FACEBOOK

Köpni kell Tokióban - érdekességek a Covid-protokollról

Köpni kell Tokióban - érdekességek a Covid-protokollról
hozzászólás, 2021.07.19.

Jó hír Tokióból: enyhítettek az eddigi szigorú szabályon, három pozitív Covid-teszt nem jelenti egy válogatott automatikus kizárását, ha marad hét egészséges játékos, meccset lehet játszani. Kárpáti Gábor, a FINA vízilabda-menedzsere a helyszínről tájékoztatta a vlv-t a Covid-dal kapcsolatos olimpiai óvintézkedésekről. (Sajtóhírek szerint 50-nél tart a pozitív esetek száma.)


KÁRPÁTI GÁBOR (FINA) a vlv-nek:

- Az olimpiai falu összes lakóját, beleértve azokat is, akik a versenyzőkkel napi kapcsolatban állnak, naponta tesztnek vetik alá. A vizsgálat neve: Saliva teszt. A módszer viszonylag egyszerű és a vizsgálatok sora már megérkezéskor, a repülőtéren elkezdődik. Bele kell köpni egy műanyagcsőbe, amin van egy jelzés, ezt a szintet el kell érnie a mintának. Ezek kívül vigyázni kell arra, hogy az ember ne egyen, ne igyon, ne dohányozzon, lehetőleg még fogat se mosson a megelőző fél órában, mert különben nem megfelelő az eredmény és életbe lép egy szigorúbb procedúra, amit mindenkinek célszerű elkerülnie a saját jól felfogott érdekében. 

A reptéren az összes ellenőrzés általában három-három és fél órát vesz igénybe, természetesen mindenkinek meg kell várnia a tesztelés eredményét. Mindez elég nagy megpróbáltatást jelent, különösen azoknak, akik előtte végigutazták az éjszakát. 

Megérkezés után naponta újra tesztelnek mindenkit, ugyanezzel a módszerrel.

- Mi történik, ha valakinek pozitív ez a tesztje?

- Többféle verzió is létezik, aminek az az oka, hogy a Saliva-teszt nem teljesen megbízható. A Magyarországon alkalmazott PCR-tesztelés szinte százszázalékos bizonyosságú eredményt ad, bár otthon is találkoztunk egy-egy tévedéssel, de a Saliva esetében komoly szakmai tanulmányok szerint 90-92 százalékos megbízhatóságú eredményre lehet számítani. 

Na most, itt van 11 ezer sportoló. A hibahatár tehát sok száz versenyzőt érinthet naponta. Ezért, ha valakinek ez az első tesztje pozitív, beindul egy automatikus protokoll, az illetőt el kell különíteni, PCR-tesztet kell végezni. Nem marad addigi szálláshelyén, hanem átkerül egy egészségügyi intézménybe, ami nem kórház, hanem kifejezetten az ilyen esetekre hozták létre, egyfajta egészségügyi VIP-részleg, ahol válogatott személyzet van, a helyi lakosság képviselőivel nincs semmilyen kontakt. Ha a PCR-teszt is pozitív lesz, akkor onnantól kezdve már nem egyszerű a történet. Elindul a kontaktszemélyek vizsgálata is. A kontaktszemélyek nincsenek elkülönítve, mehetnek edzésre is, meccsre is, de részt kell venniük azon a procedúrán, amit a japán kormány ír elő.

Már most látszik a repülőtéri vizsgálatok tapasztalataiból, hogy sok probléma van a mintavétellel, esetenként értkelhetetlen az eredmény, amit például az is okozhat, ha túl sok volt a mintaanyag, az is, ha a kelleténél több buborák van benne vagy az illető például előző nap alkoholt ivott. Ez kényelmetlenséget okoz, hiszen jön az automatikus üzenet arról, hogy PCR-tesztelésre kel menni, emiatt esetleg kimarad edzés, akár meccs is.

- Kevéssé közismert, hogy a FINA versenyein a világjárvány ideje alatt az volt a szabály, hogy ha egy küldöttség tagjai (tehát nemcsak a játékosok, hanem a stábtagok) közül három esetben pozitív a vizsgálati minta, akkor a csapat nem folytathatja a szereplését. Ez hogy lesz a tokiói tornán?

- E téren változás történt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérésére, amit a FINA elfogadott, tekintettel arra, hogy az összes csapatsportágban ugyanezt fogják alkalmazni: a minimumlétszámig kiállhat egy csapat a mérkőzésre, nem történik automatikus kizárás több pozitív teszt esetén. Természetesen az adott nemzeti válogatott vezetésének döntése kell ahhoz, hogy ilyen körülmények között versenyez-e a csapat, de a lehetőséget megkapja. Vízilabdában tehát legalább hét egészséges, negatív Covid-tesztet produkáló játékosra van szükség ahhoz, hogy egy csapat vízbe szállhasson.

- Mindenki alkalmazkodik-e a szigorú szabályokhoz és mennyire nehezíti a normális életet a sok óvintézkedés?  

- Nyilván alapszabályként senki nem mehet sehova, de ez ez elsősorban nem is a versenyzők, hanem a VIP-személyek számára kellemetlen. Ott voltam Georgiában, a Világliga szuperdöntőjében, ahol a helyiek egyáltalán nem foglalkoztak Covid miatt bevezetett szabályokkal, itt viszont nem ez a helyzet. Mindenki nagyon szigorúan követi az előírásokat, mindenre "van ember", olyan is, aki csak figyel és szól, ha szabálytalanságot lát. Volt már olyan, akit hazaküldtek, elvették az akkreditációját, mert egy étteremben, sörözéssel töltötte a szabadidejét.

Nem egyszerű az egész, meglátjuk, hogyan lehet majd verseny közben rugalmasan kezelni az összes szabályt, beleértve a teszteléssel kapcsolatos kényelmetlenségeket, gondokat. Azt már látjuk, hogy még menet közben is szigorítottak az elővigyázattal kapcsolatos szabályokon, ha valaki olyan országból érkezik, amely veszélyesnek számít, nem két, hanem három negatív tesztet kell produkálnia. Vannak már pozitív teszteredmények (hétfő reggeli sajtóhírek szerint 50 pozitív Covid-esetről lehet tudni eddig - a szerk.), a vízilabda is érintett, de az országot nem nevezem meg. Most éppen azt jelentették be hogy a dél-afrikai labdarúgócsatanál három játékos mintája lett pozitív, érdekes lesz és sokat elmond majd a jövőre nézve, hogy miként kezelik majd ezt a  helyzetet.

- Köszönöm a tájékoztatást!

(Címlapképünkön az olimpiai falu, forrás: olimpia.hu)


A magyar csapat (amelynek összes tagja negatív teszteredményt produkált eddig):

Nagy Viktor, Vogel Soma - kapusok,
Angyal Dániel, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Pásztor Mátyás, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok.



 A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK

Válogatottunk programja a csoportkörben (időpontok magyar idő szerint):

Június 25., vasárnap

04.30 MAGYARORSZÁG-Görögország

Július 27., kedd

11.20 Japán-MAGYARORSZÁG

Július 29., csütörtök

03.00 MAGYARORSZÁG-Dél-Afrika

Július 31., szombat

07.00 USA-MAGYARORSZÁG

Augusztus 2., hétfő

03.00 MAGYARORSZÁG-Olaszország


Mindkét csoportból az első négy helyezett jut tovább, a folytatásban az első a másik csoport negyedikjével, a második a harmadikkal játszik és így tovább. Ez már egyenes kieséses meccs lesz, a legjobb négy közé jutásért jutásért zajlik. Ezt követi a két elődöntő, majd a bronzmeccs és a finálé.