FACEBOOK

A prágai junior vb MVP-je a magyarokról - vlv-interjú a szerb Marko Raduloviccsal

A prágai junior vb MVP-je a magyarokról - vlv-interjú a szerb Marko Raduloviccsal
hozzászólás, 2021.09.13.

Ha csak egy héttel előbb születik, már nem fér bele a 2001-esek korosztályába, nem lő nekünk három gólt a prágai U20-as világbajnokságon, mi jutunk a döntőbe és ott "természetesen" megverjük az olaszokat, vagyis aranyéremmel térünk haza... De nem így történt. Marko Radulovics a szerb-magyar elődöntő, majd az egész világbajnokság legértékesebb játékosa lett. Vele beszélgettünk.


MARKO RADULOVICS (SRB) a vlv-nek:

- Gratulálok a teljesítményedhez, az MVP-címhez és a szerb csapat győzelméhez!

- Köszönjük szépen!

- Érdekel, hogy mennyi időtök volt felkészülni a prágai világbajnokságra. Tudtatok-e edzőmeccseket játszani, ha igen, kikkel?

- Két-két és fél hónapon át készültünk, sok edzőmeccset játszottunk, az ellenfeleink között volt Görögország, Németország, Horvátország és Montenegró.

- A prágai világbajnokság előtt mely országok válogatottjait tartottad legesélyesebbnek a győzelemre?

- A 18 részvevő közül hármat gondoltunk favoritnak, Montenegrót, Magyarországot és magunkat. Éspedig azért, mert ennek a három válogatottnak vannak a legjobb játékosai. Nem számítottuk a legnagyobb riválisok közé az olaszokat, ők azonban három döntetlennel és egy vereséggel döntőbe jutottak és ezzel mindannyiunk számára meglepetést okoztak. (Az olaszok három döntetlenje közül kettő az egyenes kiséses szakaszban történt, mindkét alkalommal ők jutottak tovább ötméteresekkel, Spanyolország, majd Montenegró ellen - a szerk.)

- Milyennek értékeled a prágai meccsek színvonalát?

- A torna minőségi játékot hozott és ez a sok tehetséges fiatalnak köszönhető, például a magyaroknak, akik közül külön kiemelném a Vigvári testvéreket és Konarikot. Montenegró csapatából Miroszlav Perkovics, az olaszoktól Filippo Ferrero tartozik ebbe a minőségi körbe és a görögöknél is ide vehetnék akár két-három játékost is. A színvonal nagyon magas volt, szerintem ezt nevezhetjük a legjobb utánpótlástornának az elmúlt évekre visszamenőleg.



- Mit gondolsz, mi döntött az elődöntőben a javatokra a szerb-magyar meccsen?

- Szerintem a védekezés. Sikerült megállítanunk a torna - szerintem - legjobb játékosait a baloldalon, Vendelt és Ákost (Vigvári Vendelt és Konarik Ákost - a szerk.). Ákos ennek ellenére kétszer betalált, de ő többre is képes lett volna, tehát, ha két gólon tudjuk őt tartani, az jó, mert akár hattal is zárhatott volna... Úgy emlékszem, Vendel nem is lőtt gólt, szóval ezen a két játékoson nagy volt a nyomás, az ő semlegesítésük volt a győzelmünk kulcsa. 

- A teljes magyar csapatról hogyan vélekedsz?

- Ahogy én látom a magyar nemzeti csapat játékát, azt gondolom, a torna alatt igazán jók voltak és tartották a színvonalat, nem voltak "fentek és lentek" náluk az egész verseny során. Sok jó játékosuk van, aki nagy karriert futhat be, például - az eddig említetteken kívül - a fiatalabb Vigvári testvér, Vince. Először láttam őt, és tudom, hogy nagyon fiatal, két évvel fiatalabb, mint az a korhatár, amit erre a világbajnokságra megszabtak. Szerintem ő most az egyik legjobb fiatal játékos a világon. Vendel, Ákos és Vince - azt hiszem, ez a három játékos jelenti a felnőtt magyar válogatott jövőjét.

Visszatérve a teljes csapat értékeléséhez: jó energiákat tapasztaltam a játékukban. Megvan a centerük, a kapusuk, aki szerintem a mezőny három legjobb kapusa között volt a prágai tornán. Szóval egyénenként és csapatként is jó a magyar válogatott, kemény feladat ellenük játszani. 



- A korábbi sanyarú esztendők után az elmúlt időszakban a vízilabda ismét nagyon megerősödött Szerbiában, ezt már az eredmények is mutatják. Minek tulajdonítható ez a váratlan, de persze pozitív változás?

- Igen, kedvező irányú változások történtek. Ezek egyik oka szerintem éppen az, hogy a nemzeti válogatott nagyon jó eredményeket ért el. Az üzletemberek mostanság szeretnek befektetni a vízilabdába, jöttek új szponzorok. Valahol törvényszerű, hogy ha jó egy ország válogatottja, akkor előbb-utóbb a klubok is megerősödnek. Ez az idő - néhány évnyi kedvezőtlen helyzet után - most érkezett el. Reménykedünk abban, hogy egyre jobb lesz a helyzet, s persze abban is, hogy ez nem csak pár esztendeig, hanem legalább 5-10 évig fog tartani, vagy akár még tovább...

- Hol játszol a most kezdődő klubszezonban? Mik a személyes terveid a következő évre és hosszabb távra?

- Maradok a Radnicski Kragujevácban még legalább két évig, de lehet, hogy egy harmadik esztendőben is megállapodunk, ezt még meglátjuk. 

Ami a személyes terveimet illeti: annyi trófeát szeretnék megnyerni, amennyit csak lehet! Kemény csoportba kerültünk a Bajnokok Ligájában (a szabadkártyás BL-főtáblás Radnicskit egy társaságba sorsolták a Fradival, a Barcelonetával, az Olympiakosszal és a Novi Belgráddal... - a szerk.), ez lesz az első évünk ebben az elit körben. Tavaly a Szolnok ütött el minket az elődöntőbe jutástól az Eurokupában, természetesen most is mindent megteszünk majd, igyekszünk kihozni magunkból a legtöbbet a BL-főtáblán.

És talán nem is kell mondanom: szeretnénk ismét megnyerni a nemzeti bajnokságot, mert az mindennek a koronája!

- Köszönöm szépen a beszélgetést!


MARKO RADULOVICS-GÓLOK A VLV-N


U20-as világbajnokság, Prága (Csehország)

A döntőben:


Szerbia-Olaszország 10:8 (3:3, 1:1, 3:2, 3:2)

A bronzmérkőzésen:

Magyarország-Montenegró 11:12 (1:2, 2:2, 3:1, 2:3, 3:4 - ötméteresekkel) 

Az 5. helyért:

Horvátország-Spanyolország 12:8 (6:2, 2:2, 1:1, 3:3) 

A 7. helyért:

Görögország-USA 11:12 (6:3, 1:5, 1:3, 3:1)

A végeredmény:

1. Szerbia
2. Olaszország
3. Montenegró
4 Magyarország
5. Hovátország
6. Spanyolország
7. USA
8. Görögország
9. Németország
10. Brazília
11. Oroszország
12. Dél-Arika
13. Argentína
14. Kazahsztán
15. Szlovákia
16. Egyiptom
17. Csehország
18. Üzbegisztán

A torna legjobb játékosa a szerb Marko Radulovics lett. a legjobb kapus a szintén szerb Vladimir Misovics, a gólkirály az olasz Matteo Iocchi Gratta 26 találattal.


Az U20-as világbajnokságra nevezett magyar válogatott:

Gyapjas Brendon (a keretbe az FTC-ből került be, ősztől Szegeden játszik), Korom Dániel (Vasas) - kapusok,
Aranyi Máté (az UVSE-ből került a keretbe, mostantól az OSC játékosa), Batizi Benedek (BVSC), Gábor Lőrinc (a KSI-ből került a keretbe, nyáron az FTC-hez igazolt), Kevi Bendegúz (Honvéd), Konarik Ákos (Szolnok), Mészáros Mátyás (BVSC), Molnár Erik (az UVSE játékosa volt a bajnokság végéig, utána az FTC-hez igazolt), Nyíri Balázs (FTC),  Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (az UVSE-ből válogatták a keretbe, ősztől az OSC-ben játszik) - mezőnyjátékosok.

A két tartalék közül Szabó Bence (az FTC-ben zárta az előző szezont, majd a BVSC játékosa lett), a többiekkel együtt volt Prágában és segítette a csapatot az edzéseken, Bóbis Botond (A Vasastól Szegedre igazolt) itthon állt készenlétben. Kettőjük szereplésére csak akkor nyílt volna lehetőség, ha Covid miatt kell cserélni kellett volna játékost a csapatunkban. Erre nem került sor.

A junior válogatott szakmai vezetőjének, Cseh Sándornak a munkáját két másodedző, Kovács Róbert és Tóth Kálmán segítette, a kapusedző Kardos István volt, a vb-n végig jelen volt az utánpótlás bizottság elnöke Székely Bulcsú és egyik tagja, Madaras Norbert MVLSZ-alelnök is.


A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével jutott el a prágai tornára, hogy tudósítson.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


A JUNIOR VB A VLV-N

A szövetség korlátozó intézkedése miatt a nyílt utcán készült első tudósításunk.

csapathirdetés.

Varga Dániel az OSC-U20-as kétkapu után.

Három játékos nyilatkozata a vlv-nek.

Beszámoló a Szolnokon töltött napokról - Konarik Ákos

Elutazás előtti edzésriport nyilatkozatokkal, a rácskerítésen át készült vlv-fotókkal.

Csapathirdetés - már Prágában.

ARCKÉPCSARNOK

Edzésriport Prágából - rajt előtt.

Bemutatkoztunk: Brazília-Magyarország 10:22

Hétfői 
edzésriport.

Szép győzelem a németek ellen.

Egyiptom-Magyarország 3:22 - csoportgyőzelem pontvesztés nélkül

Szünnapi edzésriport.

Görögország legyőzésével elődöntős a válogatott!

A szerbek ellen elveszített elődöntő - szöveges élő közvetítés

Tudósítás az elődöntőről, nyilatkozatok, fotók, a meccs góljai.

Élő közvetítésünk a  bronzmeccsről.

Vereség ötméteresekkel a záró napon.

vlv-interjú a tornát értékelő Madaras Norberttel


VLV-VIDEÓK: helyszíni tudósításainkban a nyilatkozatok mellett a tornán lőtt valamennyi magyar gól megtekinthető.


A prágai vb-n készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.
  
Canon Webáru

VLV-FOTÓGALÉRIÁK:

Az U20-asok edzése - vlv-képek a rács mögül (2021.08.18.)

Az U20-asok edzése - vlv-képek a rács mögül (2021.08.26.)

Edzés Prágában - vlv-képek (2021.08.28.)

Brazília-Magyarország - vlv-képek (U20-as vb, 2021.08.29.)

Edzés Prágában - vlv-képek (2021.08.31.)

Magyarország-Németország - vlv-képek (U20-as vb, 2021.08.31.)

Egyiptom-Magyarország - vlv-képek (U20-as vb, 2021.09.01.)

Edzés Prágában - vlv-képek (2021.09.02.)

Edzés Prágában - vlv-képek (2021.09.03.)

Magyarország-Görögország negyeddöntő - vlv-képek (U20-as vb, 2021.09.03.)

Szerbia-Magyarország elődöntő - vlv-képek (U20-as vb, 2021.09.04.

Edzés Prágában - vlv-képek (2021.09.05.)

Magyarország-Montenegró bronzmérkőzés - vlv-képek (U20-as vb, 2021.09.05.)