FACEBOOK

A horvát válogatott honosítással erősít!

A horvát válogatott honosítással erősít!
hozzászólás, 2021.03.25.

A horvát válogatott kiöregedő honosított játékosa helyére fiatal külföldit "igazol": egyéves várakozási idő után, a 2022-es év világversenyein (a fukuokai vb-n és a spliti Eb-n) orosz balkezese lehet a barrakudák csapatának. Részletek:


Horvát sajtóforrásokból értesültünk a hírről (a 24sata.hr, majd a Total Waterpolo írta meg), hogy már intézik az orosz balkezes Konsztantyin Harkov honosítását. A szbornaja egyik legismertebb pólósa "civilben" több mint két éve a Mladost Zágráb játékosa, most pedig horvát útlevelet kap. Ez lehetővé teszi, hogy orosz válogatottként vívott utolsó meccse után egy évvel, 2022. február 21-től Horvátország színeiben szerepeljen.

Harkov 24 éves, a horvát sajtó óriási erősítésnek nevezi honosítását, konkrétan a világ hat legjobb balkezese között tartják számon (Jokovics, Mandics, Filipovics, Vámos és Zalánki mellett). A vele folytatott horvátországi tárgyalások a napokban befejeződtek, s megkezdődött az adminisztrációs ügyintézés.

A horvát válogatott jelenleg Maro Jokovicsot és a Spanyolországból honosított Xavier Garciát "foglalkoztatja" a rossz kéz oldalon, utóbbi már 37 éves, s nyilván az ő pótlására folyik "tervezett építkezés" ezen a hiányposzton.

Konsztantyin Harkov 24 éves, a Sturm Ruzából szerződött három éve a Mladosthoz. Rendkívül gólerős játékos, a 2020-as budapesti Európa-bajnokság gólkirálya volt 21 találattal, s az idei rotterdami olimpiai kvalifikációs selejtezőtornán is elnyerte ezt a címet holtversenyben honfitársával, Daniil Merkulovval. A Horvát Kupa fináléját gyakorlatilag egymaga döntötte el a Mladost javára hiszen hét(!) gólt lőtt azon a meccsen a Jug Dubrovniknak. 

Az egész tranzakciónak különös pikantériát ad, hogy a februári rotterdami kvalifikációs torna legfontosabb meccsét, a bronzmérkőzést éppen Horvátország és Oroszország játszotta egymással. Csak a győztes kapott tokiói repülőjegyet, s a meccs ennek megfelelően drámai izgalmakat hozott, s ötmétereslövésekkel (a rendes játékidő 11:11-el ért véget, majd maratoni, 14:13-as eredménnyel zárult ötméterespárbajban) dőlt el. Konsztantyin Harkov természetesen orosz színekben szerepelt (mint a mostani sajtóhírekből kiderül, akkor már folytak a tárgyalások horvátországi honosításáról), a rendes játékidőben három gólt lőtt, majd a párbajban értékesítette mindhárom ötméteresét.

Harkov jelenleg sérült, nem játszott a Mladost csapatában az Eurokupa negyeddöntőjének szerdai, athéni visszavágóján. A párharcból a Vouliagmeni került ki győztesen - ötméterespárbaj után... (Ők lesznek az OSC ellenfelei az elődöntőben.)


HARKOV-GÓLOK A VLV-N



Konsztantyin Harkov a budapesti Eb eredményhirdetésekor, a legjobb góllövőnek járó díjjal a vlv kamerája előtt