martin 1, R. Perrone 1, Molina 4, Minguell 1, Valles, F. Perrone. Csere: M. Garcia, Gallego, Piralkov, Perez 1, X. Garcia 3. Szövetségi kapitány: Rafael Aguilar

Magyarország: Szécsi - Kásás, Kiss G. 2, Benedek, Fodor, Biros 3, Molnár T. 2. Csere: Varga Dániel, Madaras 3, Varga Dénes, Szivós 1, Kis G. 1, Nagy V. (kapus). Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

Gól - emberelőnyből: 12/4, ill. 10/5

Ötméteresből: 1/1., ill. -

Kipontozódott: Madaras (26.p.), Minguell (30.p.), Fodor (31.p.)

 

 

Czapek Dorka - birospeter.vlv.hu