FACEBOOK

Tokiói 12+1 - még mindig nem tudni a részleteket!

Tokiói 12+1 - még mindig nem tudni a részleteket!
hozzászólás, 2021.06.30.

A szövetség a MOB előírásának megfelelően leadta az olimpiai nevezést, de még mindig tisztázatlan, hogy a tokiói meccseken szerepeltethető 12 játékos bármelyike hogyan (és hányszor) cserélhető a tizenharmadikkal. Märcz Tamás, Pásztor Mátyás és Erdélyi Balázs a vlv-nek, a hétvégi Benu Kupa programja:

A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


Kedden hirdetett olimpiai utazó csapatot Märcz Tamás. Ők mennek az olimpiai tornára:

Nagy Viktor, Vogel Soma - kapusok,
Angyal Dániel, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Pásztor Mátyás, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok.

A z eredeti, 19-es keret többi tagja:

Lévai Márton - kapus,
Burián Gergely, Konarik Ákos, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán - mezőnyjátékosok.Az edzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

A fenti névsor egy játékos kivételével megegyezik a tavaly Budapesten Európa-bajnokságon aranyérmet nyert csapatéval, Pohl Zoltán nincs a listán, bekerült viszont a legutóbbi OB1-es szezon gólkirálya, Pásztor Mátyás.

A VLV NEMRÉGIBEN KÉSZÜLT PÁSZTOR MÁTYÁS-INTERJÚJA

Mint szerdán délelőtt a Széchy medence rácson inneni részén meggyőződtünk róla: az olimpiai csapatba nem bekerült játékosok folytatták a munkát, mostantól olimpikon társaikat segítik, hogy azok minél acélosabban indulhasanak útnak. Ennek megfelelően a teljes 19 tagú keret edzett szerdán délelőtt.

Edzés után a szövetségi kapitány a vlv kamerája előtt elmondta: többféle variáció is volt a stáb elképzelései között, mindegyik hasonlóan ütőképes lett volna, mint az a csapat, amit végül kihirdetett Märcz Tamás.
Kiderült, hogy még mindig egyeztetés folyik arról: a 12 tagú alapcsapaton túli 13. játékos hol lakik majd és milyen módon lehet őt becserélni. Feltehetően nemcsak egyszer, hanem többször is lehet majd módosítani és úgy néz ki, a "plusz egy fő" is az olimpiai faluban lakhat majd - de ezek egyelőre nem hivatalos információk, csak pletykák. Mindenesetre a vlv kérdésére Märcz Tamás elmondta: egyelőre nem jelölték ki, hogy a 13 játékos közül ki az, aki csereként jön majd szóba, ennek eldöntésére van még egy kis idő.


VLV-VIDEÓK:



- Szervusz, Tamás! A délelőtti edzés után beszélgetünk. Tegnap kihirdetted a magyar válogatottat - sok kérdés van ezzel kapcsolatban. Az első az, hogy nagyon nehéz volt? Több poszton gondlkodtál? Mi okozott gondot és most nem nevekre gondolok, hanem esetleg szerkezetre. Hogy született meg a döntés?

- Szervusz, Sándor, üdvözlöm a vlv olvasóit, nézőit. Sosem könnyű egy kerethirdetés, különösen így, hogy nagyon szűk lehetőségeink voltak nekem és a stábomnak a kiválasztásra. Egyrészt azért, mert nem olyan régóta van együtt a társaság, másrészt egyetlen igazi erőpróba volt, a horvátországi edzőtábor, ahol néhány felkészülési mérkőzést tudtunk játszani. Sérültjeink is voltak, apróbb sérülések hátrátatták az igazi versenyhelyzet kialakulását ott kint is. Sajnos a határidő kötött minket, pedig nagyon jó lett volna a Benu-tornát is versenyhelyzetként felhasználni. Előtte kellett dönteni.

Lezárult végül a keret. Nagyon jó harcok voltak, nagyon közeli teljesítmények. Mondhatom, hogy két-három olyan verziót is el tudtam volna képzelni, ami hasonlóan ütőképes lehetett volna az olimpián. A jó megoldások közül kellett az egyiket választani és azt gondolom és azt gondoltuk a stábommal, hogy ez most a legmegfelelőbb. Ez a keret tud reagálni mindenfajta olyan változásra, ami a jövőben esetleg történik. 

- Tecchnikai jellegű kérdések is vannak. Ugye, 12 a meccseken szerepeltethető játékosok száma és lehet plusz egy főt vinni, aki becserélhető. Megvan már, hogy lesz a plusz egy vagy később választod ki a 13-ból?

- Továbbra is érdekes ez a kérdés. Öt-hat verzió volt eddig az IOC, a FINA részéről, nagyon úgy néz ki, hogy még mindig nem ért véget ez a harc, annak ellenére, hogy lassan dönteni kell, az akkreditációkat is úgy kell leadni, hogy meg kell nevezni az illetőt. Eddig a MOB-nak ezt még nem jelöltük meg, egy pici idő még van, olyan belső információt kaptunk, hogy ez ügyben még egyeztetések lesznek a NOB-nál. A végeredmény függvényében döntünk majd, de természetesen van elképzelésünk, hogy hogyan építenénk fel a 12+1-es olimpiai létszámot, hogyha csak egyszer lehet cserélni, de sokkal kényelmesebb lenne, ha többször lehetne cserét végrehajtani. Várjunk még picit ezzel, ha eldől, akkor fogunk ezzel kapcsolatban is nyilatkozni.

- Egy utolsó kérdés: a Benu Kupától mit vársz? Nagyon komoly csapatok ezek. Először is kérdezem, hogy ott 13 játszik-e? 

- Van lehetőség több játékost is beírni - ezt tudják a külföldi csapatok, amelyek valószínűleg fognak is ezzel a lehetőséggel élni. Mi sem zárkózunk el ettől. A nézők látni fognak olyan játékosokat is, akik nem kerültek be az utazó 13-ba, szeretnék nekik is egy-egy lehetőséget adni. Nem biztos, hogy mindenkire sor kerül, de nem feltétlenül 13-an fogjuk lejátszani a Benu Kupát.

- Köszönöm szépen!




- Szervusz, Matyi! Köszöntelek abból az alkalomból, hogy tegnap eldőlt: olimpikon leszel. Kérlek, mondd el, hogy derült ki számodra, hogy benne vagy az olimpiai csapatban!

- A délelőtti edzés előtt volt egy megbeszélés az egyik kisteremben, és ott hallottam a nevemet a listán, egyből Nagy Viktor után és akkora öröm, elégtétel és olyan érzés öntött el, ami azért nem sűrűn adatik meg az embernek. Tényleg nagyon jól éreztem magam, ez mindenki számára, de nekem... 34 évesen érek a pályám csúcsára, mert olimpiára utazni, ez a pályafutás csúcsának nevezhető.

Nagyon remélem és mindent megteszek azért, hogy elégedettek legyenek velem kint,Tokióban is és nagyon jó eredményt, a legjobb eredményt tudjuk elérni.

- Jó szezonod volt, csináltunk interjút is erről. Ez a két sibeniki meccs, amelyen mindkét alkalommal három gólt lőttél, szerinted sokat nyomott a latban?

-  Nyilván, persze, de maga ez a négy hét... Ez nekem olyan durva kihívás volt és annyira feszegettem a határaimat, mert volt, amikor úgy éreztem, hogy nem tudok lábra állni. Aztán menni kellett tovább, csinálni a dolgokat. Azt határoztam el, hogy százszázalékot nyújtok, mert csak így sikerülhet. Aztán ennek közvetlen eredménye volt, hogy jól sikerült a horvátországi túra, mert ha az edzéseken nem teszek bele száz százalékot, akkor valószínűleg nem bírom így azt a két meccset és nem játszom jól. 

- A reményeidről nem is kérdezlek, azok körülbelül azonosak lehetnek mindenkiéivel, milyen volt a visszhangja a hírnek az ismerősök, családtagok körében? Milyen reagálásokat kaptál?

- Jó darabig pörgetnem kellett a telefont, mire a végére értem a gratulációknak, de még mindig nincs vége, ma is kaptam majdnem ugyanannyit. Nagyon jó érzés, mert mindenki tudja, hogy azért 34 évesen már nem biztos, hogy természetes, azért az én koromban... Kimondhatjuk, hogy nem egy kirobbanthatatlan játékosa vagyok a válogatottnak, ezzel nem mondok senkinek újat, ezért is robbant ekkorát ez a hír. A szüleim például két és fél percig sírtak a telefonban, nem tudtak megszólalni...

Tényleg, mindenkinek nagyon köszönöm ezúton is, hogy gratulált, és azt, hogy velem vannak a háttérben.

- Sok sikert neked Tokióban!

- Köszönöm szépen.




- Erdélyi Balázst köszöntöm, abból az alkalomból beszélünk, hogy kihirdették a válogatott keretét, azt a csapatot, amelyik elutazik Tokióba, az olimpiára. Benne vagy a csapatban és ez tulajdonképpen nem meglepetés, de azért érdekel, hogy te személy szerint hogy élted meg, tartottél-e a csapathirdetéstől, mennyire érezted biztosnak a helyedet?

- Nyilván akkor válik teljesen biztossá, amikor kimondják az ember nevét. Persze, volt bennem azért feszültség előtte, mert nem lehetett tudni, amíg el nem hangzik a keret névsora. Nagy örömmel tölt el, hogy sikerült bekerülni.

- Hogy látod a csapatunk helyzetét? A végső csiszolások még nyilván hátravannak, Japánban is fogtok még "taktikázni", de azért úgy nagyjáól, az emberek ismeretében, akiket tegnap kihirdettek, a játéktudás, a játékoskapcsolatok ismeretében hogy látod, milyen a csapat?

- Azt gondolom, hogy bármilyen keretet is hirdettek volna ki tegnap, mindenképpen jó eredményre lehetett volna és lehet is számítani a csapattól, legalábbis ebben bízunk mindannyian. Erős csapatunk van, minden poszton erős játékosokkal rendelkezünk, és ez erőt adhat, bizakodva nézhetünk a dolgok elébe.

- A felkészülési időszekban eddig, a Benu Kupa előtt egy komoly edzőpartneretek volt, a horvát csapat és meglepően simán, kétszer, idegenben megvertétek őket. Ebből valamilyen következtetést le lehet vonni?

- Nem gondolom, hogy ez célszerű lenne, Azért az a horvát csapat, amelyik idejön most a Benu Kupára, egy picit más lesz és amelyet az olimpián fogunk látni, az teljes mértékben más lesz, mint amit kint láttunk. Biztos vagyok abban, hogy sokkal komolyabban is fogják venni, nem mintha ezt nem vették volna komolyan, de azt gondolom, hogy fel fogják szívni magukat sokkal jobban. 

- Az olimpiától mit vársz, a közegtől? Nagyon furcsa helyzet van, bezártság, vírus, az egész légkör valószínűleg más lesz, mint amilyen az olimpiákon lenni szokott, hogy képzeled el?

- Igazság szerint még én sem tudom konkrétan elképzelni, lehet hallani, hogy nagyon szigorú szabályok lesznek, a japánok híresek arról, hogy betartanak mindenféle szabályozást, biztos vagyok abban, lesz olyan, hogy elkerekedett szemmel nézünk, amikor elmondják, hogy miket kell betartanunk, de ez nem jelethet különösebb nehézséget, hiszen minden csapatra ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni. Az biztos, hogy minden szabályozva lesz az érintkezéstől kezdve adig, hogy mikor hova lehet menni, szigorú lesz a "felügyelet".

- Balázs, jó munkát kívánok a hátralévő időszakra, jó utat és sikeres hazatérés!

- Köszönöm szépen.



vlv-fotók a délelőtti edzésről


A Benu Kupa programja

18:30 Horvátország-Spanyolország
20:30 Magyarország-Oroszország - M4 Sport online, vlv (szöveges élő)

Július 3., szombat

18:30 Spanyolország-Oroszország
20:30 Magyarország-Horvátország - Duna World, vlv (szöveges élő)

Július 4., vasárnap

11:00 Horvátország-Oroszország
13:00 Magyarország-Spanyolország - M4 Sport, vlv (szöveges élő)