FACEBOOK

Japán-Magyarország 11:16

Japán-Magyarország 11:16
hozzászólás, 2021.07.27.

Szép lassan formába lendül a csapat, ötgólos különbséggel hoztuk a kötelező győzelmet a japánok ellen. Részletek, nyilatkozatok - folyamatosan:



A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK

A MAGYAR VÁLOGATOTT EDDIGI MÉRKŐZÉSEI 2021-BEN

A VLV OLIMPIAI ALOLDALA FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL

MÄRCZ TAMÁS A VLV-NEK A CSAPAT ELMÚLT KÉT NAPJÁRÓL, A JAPÁNOK ELLENI KÉSZÜLÉSRŐL


Tokiói olimpia, csoportkör, 2. forduló

Japán-Magyarország 11:16 (3:4, 5:4, 2:5, 1:3) - a hivatalos jegyzőkönyv
Tokió, Tacumi Waterpolo Center, v.: Zwart (holland), Peris (horvát)
Japán: Tanamura, Adacsi, Koppu 1, Siga, Josida 2, Suzuki, Simizu, Takata 1, Arai 1, Inaba 3, Okawa 3, Araki. Szövetségi kapitány: Jodzsi Omoto
Magyarország: Vogel Soma, Angyal 2, Manhercz K. 1, Zalánki 4, Vámos 2, Hosnyánszky, Pásztor 1, Jansik Sz., Erdélyi 3, Varga Dénes 1, Hárai 2. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól - emberelőnyből: 3/7, ill. 6/7
Gól - ötméteresből: -, ill. 1/2
Kipontozódott: Siga, ill. -

EZ TÖRTÉNT A MECCSEN - A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

Legközelebb csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 3 órakor szállunk vízbe, az ellenfél Dél-Afrika.

MÄRCZ TAMÁS szövetségi kapitány a közszolgálati televíziónak, Farkas Mártonnak:

- Készült a csapat, videózott Japánra, de az ellenfélnek van egy olyan markáns stílusa, hogy ahhoz gyakorlatban azért egy picit akklimatizálódni kell. Talán ezt láthattuk ma. Ezt erőből sikerült megoldani, vagy volt valami pici taktikai rafinéria is abban, hogy a második félidőben ez egy jóval egyértelműbb győzelem legyen?

- Kicsit minden. Szerintem fizikailag is egy picit felőrlődött a japán csapat, annak ellenére, hogy nagyon jól fel is vannak készítve. Taktikailag jól felépítettük a meccset, mert változtattunk a második félidőre, jobb is lett a védekezés, más is volt egy picit, ami zavart okozott az ő rendszerükben. Mondhatom, hogy elég nagy tapasztalatom van a japánokkal kapcsolatban, nagyon sok csatát megvívtunk egymás ellen. Valahogy mindig sikerül rajtuk túllépni, de minden tiszteletem az övék, mert ezekkel a fizikai adottságokkal, amik nekik vannak, kitaláltak egy olyan játékstílust, amivel felveszik a nagy csapatokkal szemben is a küzdelmet.

Borzasztóan idegesít, amikor elrontjuk a játékot ellenük, és gólt lőnek belőle, de megmondom őszintén, engem nagyon szórakoztat az ő játékstílusuk. Nagyon nehéz ellenük játszani, négy negyeden keresztül kell koncentrálni, hogy megnyerje az ember a mérkőzést.

- És miután túllépünk rajtuk, gyorsan el is kell felejteni, mert a specifikusságuk miatt nem nagyon lehet erre építeni a következő szakaszban. Olimpiáról van szó, két hétben kell gondolkodni, most milyen fázisai jönnek a tornának? Túl vagyunk a japán meccsen, és jön Dél-Afrika, amiből megint nem lehet majd messzemenő következtetéseket levonni. 

- A Dél-Afrika elleni meccset le kell játszania mindenkinek a csoportban, minden bizonnyal mindenki nyerni fog ellenük. Örülünk, hogy itt vannak, színesítik a nemzetközi mezőnyét az olimpiának. Utána viszont két fantasztikusan éles mérkőzés lesz az Egyesült Államok és Olaszország ellen, úgyhogy még minden lehetséges ebben a csoportban. Tudtuk, hogy itt komplikált lehet a körbeverés, láttuk, hogy a görögök ma nagyon jó meccset játszottak, és igazából otthagytak pontokat az olaszok ellen. Picit fogunk fizikailag készülni a következő napokban, és taktikailag is még húzni kell azon, hogy egyre jobbak legyünk, ahogy közeledünk a negyeddöntő felé.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


VARGA DÉNES csapatkapitány az MTI-nek:

- Tudtuk, hogy szívós ez a japán csapat. A félidőben azért egy kicsit izgultam, nem vártam, hogy ikszre fogunk állni.

- Ami nem tetszett, az az, hogy nyolc gólt kaptunk. Mi nyolcat lőttünk mindkét félidőben, ami jó, de kaptunk is rendesen. Az első félidőben a hat a hat elleni játékban rontottunk, talán túlságosan is arra készültünk, hogy káosz lesz, és túlzásba vittük egymás segítését. Így olykor üresen maradt egy-egy japán játékos, és ők ezt elég jól kihasználták.

A vlv úgy értesült, hogy az egyik meccs utáni nyilatkozatában Varga Dénes elárulta: a dél-afrikaiak elleni csütörtöki találkozón ő lesz a kimaradó játékos. Ezzel nyilván azt szeretné megakadályozni Märcz Tamás, hogy egy gyenge ellenféllel szemben ne adj' isten, megsérüljön a legjobb játékosunk, mint ahogy az történt a kvangdzsui világbajnokságon, az Új-Zéland elleni csoportmeccsen. Az a sérülés utána jelentősen befolyásolta a csapat teljesítményét, sokan máig úgy gondolják, hogy ha Dumi egészséges, nemcsak érmet, hanem akár nagyon fényes érmet is szerezhettünk volna...



Illyés Tibor (MTI) fotói


JODZSI OMOTO szövetségi kapitány a FINA-nak:

"Még sosem tudtuk legyőzni a magyarokat. A 2019-es Világliga-tornán, az elődöntőben két góllal veszítettük el ellenük a meccset.

Ennek a sorozatnak egyszer meg kell szakadnia, ha negyeddöntőt szeretnénk játszani, akkor meg kell tudnunk verni őket.

A magyarok átlagos testmagassága 187 centiméter, nálunk ugyanez az adat 179 centiméter. Úsztunk és úszattuk őket. A meccs vége felé sok helyzetünk, jó lehetőségünk volt, és Tanamura állt a kapunkban.

Elég magabiztosak vagyunk abban, amit játszunk, alig várjuk már az Olaszország és Görögország elleni meccseket."


ZALÁNKI GERGŐ a közszolgálati televíziónak, Farkas Mártonnak:

- Gergő, szerintem ha minden csapat megválaszthatná a csoportellenfeleit, akkor biztosan senki nem akarná Japánt maga mellé. Nem tudom, te ezzel hogy vagy, de nagyon kellemetlen mérkőzés volt. A legfontosabb, hogy vége van és győzelem?

- Pontosan, egy elég speciális játékot játszanak és nekünk is egy ilyen speciális játékkal kell reagálni, de úgy gondolom, hogy ezt a  feladatot most jól megoldottuk és higgadtak tudtunk maradni. A japánok nagyon mennek, bebújnak, úszkálnak össze-vissza, tényleg teljesen kiszámíthatatlan illetve a lövéseiket is nagyon gyorsan, ütemtelenül lövik el. Védekezésben pedig teljesen máshogy játszanak, szinte fordítva védekeznek, mint amúgy egy csapat. Tényleg elég speciális volt az egész, de a lényeg, hogy vége és nyertünk.

- Mennyire speciális a torna kezdete? Ugye, Görögországtól kikaptatok és előfordult az, ami legutóbb három éve, hogy sem te, sem Marci nem talált be egy mérkőzésen, amikor mindketten vízben voltatok. Ma azért e téren is megnyugtattatok minket, négy gólt lőttél.

- Igen, kicsit olyan furán éreztem magam, hogy az első meccsen..., lehet hogy nem volt meg az a tűz, kicsit belealudtunk talán. Én magamon azt éreztem, hogy hiányzott egy-két lövés, többet kellett volna lőnöm kapura és emiatt nem is jött a gól. Lövésből lesz a gól, úgyhogy most próbáltunk többet lőni.

A következő mérkőzéseken szeretnénk kicsit meccsbe jönni. Azért rég játszottunk már ilyen típusú meccseket, úgyhogy jó most, hogy így Japán és Dél-Afrika ellen kicsit fel tudjuk magunkat hozni.

Nem erre a kezdésre számítottunk természetesen, de ettől függetlenül még meglehet az a cél, az az álom, amiért jöttünk, úgyhogy csináljuk tovább, mindent megteszünk amit tudunk és nem adjuk fel, megyünk előre.

- Legyen így. Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


VOGEL SOMA  a közszolgálati televíziónak, Farkas Mártonnak:

- Soma gratulálok a győzelemhez és az olimpiai debütáláshoz. Több szempontból sem volt irigylésre méltó. Te hogyan élted meg?  Ez egy igazán sajátos találkozó volt azt hiszem mindannyiatok számára.

- Köszönjük szépen illetve köszönöm én is. Nagyon örülök a lehetőségnek. Pontosan olyan mérkőzés volt, mint amire számítottunk. Biztos előttem is elmondták, hogy a japánok speciális, sajátos játékot játszanak. Gyorsak és pörgősek. Arra is számítottunk, hogy esetleg a félidőben még szoros lesz az eredmény. Azt a kicsi pluszt még bele tudtuk tenni, leginkább hátul és fegyelmezetten visszazártunk, ami aztán azt eredményezte, hogy el tudtunk lépni tőlük jobban. 

- Személy szerint hogy vagy? Egy hónap után játszottál újra, tulajdonképpen, hivatalos mérkőzésen. Ráadásul az itteni első találkozót a lelátóról nézted, ugye, ez is egy újfajta szituáció. Mennyire volt nehéz így felvenni a ritmust?

- Egy hónapja volt már az utolsó hivatalos mérkőzésem? Elég távolinak érződik. Furcsa volt és sajnáltam, hogy a görögök ellen nem tudtam ott lenni a srácokkal a padon. Alkalmazkodni kell ehhez is, ahogy alkalmazkodni kell ahhoz is, hogy üresek a lelátók és más szabályoknak meg kell felelni. Egyébként szerintem a csapat is és én is úgy vagyok talán, ahogy lennünk kell. Most még talán nem csúcsformában. Holnapután nem is kell még abban lenni, hiszen nem edzeni fogunk, hanem ott is inkább a meccsre fogunk fókuszálni.

- Ti kapusok, vagy akár Mátéfalvy Csabával beszélgettek erről a helyzetről? Mert ez a tizenkét játékosos felállás talán titeket érint a legjobban. Hol egyikőtök van benevezve, hol  mindketten.

- Nem nagyon beszélgettünk még erről, hogy hogyan lesz a továbbiakban a felállás. Ahogy a görögök ellen is előfordult, hogy csak Viktor volt beírva. Valószínű, ez még elő fog fordulni és találkozunk ezzel a felállással. Kell, hogy a mezőnyjátékosokat jobban tudja forgatni Tamás, így ezáltal a vállakról kicsit levegyük a terhet.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


HÁRAI BALÁZS a vlv-nek:

- Örülünk, hogy ha nem is annyira simán, de megszületett az első győzelmünkaz olimpián.

Nehéz ellenfél Japán, ezt többször is bizonyították. Nem könnyű ellenük játszani, de összességében a győzelemmel elégedettek lehetünk. 

A védekezésben sokkal jobban kell koncentrálni, mert ez ma kevés volt, de megyünk tovább.

- Mi a feladat a Dél-Afrika elleni meccsen?

- Még nem tudom, Most ezt lezárjuk, aztán megkezdődik a felkészülés a holnaputáni meccsre.

- Jó pihenést, aztán jó munkát!


MANHERCZ KRISZTIÁN a facebook-oldalán:

"Megvan az első győzelem és ez a fontos! Kicsit sok gólt kaptunk, de amikor elkezdtünk koncentrálni, onnantól nem volt kérdés."


A nap összes további eredménye:

03.00 Dél-Afrika-USA 3:20 (0:3, 1:9, 1:3, 1:5)
G.: Badenhorst, Evezard, Margro, ill. Hallock 4, Hooper, Stevenson 3-3, Daube, Woodhead, Bowen, Irving 2-2, Vavics, Cupido

04.30 Montenegró-Spanyolország 6:8 (2:3, 1:2, 2:2, 1:1) - az egyik FINA-delegátus Molnár Tamás volt
G.: Matkovics 3, Ivovics 2, Vidovics, ill. Granados, Sanahuja, Mallarach 2-2, Munarriz, Famera

07.00 Kazahsztán-Szerbia 5:19 (2:4, 1:3, 2:6, 0:6) - az egyik játékvezető Kun György volt
G.: Medvegyev, Vuksanovics 2-2, D. Markovics, ill. D. Pijetlovics 4, Sz. Rasovics 3, Mandics, Prlainovics, S. Mitrovics 2-2, Dedovics, Rangyelovics, Lazics, Alekszics, Jaksics, F. Filipovics

08.30 Olaszország-Görögország 6:6 (1:1, 1:1, 0:4, 4:0)
G.: Figlioli, Aicardi 2-2, Luongo, Echenique, ill. Geniduniasz, Kapocisz, Papanasztasziu, Argiropulosz, Murikisz, Vlahopulosz

12.50 Ausztrália-Horvátország 11:8 (3:3, 2:0, 2:3, 4:2)
G.: Campbell 3, Edwards 2, Power, Roach, Younger, Ford, Putt, Howden, ill. Jokovics 3, L. Fatovics, Bukics 2-2, Obradovics

Az A csoport állása két forduló után:

1. USA 4,
2-3. Olaszország (27:8), Görögország (26:15) 3-3,
4. Magyarország 2,
5. Japán (24:31), Dél-Afrika (5:41) 0 pont

A B csoport állása két forduló után:

1. Spanyolország 4,
2-5.Horvátország (31:28), Szerbia (31:28),  Montenegró (21:18), Ausztrália (21:23),  2-2,
6. Kazahsztán 0 pont


A csoportkör további programja:

Július 29., csütörtök

03.00 MAGYARORSZÁG-DÉL-AFRIKA
04.30 Spanyolország-Kazahsztán
07.00 USA-Olaszország
08.30 Horvátország-Montenegró
11.20 Görögország-Japán
12.50 Szerbia-Ausztrália

Július 31., szombat

03.00 Montenegró-Kazahsztán
04.30 Ausztrália-Spanyolország
07.00 USA-MAGYARORSZÁG
08.30 Horvátország-Szerbia
11.20 Olaszország-Japán
12.50 Dél-Afrika-Görögország

Augusztus 2., hétfő

03.00 MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG
04.30 Görögország-USA
07.00 Szerbia-Montenegró
08.30 Spanyolország-Horvátország
11.20 Japán-Dél-Afrika
12.50 Ausztrália-Kazahsztán