FACEBOOK

Lyukas volt a buborék? Covid-fertőzött montenegrói játékos szerepelt a Fradi ellen a BL-tornán

Lyukas volt a buborék? Covid-fertőzött montenegrói játékos szerepelt a Fradi ellen a BL-tornán
hozzászólás, 2021.03.08.

A múlt heti budapesti BL-torna egyik szereplőjét a versenysorozat közben pozitív Covid-teszttel szűrték ki. Ezt a Magyar Vízilabda Szövetség egyik videójából tudhatta meg a közvélemény. Montenegrói vízilabdázóról van szó, s az illető - már fertőzötten - szerepelt a csütörtöki FTC-Jadran Herceg Novi mérkőzésen. A vlv ezen információját hat különböző forrás erősítette meg. Részletek:


A Magyar Vízilabda Szövetség három kommunikációs fórumán (honlapján, facebook-oldalán és youtube-csatornáján) tett közzé egy videót múlt pénteken, a budapesti BL-torna záró napján. A csaknem négyperces kisfilmben (annak leírása szerint) "A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, valamint a Duna Arénában rendezett LEN Bajnokok Ligája-buboréktorna egészségügyi biztosításáért felelős Semmelweis Egyetem rektora összegezte a hét tapasztalatait."



Vári Attila az olimpiai felkészülés fontos részének nevezte a tornát és elmondta, rengeteg tapasztalatot szereztek, hiszen ez már a tizedik ilyen "buborékeseményük" volt. Külön megköszönte Merkely Béla és csapata munkáját, mint mondta, nélkülük nem tudnák megrendezni az eseményt. Hozzátette: "a nehéz időszakon túlvagyunk, a játékosok térnek magukhoz".

Merkely Béla elmondta, hogy látta a játékosokat a vízben és látta - sajnos - a Covid-fertőzést követően is. "Látszik még kicsit a mozgásán néhány játékosunknak, hogy az új típusú koronavírus ezeket az erős magyar vízilabdás fiúkat is igencsak igénybe vette. Segítünk ebben is, hogy az a fizikai erő, ami nélkülözhetetlen az igazi magyar labdajátékhoz, mihamarabb visszatérjen."


"Egészségügyi szempontból itt a buborékon belül a mi munkánkkal sikerült - természetesen, ahogy szokott is lenni - pozitív esetet (nem magyar csapatból) kiszűrni, ezzel is biztosítottuk azt, hogy a játékosok között ez az egyébként valóban veszélyes vírus ne tudjon tovább terjedni.

A buborék az egyetlen lehetőség, hogy ilyen szintű csapatsportot láthassunk, legalább a tévéképernyő előtt. Ebben a "buborékban" már nagy tapasztalatunk van, ennek a lényege az, hogy nemcsak a játékosokra, hanem valóban minden kiszolgáló személyzetre ki kell terjeszteni azt a fajta szűrést, ami végül is biztosítja azt, hogy biztonságos körülmények között játszhatnak a játékosok.

Bízom abban, hogy a következő "buborékokban" is hasonló sikerrel tudunk mi is helytállni és még egy picit nagyobb sikerekben bízok a vízilabdás barátaim eredményessége tekintetében is." - mondta Merkely Béla a videóban.


A professzor hírértékű bejelentése semmilyen visszhangot nem váltott ki, pedig úgy tudni, hogy sem az első budapesti BL-tornán, sem a debreceni, szintén "buborékos" Világliga-tornán nem volt egyetlen pozitív teszteredmény sem a rengeteg vizsgálat során.

A videó megjelenése óta igyekeztünk sok forrásból tájékozódni, s ennek alapján a következőket tudtuk meg.

A torna rendezése során - ahogy Merkely Béla és Vári Attila is utalt rá - a korábbi hasonló rendezvények tapasztalatai alapján és a nagyon szigorú LEN-protokoll előírásainak megfelelően jártak el.

A rendezvényt közvetlenül megelőzően mindenkinek, aki az uszodatérben tartózkodott a versenyek alatt, két negatív PCR-tesztet kellett produkálnia. A csapatok olyan szállodába költöztek be - a már említett két negatív teszt birtokában -, amely csak az ő rendelkezésükre állt. A játékosokat egyenként szállásolták el, vagyis mindenki saját szobát kapott. A csapatok más-más emeleten kaptak szobákat, egymással legfeljebb a recepció környékén találkozhattak, de az ilyenfajta "társasági élet" vírusmentes időszakban sem jellemző.

Az étkezés svédasztalos jellegű volt, de a kihelyezett ételekből nem a játékosok vették ki a választott ételt, hanem a szállodai személyzet tagjai.

Természetesen minden csapat kizárólagos használatú busszal utazott az edzésekre és a meccsekre. Hosszabb séta, városnézés, más külső szabadtéri program senki számára nem volt megengedett. Külön szigorú ellenőrzés nem ügyelt a fenti rendre a nap minden percében, de úgynevezett Covid-marshall felügyelte a szállodában tartózkodókat.

A négynapos torna közben is végeztek teszteket, úgynevezett gyorsteszteket és PCR-jellegű vizsgálatokat is. Úgy tudjuk, hogy a csütörtökön reggel (evést, ivást megelőzően) levett minták egyikéről derült ki késő este, hogy pozitív eredményt hozott, a Covid-19 jelenlétére utalt. Az érintett Herceg Novi-játékos korábban negatív teszteket produkált, mindkét vizsgálati mód során. Sőt, az esti meccset megelőzően elvégzett gyorstesztje is negatív lett. Ez tette lehetővé, hogy vízbe szálljon a Fradi elleni, 19.00 órakor elkezdődött mérkőzésen.

A csütörtök reggeli mintavétel eredményei késő este érkeztek meg, a montenegrói csapat játékosai pénteken reggel szembesültek a kialakult helyzettel. Az érintett nevét Petar Radanovics, a Jadran Herceg Novi vezetőedzője a klub facebook-oldalára feltett rövid videóban közölte. Petar Tesanovicsról, a csapat 22 éves, pólós körökben nagyon tehetségesnek tartott első számú kapusáról van szó. Ő a pozitív teszteredmény megérkezése után már nem hagyta el a szobáját, s úgy tudjuk, a torna után nem is utazott haza csapatával, jelenleg is Budapesten van, karanténban.

A hír természetesen gyorsan elterjedt a szállodában - a magyar játékosok nem repestek a boldogságtól, az aggodalom ettől kezdve sokakban ott bujkált. Valamennyire enyhítette a feszültséget, amikor kiderült, hogy kapus játszott fertőzötten, a személyes kontaktus ugyanis vele nagyon korlátozott lehetett a meccs során. Mindenesetre az érintett két csapat összes játékosát ismét PCR-tesztnek vetették alá és újabb gyorstesztelések is lezajlottak. Az eredmény hál' istennek, mindenkinél negatív lett. Tesanovics természetesen nem védett a torna utolsó, péntek esti meccsén, a Hannover-Jadran Herceg Novi (9:4) találkozón. (A LEN sajtószolgálata által kiadott vezetőedzői nyilatkozatban csak utalás szerepel a történtekre, Petar Radanovics azzal kezdi értékelését, hogy nem a kapuskérdés miatt veszítették el a meccset, a fent már idézett videóban viszont megjegyzi, hogy Tesanovics pozitív Covid-tesztje azért megzavarta a csapatot, még ha nem is ez volt a vereség fő oka.)

Bármennyire nyilvánvaló, hogy a szervezők minden lehetséges intézkedést megtettek, az eset mégis számos kérdést vet fel. Nem tudni, hogy a montenegrói fiú már korábban szervezetében hordozta-e a vírust, s talán a szokottnál hosszabb ideig tartott nála a lappangási idő, esetleg a negatív tesztek a vizsgálati "hibaszázalék" példái vagy a buborékban kapta el a fertőzést valakitől. Ha ez utóbbi történt, akkor az további, kellemetlen kérdéseket vet fel. Az sem érthető, miként lehetséges, hogy a reggel levett PCR-minták eredménye nem érkezik meg 19 óra előtt, úgy tudjuk, hogy ez "normál munkamenet" volt. Ha pedig a gyorsteszt ennyire megbízhatatlan, akkor hogyan lehet arra alapozni stb stb.

Mindenesetre az ügy éppen azért szorulna a legaprólékosabb kivizsgálásra, mert - mint a videóban nyilatkozók is említik - további "buborékos" tornák következnek, Budapesten is.

Megjegyezzük, hogy az idő előrehaladtával nemcsak a vírus mutálódik, támad újra és újra, a Covid elleni harc feltételei is folyamatosan javulnak. Például úgy tudjuk, hogy a tornán magyar részről egyedüli csapatként érintett FTC játékosainak egy része már megkapta a Covid elleni Moderna védőoltás első dózisát, ami szinte bizonyosan védettséget jelentett már most. Mások korábban átestek a fertőzésen és szervezetük ellenanyagot termel, ezért nem jelentett rájuk veszély a montenegrói fiúval való esetleges találkozás a vízben.

Bővebb tájékoztatást kérve felvettük a kapcsolatot Merkely Bélával és Vári Attilával. A kérdéseinkre kapott válaszokat természetesen megosztjuk olvasóinkkal. 

VÁRI ATTILA VÁLASZAI A VLV KÉRDÉSEIRE

DR MERKELY BÉLA VÁLASZAI A VLV KÉRDÉSEIRE